Igorrodz Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 1. Lepszy smak i efekt końcowy. 2. Wolę większe niż mniejsze ale bez wielkiego ryzyka granatów zatem średnie. 3. Adekwatnie do ilości uwarzonego a rozlweanego do butelek piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Skąd masz te informarcje, źe różnica między ekstraktem a cukrem dodanym do refermentacji w butelkach jest wyczuwalna? Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) i dekokt tysz ważny jest przy tym piwie akurat zgadzam się ale główny efekt (zresztą jak w każdym prawie piwie ) uzyskuje się za pomocą drożdży Oczywiście efekt będzie lepszy po zastosowaniu dekokcji Robiłem dekokcję co prawda wtedy użyłem WB06 i du... nie urywało Natomiast teraz robię pszenice na FM bez dekokcji i efekt jest niezły Wiem że aby mieć porównanie powinienem zastosować dekokcję wraz z FM ale jak dla mnie efekt jest wystarczając bez dekokcji Edytowane 22 Października 2016 przez morfitru75 Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 1. Lepszy smak i efekt końcowy. 2. Wolę większe niż mniejsze ale bez wielkiego ryzyka granatów zatem średnie. 3. Adekwatnie do ilości uwarzonego a rozlweanego do butelek piwa. Daj sobie spokój z tym ekstraktem. Chyba ze lubisz sobie dodkladac roboty. Raczej watpie żebyś zauważył różnice w dwóch, rożnie refermentowanych butelkach tego samego piwa. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 1. Lepszy smak i efekt końcowy. 2. Wolę większe niż mniejsze ale bez wielkiego ryzyka granatów zatem średnie. 3. Adekwatnie do ilości uwarzonego a rozlweanego do butelek piwa. 1. to jest jakiś mit, tak jak napisał Bartek Śliwiński różnicy nie poczujesz 2. żadna ilość cukrów dodawanych w celu refermentacji nie powinna powodować wystąpienia ryzyka granatów, chyba że piwo jest niedofermentowane (ja bym dał tak 3g/0,5l, ale co kto lubi) 3. to było ironiczne pytanie, bo liczy się objętość piwa, a liczba butelek jest sprawą wtórną i nie istotną Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 22 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 @Dr2 Czyli co, spokojnie mogę do refermentacji dać cukru kryształu ze sklepu obok i względem suchego słodu różnicy nie będzie?Posmaków bimbrowych nie wyczuję? Jeśli tak to co, 4g na każdą butelkę 0.5l? http://www.piwo.org/topic/6563-ile-cukru-do-refermentacji/ Czy Twoim zdaniem pozostałe składniki mojej receptury są ok? Chmielu dość? Ile powinienem otrzymać BLG a ile IBU (mniej więcej) z mojej receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Skąd w ogóle pomysł na jakies bimbrowe posmaki? A 4g to bym w życiu nie dał. Zwłaszcza jeśli piwo miałoby postać. Chyba nigdy nie dałem wiecej niz 110g na 20L. Ale co kto lubi. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Czyli co, spokojnie mogę do refermentacji dać cukru kryształu ze sklepu obok i względem suchego słodu różnicy nie będzie?Posmaków bimbrowych nie wyczuję? Jeśli tak to co, 4g na każdą butelkę 0.5l? Tak, cukier do refermentacji to dobra opcja i nic z jego powodu nie wyczujesz. 4g/0,5l to wg mnie za dużo. Tak jak pisałem max 3g/0,5l bym dał bo normalnie daję poniżej 2,5g/0,5l. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 22 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Ok, dzięki. Czyli 3g cukru. A reszta? Edytowane 22 Października 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Czyli co, spokojnie mogę do refermentacji dać cukru kryształu ze sklepu obok i względem suchego słodu różnicy nie będzie?Posmaków bimbrowych nie wyczuję? Posmaków bimbrowych to ja bym się obawiał przy piwie z brewkitu przy postępowaniu zgodnie z większością instrukcji dostarczanych przez producentów (wymagany dodatek 1 kg cukru), ale do refermentacji nie wydawałbym specjalnie więcej, żeby potem nie czuć różnicy. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) 4g na butelkę do piwa pszenicznego to dużo? 5g to nagazowaniu 3.3v czyli minimalne z kalkulatorów dla tego stylu. Edytowane 22 Października 2016 przez redlum Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Kalkulatory swoją droga a życie życiem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Ja do ostatniego dunkelweizen a dałem 300g na 25l. Piwo wypiłem w 3 miesiące. Ostatnie butelki uciekały z butelki ale w specyficzny sposób. Nie przy otwieraniu, ale je zostawiłem w butelce na stole to powoli rosła piana. W każdym razie z nalewniu piwa nie było problemu. Piwo było mocno nagazowane - czyli w sam raz dla mnie. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) A reszta? Wiesz, ja to leń jestem więc może wklej jeszcze raz gotowy przepis bo nie umiem w tym gąszczu tego poskładać? Edytowane 22 Października 2016 przez Dr2 Igorrodz i jkx6 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 22 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Proszę bardzo oto receptura: Będę jednak warzył z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem. Przygotowałem sobie taką recepturę, co o niej sądzicie? Coś zmienić, dodać, odjąć? Warka na 20l -- płynny ekstrakt słodowy Pale Ale 1.7l (tj. 1 opak.)