guma77 Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 (edytowane) Witam, z miasta nieważne jakiego, ważne że mieszkam w bloku. A co za tym idzie warzenie piwka stanowi spory problem. Brak piwnicy tj. miejsca do dojrzewania też boli. Jednak chęć poznania czegoś innego niż "jasne pełne" i "ciemne mocne" sprawia cuda i jakoś sobie radzę. Teraz przedstawię swoje poczynania piwowarskie od początku. Pierwszy "twór" (6 lat temu) to jęczmień zakupiony na targu i słodowany metodą domową (nic wspólnego z prawdziwym słodem nie miał), chmiel rosnący przy drodze "na Ostrołękę", drożdże piekarskie, wiadro po farbie. Efekt inny być nie mógł KWAS. Porażka skłoniła mnie do zgłębienia wiedzy na temat domowego warzenia. Następny krok to zakupy w WESie. Fermentator służy do dzisiaj, z pozostałych produktów uwarzyłem coś co nadawało się do picia. Potem dłuuugo nic. Z powodów niezależnych zamieszkałem na 1,5 roku u "kochanej teściowej", która do dziś nie jest w stanie pojąć "po co się z tym pier..... , skoro piwo można kupić w każdym spożywczaku". Pija tanie piwo z Bied... i twierdzi że jest super. Nastała nowa era. Od jakiegoś czasu mam więcej czasu (ale głupie), wychowuję potomka, sklep z artykułami piwowarskimi niedaleko, hobby ponowione. Parę "piwek" z konserw, coś z ekstraktów a teraz to co tygryski lubią najbardziej czyli zacieranko. Pierwsza warka była ok, a następne trzy to kop w twarz. Znowu KWAS. Czyli wracamy do początku. Czytaj skoro są chętni aby się dzielić doświadczeniami, korzystaj. Efektem było znalezienie tegoż forum. Poczytałem i jaki wniosek. Myj graty porządnie i odkażaj a kwas zniknie. I jak ręką odjął. Tyle o mnie. Mam kilka pytań ale zadam je w wolnej chwili w istniejących wątkach. P.S. Gdzie żyją kobiety takie jak Dori, moja "stara" serial za serialem "łyka", a z tymi "garami, wiadrami i butelkami" to pod Most Grota mnie wygoni. Ale się wyflaczyłem, strasznie "klepie po bani to piwo". Pozdrawiam Artur Edytowane 5 Lutego 2010 przez guma77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 witaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Ciekawe powitanie, nie powiem. Witaj - obejrzyj sobie dzisiejszą premierę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 No to całe swoje życie nam opowiedziałeś ,a teraz bierz się do warzenia . Witaj na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 (edytowane) Ludzie tak późno a wy jeszcze nie śpicie? Oczywiście przyłączam się do rewolucji! A mój brat twierdzi że Żyw... jest najlepszy. Ciemna masa od wieków była łatwiejsza do sterowania, wybór zmusza do myślenia. Edytowane 5 Lutego 2010 przez guma77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Ludzie tak późno a wy jeszcze nie śpicie?Z filmu wynika że pań Piwowarek jest parę, żal że tak mało!!! My dopiero zaczynamy pisać Piwowarek jest więcej, spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Witam i pozdrawiam kolejnego piwowara A skoro piszesz ,że "z miasta nieważne jakiego" no to chyba napewno z Warszawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 (edytowane) A skoro piszesz ,że "z miasta nieważne jakiego" no to chyba napewno z Warszawy No... tym bardziej, że coś o Grota pisze... Witam i ja. Dorzuć się na mapie, bo może mieszkamy gdzieś niedaleko. Edytowane 5 Lutego 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 I ja witam masz zacięcie będzie z Ciebie porządny piwowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Witaj, walcz dzielnie i nie daj się wygonić pod ten most, bo poza dostatkiem wody do chłodzenia, taka lokalizacja miała by chyba same minusy Uwarz małżonce jakieś dobre pszeniczne i może się udobrucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Witaj życzę udanych warek i na pewno dogadasz się z żoną :D Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi