Jump to content

Zacieranie dwuraźne, czy dobrze to rozumiem?


Recommended Posts

Cześć wszystkim:)

Chciałbym zrobić jako 19 warkę Barleywine 30 Blg.

Szukałem czegoś o zacieraniu dwuraźnym, ale ze słabymi efektami.

 

Skróty:

Z - zasyp

BP - brzeczka przednia

W - wysłodziny

 

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, bo ja widzę proces tak:

- Dziele zasyp na dwie części Z1 i Z2

- zacieram Z1 normalnie

- zlewam brzeczkę przednią(BP1) z Z1 do wiadra i odstawiam na później,

- wysładzam Z1 powiedzmy do 2 Blg, otrzymuje wysłodziny W1,

- zasyp Z2 zacieram w wysłodzinach W1,

- zlewam BP2 z Z2 i trafia do BP1,

- z BP1 i BP2 robię Barleywine,

- wysładzam Z2 i otrzymuje wysłodziny W2 z których robię cienkusza.

 

W taki sposób chyba ograniczę do minimum ilość brzeczki na cienkusza a tym samym więcej cukru w Barleywine.

Zacieranie w wysłodzinach przebiegnie prawidłowo?

 

Link to comment
Share on other sites

Tak.

 

edit:

To się stosuje głównie komercyjnie, w domu nie masz aż takiej potrzeby, bo bez problemu zrobisz, w sensownym czasie, odparowanie brzeczki na poziomie 30-50% (i osiągniecie odpowiedniego °Blg).

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

 

 

w domu nie masz aż takiej potrzeby, bo bez problemu zrobisz, w sensownym czasie, odparowanie brzeczki na poziomie 30-50% (i osiągniecie odpowiedniego °Blg)

nie do końca zgodzę się z tą "bezproblemową" zamianą tych metod :(

Zagęszczając brzeczkę przez długotrwałe odparowanie jako wartość dodaną mamy jednak znaczący wzrost zawartości karmeli ;)

Tak więc co kto woli, co kto lubi i co komu potrzeba :D

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zagęszczając brzeczkę przez długotrwałe odparowanie jako wartość dodaną mamy jednak znaczący wzrost zawartości karmeli ;)

No i to trzeba uwzględniać projektując recepturę ;)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź.

Długie gotowanie spowoduje karmelizację, jestem tego świadomy.

Chyba lepiej wygotowywać 23-24 Blg zamiast 17 Blg do zamierzonego 30. Mam nadzieje, że tak zacierając uda mi się uwarzyć piwo w ciągu jednego dnia, nie zarywając nocki.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.