- płynny ekstrakt pszeniczny 3.4l (tj. 2 opak.)- ekstrakt słodowy jasny w proszku do refermentacji 200g na 1l wody (dobra proporcja, nie za dużo?) użyję jednak cukru, myślę że 4g na każde 0.5l, może trochę więcej - chmiel Hallertauer Blanc (DE) 30g na 30min do gotowania po przeczytaniu opinii w sieci zmieniam na chmiel Nelson Sauvin 50g- na ostatnie 15 minut chmiel Mandarina Bavaria 15g- chmiel Tettnang (DE) 30g do fermentacji cichej tak sobie myślę że jednak chmiel Cascade 30g będzie lepszym wyborem - drożdże Mauribrew Weiss Y1433 12.5g (tj. 1 saszetka). Co o tym sądzisz? Jakieś uwagi, korekty, zmiany? Edytowane 22 Października 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Brakuje jeszcze zawartości AK w chmielach i określenia co chcesz uzyskać. Drożdże są do Hefe-Weizen, ale przy tych ilościach ekstraktu to wychodzi jakiś potwór/mocarz ponad 18 Blg czyli coś na kształt White IPA, ale wtedy trzeba by inne drożdże dać. Np. 2 paczki US-05 i wtedy jest szansa na uzyskanie jakiegoś efektu Wg BS2 wychodzi to tak: Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Fajny masz ten program do piwnych receptur, czy to Beer Smith 2? Skąd go można pobrać...?Wracając do piwa - widzę, że wyszło aż 52 IBU, jak dla mnie to za dużo, tak około 30-35 IBU byłoby ok. Do tego spore BLG, jak dla mnie piwo może być treściwe. Widzę, że chmiel Nelson, który wybrałem daje dużo goryczki czyli muszę dać go mniej, powiedzmy 20g, tyle będzie ok? Do tego lekko zwiększę ilość Mandariny do 20g. Lubię nuty owocowe w piwie.Dlaczego drożdże pszeniczne nie byłyby ok skoro dodałyby mi nut owocowych od pszeniczniaka - głównie chodzi mi o banany (?). Oczywiście Fermentis US-05 są bardziej uniwersalne ale...? Dokładnie te chmiele wybrałem, opwinny być ok, co nie? Mam tylko dylemat czy brać Cascade do chmielenia na zimno czy zastąpić go Citrą (ze względu na nuty żywiczne, których tu brak) -http://twojbrowar.pl/pl/uniwersalny/1141-nelson-sauvin-50g-nz-chmiel-granulat.html?search_query=Nelson+Sauvin&results=11 http://twojbrowar.pl/pl/aromatyczny/918-mandarina-bavaria-50g-de-chmiel-granulat.html?search_query=Mandarina+Bavaria&results=3 http://twojbrowar.pl/pl/aromatyczny/876-cascade-nz-chmiel-granulat.html?search_query=Cascade&results=29http://twojbrowar.pl/pl/uniwersalny/878-citra-50g-usa-chmiel-granulat.html?search_query=Citra&results=14 Pierwsza warka pierwszą warką ale chciałem troszkę poeksperymentować... Edytowane 23 Października 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 google.pl -> beersmith.com Trwało to trzy sekundy. Jest to trial (co to trial też polecam google.pl), ewentualnie brewness.com Igorrodz i Enethion 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Trwało to trzy sekundy. Sporo więcej zawiera wprowadzenie receptur i innych niezbędnych danych (baza danych) która w aktualnej wersji (2.3.7) nie jest kompatybilna z poprzednimi. Mógłby ktoś podrzucić gotowe receptury, słody, chmiele etc kompatybilne z najaktualniejszą wersją programu? Edytowane 23 Października 2016 przez Igorrodz dsrkoblues 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Dlaczego drożdże pszeniczne nie byłyby ok skoro dodałyby mi nut owocowych od pszeniczniaka - głównie chodzi mi o banany (?). Oczywiście Fermentis US-05 są bardziej uniwersalne ale...? Drożdże weizenowe "wyprodukują Ci weizena tylko, że w tym przypadku makabrycznie mocnego. No i w połączeniu z takim chmieleniem nie wiadomo co z tego wyjdzie (czy to będzie pijalne) Używając US-05 masz szanse uzyskać coś na kształt White IPA. Twoje zmiany chmielenia prowadzą w złą stronę bo IBU spada Ci do 27 i pełnia piwa nie będzie miała kontry chmielowej Ja bym Ci radził tylko zmienić drożdże na US-05, a Ty zrobisz jak uważasz. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Muszę coś zmienić bo tak wysoka goryczka jest dla mnie zbyt duża... Tu już nie chodzi nawet o same drożdże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 A jak już chcesz weizen-a to dalej wody po gotowaniu tak aby było 12-13 blg Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Dzięki. Na moje dwie pierwsze warki wymyśliłem sobie oto receptury jak poniżej - kolejne będą już normalne, z zacieraniem etc Napiszcie jak je oceniacie. (Uwaga - zastosowane drożdże #WB-06 zmienię na #Y1433 [tych nie ma w programie a je chcę]) Edytowane 23 Października 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Z weizena wywal ten chmiel na zimno bo to aż nie przystoi Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Z weizena wywal ten chmiel na zimno bo to aż nie przystoi Bo...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się