scooby_brew Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 (edytowane) ?Piwo miesiąca? nie jest konkursem, lecz po prostu zabawą w której możemy sobie porównywać różne metody warzenia i receptury do tego samego stylu piwa. Po prostu co miesiąc głosujemy sobie na inny styl piwa, potem każdy kto chce się zabawić w tą grę wybiera sobie swoją recepturę, i wpisujemy tutaj jak nam poszedł dzień warzenia, jak nam idzie fermentacja, później jak smakuje piwo. W tym miesiącu odrzuciłem z listy piwo, które wybraliśmy na styczeń (Czeski Pils), a także piwo, które dostało najmniej głosów w styczniu (polskie ale). Po dyskusji tutaj http://www.piwo.org/forum/p34448-02-01-2010-00-41-41.html#p34448 postanowiliśmy dołożyć Porter i Koźlak. Powodzenia w zabawie! Edytowane 4 Lutego 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 No to oddałem swojego "głosa" na Portera :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 No to koźlak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Ja stawiam na browna. Nawet zima nie mam warunków na dolną fermentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Ja stawiam na browna. Nawet zima nie mam warunków na dolną fermentacje. Ja mogę fermerntować lagery, ale i tak warzę Brown na okrągło, zimą i latem. Mam 3 receptury które najczęściej powtarzam: angielski Mild, amerykański Brown (podobny do brytyjskiego Nothern Brown) i India Brown (krzyżówka Brown i IPA). BTW: powód, dla którego wpisłem ?Porter - dowolny rodzaj? i ?Koźlak - dowolny rodzaj? jest taki, że możesz uwarzyć np. angielski porter, albo Altbier, lub Cascadian Black Ale, lub inne ciemne Ale - czyli spokojnie możesz warzyć w górnej fermentacji. Sam się zastanawiam, jeżeli np. wygra Porter, czy uwarzyć Porter Bałtycki czy też mój ?wędzony porter?, górnej fermntacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Dałem głos na portera i napewno uwarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 ja dawno żadnego "klasycznego ale" nie warzyłem, więc może. jeśli wygra to znajdę motywację. A jak wygra porter lub koźlak to będę kombinował tak jak pisze Scooby i pomyślę o górnej fermentacji @ Scooby - napisz kiedy zamykasz ankietę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Głosowałem na Marcowe.Warunki w piwniczce dopisują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Cześć Ja głosowałem na portera ponieważ mam w planach uwarzyć zarówno angielskiego jak i oszukanego bałtyckiego na california lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 (edytowane) A ja jakoś się nie mogę dopasować... Koźlaka i pszeniczniaka robiłem w styczniu, Portera dopiero co zabutelkowałem. Z kolei w tym miesiącu miałem w planie pilsa, ale ten styl był przecież w styczniu. Chyba zagłosuję na marcowe... EDIT: Hmmm... Weizenbock chyba podchodzi pod styl "Pszeniczniak (dowolny rodzaj)"? A to akurat mam zaplanowane na jutro. Edytowane 5 Lutego 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Porter i w przyszłym tygodniu go uwarzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Ja też za porterem, oczywiście tylko ze słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
escape Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 pszenniczne ciemne w najblizszy weekend a na poczatku marca wstawie zwyciezce lutego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Wybierajcie co chcecie ja wczoraj zrobiłem maibocka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Pszeniczne, tym bardziej, że zapisałem się na gęstwę 3068 od BaronaVonZuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Octoberfest i właśnie je zamierzam uwarzyć na weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Pszeniczne! Po pierwsze dlatego, iż mam 10kg tego słodu. A po wtóre - w mieszkaniu ponad 20°C , więc dużego wyboru nie ma. Teraz tylko dylemat: Weizen, czy Dunkelweizen.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 W tym miesiącu mam w planie zarówno portera jak i weizenbocka. Kiedy kończymy głosowanie? Przy okazji proponowałabym założyć nową sondę na piwo miesiąca marca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Cześć Grodzisz jak rozumiem też się łapie na kategorię pszeniczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 (edytowane) Chciałem nareszcie zakończyć głosowanie, ale za każdym razem kiedy tu zajrzę jest remis. Poczekam jeszcze kilka godzin, jażeli nie będzie widocznego zwycięzcy to po prostu zdecyduje żut monety. Edytowane 9 Lutego 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Chciałem nareszcie zakończyć głosowanie, ale za każdym razem kiedy tu zajrzę jest remis. Poczekam jeszcze kilka godzin, jażeli nie będzie widocznego zwycięzcy to po prostu zdecyduje żut monety. A co byś powiedział by głosowanie było zakończone z pierwszym dniem miesiąca? Na przykład w lutym głosujemy jakie piwo będzie piwem marca? No i by podnieść frekfencję może warto pomyśleć o dwumiesięcznym okresie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 @Dori, @ Makaron - popieram i zdaje się, że jest to zgodne z tym co chciałem wyrazić w pkt 3 tego postu - http://www.piwo.org/forum/p38308-02-02-2010-20-51-48.html#p38308 Czyli zacznijmy już głosowanie na marzec i zakończmy je punktualnie 01.03.2010. Ustalmy czy okres edycji ma być jedno- czy dwu-miesięczny w temacie z linka @ Scooby - rzucaj monetą - nie ma co czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 @ Scooby - rzucaj monetą - nie ma co czekać Tu się wszystko szybko zmienia... Aktualnie nie ma co rzucać, bo na prowadzenie wyszło pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 OK, wygrał pszeniczniak. Hmmm... chyba uwarzę Oberon, ale tym razem z samym żateckim. Wesołej zabawy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Cześć Niech będzie pszeniczne jeśli mój dzisiajszy Grodzisz się nie łąpie do piwa miesiąca, trzeba będzie uwarzyć inną pszenicę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi