Saladyn Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Witam zamierzam w najbliższym czasie uważyć Gose z urzyciem bakteri kwasu mlekowego, które chce pozyskać z jakiegoś prebiotyku, stąd też kilka pytań które mnie nurtują. 1. Jaki prebiotyk byście polecali? 2.Chce zakwasić warkę około 20 L rozumiem że na początek muszę zrobić starter, ile dodać tego prebiotyku żeby się to zakwasiło ? 3.Wyczytałem że bakterie z prebiotyku nie tolerują chmielu ile max ibu może być w zakwszanym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 1. Jedynym probiotykiem, który nigdy mnie nie zawiódł w kwestiach zakwaszania jest Lakcid. 2. Kupujesz go w postaci 10 fiolek, do których zakrapiasz wodę, dawałem całe opakowanie, bez bawienia się w starter (ze starterem efekt był identyczny, więc nie ma sensu, opakowanie kosztuje 10-15 zł), zakwaszałem w pudle styropianowym ze sterownikiem ustawionym na 40C, ok. 2-3 dni. 3. Nie chmielę w ogóle piw, które zakwaszam przed dodaniem drożdży, ale jeśli bardzo chcesz to możesz najpierw zakwasić, a potem przegotować raz jeszcze i nachmielić. Generalnie lepszą opcją są kultury serowarskie/piekarnicze, ja przerzuciłem się i używam poniższej, z bardzo dobrymi efektami. Sypię bezpośrednio z opakowania, nie robię starterów, po 24h wystawiam z pudła styropianowego i zostawiam na kolejne 24h do schłodzenia. Po jednej dobie kwaśność jest już bardzo wysoka. Starczy pewnie i na 5 warek, ja dla pewności sypię więcej, więc starcza mi na 3-4. Przechowywać można w zamrażarce kilka miesięcy. Polecam, żeby uniknąć niespodzianek z probiotyków. https://sklep.serowar.pl/pl/p/PG-kultura-starterowa-bakterie/118 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 1. Swanson albo Biotyk są bardzo dobre. 2, Nie rób startera bez sensu, zamiast tego zakwaś przed chmieleniem (choć pogotuj z 30 minut dla wstępnego odparowania prekursorów DMS) - utrzymaj temp. 40C dodaj probiotyk 2-4 dni i zagotuj nachmiel. W tym przypadku uważaj na drożdże, nie wszystkie lubią niskie pH i mogą dać Ci siarkę. 3. Jeżeli zastosujesz probiotyk po fermentacji "na cichą" to chmielenie całkiem odpada, bakterie mlekowe nie znoszą chmielu w żadnych ilościach. L. Brevis tolerują chmiel do 8 IBU (tak mówi teoria, a w praktyce w dwóch piwach nie wystartowały mi przy 5 IBU lacto ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Generalnie lepszą opcją są kultury serowarskie/piekarnicze, ja przerzuciłem się i używam poniższej, z bardzo dobrymi efektami. Sypię bezpośrednio z opakowania, nie robię starterów, po 24h wystawiam z pudła styropianowego i zostawiam na kolejne 24h do schłodzenia. Po jednej dobie kwaśność jest już bardzo wysoka. Starczy pewnie i na 5 warek, ja dla pewności sypię więcej, więc starcza mi na 3-4. Przechowywać można w zamrażarce kilka miesięcy. Polecam, żeby uniknąć niespodzianek z probiotyków. https://sklep.serowar.pl/pl/p/PG-kultura-starterowa-bakterie/118 I nie masz kwasu izowalerianowego po zakwaszaniu tym? Teoria mówi, że Streptococcus thermophilus dostarczają Lactobacillusom substancji niezbędnych do przekształcania leucyny w kwas izowalerianowy i nie powinno się ich używać razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Generalnie lepszą opcją są kultury serowarskie/piekarnicze, ja przerzuciłem się i używam poniższej, z bardzo dobrymi efektami. Sypię bezpośrednio z opakowania, nie robię starterów, po 24h wystawiam z pudła styropianowego i zostawiam na kolejne 24h do schłodzenia. Po jednej dobie kwaśność jest już bardzo wysoka. Starczy pewnie i na 5 warek, ja dla pewności sypię więcej, więc starcza mi na 3-4. Przechowywać można w zamrażarce kilka miesięcy. Polecam, żeby uniknąć niespodzianek z probiotyków. https://sklep.serowar.pl/pl/p/PG-kultura-starterowa-bakterie/118 I nie masz kwasu izowalerianowego po zakwaszaniu tym? Teoria mówi, że Streptococcus thermophilus dostarczają Lactobacillusom substancji niezbędnych do przekształcania leucyny w kwas izowalerianowy i nie powinno się ich używać razem. Niczego złego w aromacie nie stwierdziłem, a takich piw zrobiłem już kilka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoBombel Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 1. Swanson L.Plantarum 2. Ja robię tak, że dodaję paczkę US-05 i 100ml wymieszanego starteru lacto (nie dodaję samego osadu), wychodzą mi z tego mocno kwaśne piwa o pH 3,2-3,3, ale znośne ze względu na obecność tylko i wyłącznie kwasu mlekowego. Można kontrować kwaśność słodami, zacieraniem lub dodatkami. 3. Po co chmielić? Nawet jak przetrwają, to goryczka i kwas to nie jest dobre połączenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 27 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Zdecydowałem się na biotyk( 30 kapsułek) planuje zakwasić warke ok 20 l , czy dodać całe opakowanie czy tez jakoś dzielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Daj całe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Zależy ile tam bakterii jest. Potrzebujesz około 10mld CFU na litr. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Biotyk to suplement diety wiec zawartość deklarowana przez producenta nie jest w żaden sposób sprawdzana/kontrolowana. Jesli ci zalezy na dokładnej ilości lacto szukaj probiotykow zarejestrowanych jako leki, np.lakcid albo lacifidofil. Suplementy to wolna amerykanka i trafić można różnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Używałem wielu probiotyków oraz innych źródeł bakterii, najlepsze efekty to l. plantarum (swanson) l. casei (biotyk) i l. rhamnosus (kultura jogurtowa, fajnie wyszło też jedno zakwaszanie kefirem. L. bulgaricus z s. termophilus nie dał mi skarpety, ale słabo zakwasił. lepiej go sobie zostawić do jogurtów. Ja zawsze robię starter - 1L spasteryzowanej brzeczki, min. 2 kapsułki, na 24-48h do optymalnej temp, a później zadaję do piwa/brzeczki. Staram się nie chmielić przed kwaszeniem, a jeśli już to tak symbolicznie na 1-2 ibu, aby może delikatnie pomóc w wytrącanie osadów podczas gotowania, albo nie gotuję wcale. Strategie kwaszenia to już osobny temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Używałem wielu probiotyków oraz innych źródeł bakterii, najlepsze efekty to l. plantarum (swanson) l. casei (biotyk) i l. rhamnosus (kultura jogurtowa, fajnie wyszło też jedno zakwaszanie kefirem. L. bulgaricus z s. termophilus nie dał mi skarpety, ale słabo zakwasił. lepiej go sobie zostawić do jogurtów. Ja zawsze robię starter - 1L spasteryzowanej brzeczki, min. 2 kapsułki, na 24-48h do optymalnej temp, a później zadaję do piwa/brzeczki. Staram się nie chmielić przed kwaszeniem, a jeśli już to tak symbolicznie na 1-2 ibu, aby może delikatnie pomóc w wytrącanie osadów podczas gotowania, albo nie gotuję wcale. Strategie kwaszenia to już osobny temat. Lepszym pomysłem jest przygotowanie starteru bakteryjnego na bazie kartonikowego soku z jabłek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Kartonikowe zazwyczaj są słabej jakości lub drogie, brzeczka jest prawie za darmo... Choć namnażałem zarówno na tanim soku, brzeczce i wyszło ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się