INTseed Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Witam. Proszę o sprawdzenie mojego wyboru sprzętu: http://piwoszarnia.pl/zestaw-do-warzenia-piwa-14-elementowy-p-875.html Zamiast filtratora do piwa typu SPIRALA MAŁY - 50CM wziąłbym taki: http://piwoszarnia.pl/filtrator-do-piwa-typu-cztery-ramiona-p-865.html Dodatkowo bym wziął desprej,klips do syfona 44CM,miarka do cukru,pojemnik fermentacyjny dodatkowo,2 termometry naklejane,syfon 44CM: http://piwoszarnia.pl/desprej-srodek-dezynfekcyjny-z-rozpylaczem-500-ml-p-555.html http://piwoszarnia.pl/klips-do-wezy-i-syfonow-fi-10-mm-p-467.html http://piwoszarnia.pl/miarka-do-cukru-246g-p-351.html http://piwoszarnia.pl/pojemnik-fermentacyjny-p-70.html http://piwoszarnia.pl/termometr-cieklokrystaliczny-p-72.html http://piwoszarnia.pl/syfon-automatyczny-44cm-z-pompka-oraz-reduktorem-osadow-p-746.html Jeśli o czymś zapomniałem, coś mam zmienić piszcie. Pozdrawiam i dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Odpuść sobie klips fi 10, bo jest za mały. Sam zamawiam w tym sklepie, wężyk dają fi 14, więc go nie utrzymuje.Miarka do cukru jest całkowicie zbędna.Termometr proponuję z większą amplitudą temperatur, jak będziesz chciał warzyć dolniaka, to ten się do niczego nie nada.Filtrator ten co jest w zestawie na początek będzie wystarczający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Ilu piwowarów tyle będziesz miał podejść i rad . Na starcie trochę się zdziwiłem, bo nie widziałem termometru w zestawie. Na szczęście mimo, że nie jest wymieniony na liście to pojawia się jako grafika w opisie. Ze swojej strony zrezygnowałbym z miarki do cukru i syfonu, zamiast tego kupił wagę kuchenną (zważysz cukier do refermentacji i chmiele, również zasyp jak będziesz sam kupował słody w większych ilościach). Syfon możesz zastąpić np.: strzykawką wędliniarską (nawet łatwiej się czyści i dezynfekuje). Filtrator również możesz zastąpić samoróbką z oplotu (daje radę), lub jak chcesz pancerny to może lepiej ten: http://piwoszarnia.pl/filtrator-do-piwa-typu-spirala-maly-p-862.html- łatwiej i szybciej się będzie mył i jest tańszy, a za różnicę kupić trochę chemii: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/ przykładowo: NaOH + starsan/piro, również nadwęglan sodu może okazać się przydatny. Do gorącej brzeczki lepiej też używać silikonowego węża, do zimnego transportu igielitowy wystarczy. Do rozlewu bardzo przydatny jest fermentror z kranikiem i może rurka z zaworkiem i łącznikiem (ja akurat używam, ale wielu piwowarów preferuje po prostu kranik) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Daniel do dezynfekcji tam jest oxi pół kilo oraz deaprej. Termometr proponuję z większą amplitudą temperatur, jak będziesz chciał warzyć dolniaka, to ten się do niczego nie nada. Filtrator ten co jest w zestawie na początek będzie wystarczający. Chodzi ci o termometr ten do klejenia, czy ten z kompletu? Jeśli wybrać jakiś lepszy filtrator to jaki? Tak patrzę na te fotki tego mojego który wybrałem i nie wiem czy do tego podłącza się bezpośrednio kranik. Czy dobrze rozumiem że po filtracji go wykręcam i wkręcam sam kranik? Syfon wybrałem do przelewania już piwa do butelek, jednak nie wiem czy lepiej tego nie zrobi kranik. Jaka jest najprostsza metoda przelewu piwa do butelek bez kranika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Chodzi mi o termometr do naklejenia.Tak kranik sobie samemu przykręcasz i odkręcasz. Syfon najlepiej działa razem z kranikiem, szczerze mówiąc nie wiem czy bez będzie działał. To jest bardzo prosta i dobra metoda rozlewu piwa.Co do fermentora to przeszukaj ofertę, są też dostępne fermentory z kranikiem. Jeśli już złożyłeś zamówienie to zadzwoń do nich, na pewno nie będzie problemu ze zmianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Trochę nieprzydatny jest termometr z tolerancja +/-5C. Kup w ikei za 25zl elektroniczny. Filtrator ze sracz węża kosztuje 1/5 tego co ten w sklepie. Ten syfon...okej, ale ja używam zaworka grawitacyjnego. Fermentory kup sobie przezroczyste. Nie bedzie Cię kusić zeby zaglądać do środka góra. Miarka do cukru do niczego tez Co sie nie przyda. Do próby jodowej, jeśli juz musisz kup sobie w aptece zwykła jodynę. Chłodnice kupisz na forum z rury karbowanej. Moge sie mylić, ale wydaje sie byc skuteczniejsza. Pytaj dalej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Culter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Czyli wychodzi na to że ten zestaw jest całkowicie bez sensu. A myślałem że to będzie coś optymalnego dla mnie. Termometr taki? http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/20103016/ Muszę więc mieć taki podstawowy zestaw: Garnek 30l + pokrywka. Refraktometr z aliexpresu. Termometr. Pojemnik filtracyjny z kranikiem oraz z wężykiem do filtracji, jakieś sitko do filtracji chmielu po gotowaniu ( skarpeta ta do chmielu może być ? ) Drugi kibel z kranikiem do fermentacji. Oxi, kapslownica, kapsle. Wężyk silikonowy z zaworkiem grawitacyjnym do rozlewu. Wężyk odkręcam i mogę później pojemnik filtracyjny wykorzystać jak dam chmiele na cichą. No i teraz nie wiem jak z tej cichej ( jeśli ją zrobię ) przefiltrować ten chmiel. Bo chyba nie będę od razu butelkował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Nie jodyne a plyn lugola!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 (edytowane) Nie jodyne a plyn lugola!!! a czemu nie jodyna ? aaa i miarka do cukru nie jest taka zła, niektórzy używają twierdząc że syrop nie zawsze dobrze się "rozmieszowywuje" Edytowane 9 Października 2016 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Czyli wychodzi na to że ten zestaw jest całkowicie bez sensu. A myślałem że to będzie coś optymalnego dla mnie. Termometr taki? http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/20103016/ Muszę więc mieć taki podstawowy zestaw: Garnek 30l + pokrywka. Refraktometr z aliexpresu. Termometr. Pojemnik filtracyjny z kranikiem oraz z wężykiem do filtracji, jakieś sitko do filtracji chmielu po gotowaniu ( skarpeta ta do chmielu może być ? ) Drugi kibel z kranikiem do fermentacji. Oxi, kapslownica, kapsle. Wężyk silikonowy z zaworkiem grawitacyjnym do rozlewu. Wężyk odkręcam i mogę później pojemnik filtracyjny wykorzystać jak dam chmiele na cichą. No i teraz nie wiem jak z tej cichej ( jeśli ją zrobię ) przefiltrować ten chmiel. Bo chyba nie będę od razu butelkował? Dokładnie taki termometr. Ja np w ogóle nie fermentuje w wiadrach z kranikami. Niby po co? Po cichej zakładam na wężyk pończochę czy inna rajstope i chmiel zostaje w niej. Dopiero wtedy zlewam do wiadra z kranikiem na syrop cukrowy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Termometr taki? http://m.ikea.com/pl...s/art/20103016/ Taki, warto jedynie zabezpieczyć połączenie bagnetu z kablem (taśma hydrauliczna, na to rurka silikonowa i brzegi dodatkowo silikonem). Jak przypadkowo zamoczysz kabel, to może Ci czujnik w bagnecie zawilgocić i będziesz miał błędne wskazania. Dodatkowo na przyszłość bateria zapasowa. Refraktometr z aliexpresu. Refraktometr to super sprawa, ale na start spławik wystarczy. Potem można zawsze dokupić. Powtórzę jeszcze raz - waga kuchenna, to coś co warto mieć. Pojemnik filtracyjny z kranikiem oraz z wężykiem do filtracji, jakieś sitko do filtracji chmielu po gotowaniu ( skarpeta ta do chmielu może być ? ) Ja używam takiego przy dekantacji do fermentora: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-zawiazywany-150-mikronow/501. Do rozlewu możesz użyć zaworka grawitacyjnego z przejściówką z kranika od razu na ten zaworek. Do kranika reduktor osadów również się przydaje. No i teraz nie wiem jak z tej cichej ( jeśli ją zrobię ) przefiltrować ten chmiel. Bo chyba nie będę od razu butelkował? Jeżeli już zdecydujesz się na cichą i masz chmieliny to robisz przykładowo tak. Dezynfekcja fermentora z kranikiem (bez reduktora). Robisz syrop glukozowy do refermentacji i wlewasz do przygotowanego fermentora. Piwo dekantujesz fermentora z syropem (możesz użyć ponownie zdezynfekowanej siatki jak Ci nie opadł). Dezynfekujesz kranik z zewnątrz i zaworek. Ważne, aby zlewać piwo do fermentora z syropem, tak by piwo się z tym syropem mieszało ale w sposób delikatny (nie natleniać młodego piwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Bo jodyna może fałszować wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Objaśnisz ? Bo nie bardzo wiem jak ma fałszować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Z tego co pamiętam to dodatek dekstryn może czesciowo spowodować brak wybarwienia. Szczególnie u poczatkujacego zaleca się płyn lugola bo lepiej przebarwia się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Dajcie spokój z tymi próbami jodowymi... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Przy zacieraniu to nie daje się spokoju tylko trzeba używać tsk jak pasków ph. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Fakt, ja sie nie znam,ale raczej nikt kto uwarzył choc jedna-dwie warki raczej nie robi juz proby jodowej. Nie ma opcji zeby po godzinie zacierania zostały jakies znaczące ilości skrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Skoro to zakupy na pierwszą warkę (tak rozumiem temat), to niech robi próbę jodową. Jak powszechnie wiadomo - początkujący piwowarzy bywają bardzo niecierpliwi i potrafią szybko dojść do wniosku "dobra, wystarczy tyle czekania" Co do wskaźnika: jodyna to 3% spirytusowy roztwór jodu z jodkiem potasu, a płyn Lugola - 1% WODNY roztwór tegoż - nie wydaje mi się żeby ta różnica miała większe znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Cierpliwość mam, jedynie po butelkowaniu nie Do ikei mam daleko po termometr. Może coś stąd kupić? https://www.aliexpress.com/af/Food-thermometer.html?ltype=wholesale&d=y&origin=n&isViewCP=y&catId=0&initiative_id=SB_20161010122827&SearchText=Food+thermometer&blanktest=0 Czy jest duża różnica między garnkiem z emali a ze stali w eksploatacji? Nie wiem czy dopłacać do stali. Czy wężyk do filtracji może być 1/2 gwint a do tego redukcja z 3/4 na 1/2? Grubość oplotu chyba jest ta sama? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Prosze: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6477149643 Jak poszperasz głębiej to znajdziesz go taniej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 A jeżeli masz lutownicę to ja polecę Ci taki termometr: http://www.piwo.org/topic/21661-termometr-ds18b20-zasilanie/ Kosztował mnie z wysyłką całe 40zł, lutowania raptem 5 kabli, dokładniejszego w tych pieniądzach nie znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Prosze: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6477149643 Jak poszperasz głębiej to znajdziesz go taniej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jakiś taki podobny. https://www.aliexpress.com/item/DIU-Instant-Read-Digital-Thermometer-Eddingtons-Digital-Professional-Timer-Meat-Thermometer-Remote-Probe-Oven-Free-Shipping/32635478002.html?spm=2114.13010308.0.0.bXWg09 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Miarka do cukru jest całkowicie zbędna. Miarka do cukru do niczego tez Co sie nie przyda. Coście się czepili tej miarki do cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Czy jest duża różnica między garnkiem z emali a ze stali w eksploatacji? Nie wiem czy dopłacać do stali. Czy wężyk do filtracji może być 1/2 gwint a do tego redukcja z 3/4 na 1/2? Grubość oplotu chyba jest ta sama? Moim zdaniem: zależy od jakości. Nierdzewka generalnie jest bezpieczniejsza jeśli chodzi o wypadki losowe (upadek z wysokości, coś ciężkiego na nią spadnie). Może się wgnieść, ale powinna dalej być bezpieczna i śmiało można warzyć dalej. Problematyczne mogą być te z cienkim dnem (czasem bardzo cienkim). W emalii jest ten problem, że jak odpryśnie wewnątrz garnka (no... czasem zależy czy sięgnęło do metalu), to możesz zrobić z niej donicę, bo nie polecam gotować z odsłoniętym metalem (nie tylko odpryski są groźne, głębokie zarysowania również). Jako Olkuszanin nie mogę nie wspomnieć o rodzimych wyrobach z emalii Polecam też http://emaliazolkusza.pl/kiedyś mieli 30 litrowe garnki z elopolu (nieco gorsze jakościowo od Emalia S.A., ale nadal dobre). Co do wężyka: http://www.wiki.piwo.org/Filtrator_z_oplotu_(Jejski)czyli: jasne - będzie działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Jako Olkuszanin nie mogę nie wspomnieć o rodzimych wyrobach z emalii Polecam też http://emaliazolkusza.pl/kiedyś mieli 30 litrowe garnki z elopolu (nieco gorsze jakościowo od Emalia S.A., ale nadal dobre). Można gdzieś jeszcze w ogóle kupić garnki 30-40l z Olkusza? Po bankructwie Emalia Olkusz S.A. cholernie ciężko cokolwiek znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się