MistrzSuspensu Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 (edytowane) 15-01-2022 #321 "W2124"Pilsener 13,6° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp (baza): Pilzneński (Bestmalz) - 99% Caramunich I (Weyermann) - 1%. Zacieranie na zimno: przerwa scukrzająca - 63°C (180'); Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 33IBU Tettnag DE 2021 - 2,9 g/L (15'); Tettnag DE 2021 - 2,9 g/L (1'). Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 6°C - 14 dni; Temperatura otoczenia: 13°C - 2 dni; Temperatura otoczenia: 21°C - 4 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,8% Odfermentowanie pozorne: 78% Edytowane 23 Lutego 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 (edytowane) 22-01-2022 #322 "W2633"Bock 16,5° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Red-X (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); zacier na noc - 70°C -> °?C (720'); Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 26IBU Drożdże: Wyeast 2633 Oktoberfest Lager Blend - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 5°C - 14 dni; Temperatura otoczenia: 14°C - 1 dni; Temperatura otoczenia: 21°C - 5 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 16,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,1% Odfermentowanie pozorne: 79% Edytowane 27 Marca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) 05-02-2022 #323 "W2124"American Pilsner 14,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 67°C (30'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 15IBU; Amarillo US - 2,6 g/L (5'); Simcoe US - 2,6 g/L (5'); Amarillo US - 2,6 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 30'); Simcoe US - 2,6 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 30'). Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 9°C - 16 dni; Temperatura otoczenia: 14°C - 7 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,4% Odfermentowanie pozorne: 82% Edytowane 27 Marca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) 12-02-2022 #324 "W2633"Strong Lager 16,6° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 95%; Caramunich I (Wyermann) - 5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 76°C (20'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 15IBU; Tettnager GER - 4,4 g/L (20'); Tettnager GER - 4,4 g/L (5'); Drożdże: Wyeast 2633 Oktoberfest Lager Blend - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 4°C - 1 dni; Temperatura otoczenia: 6°C - 12 dni; Temperatura otoczenia: 14°C - 2 dni; Temperatura otoczenia: 21°C - 5 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 16,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,6% Odfermentowanie pozorne: 72% Edytowane 27 Marca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 12-02-2022 #325 "W2124"Niskoalkoholowa APA 5,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Red-X (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 72°C (60'); przerwa scukrzająca - 76°C (1'). Gotowanie (30'): Amarillo US - 2,8 g/L (5'); Cascade US - 2,8 g/L (5'); Amarillo US - 2,8 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'); Cascade US - 2,8 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'). Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 6 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 5,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 1,3% Odfermentowanie pozorne: 47% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 26-02-2022 #326 "W2124"Niskoalkoholowa APA 5,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Red-X (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 75°C -> 70°C (50'). Gotowanie (30'): Simcoe US - 2,9 g/L (Hop Stand w ok. 55°C przez 30'); Cascade US - 2,9 g/L (Hop Stand w ok. 55°C przez 30'). Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa. Chmielenie na zimno (1 dzień): Simcoe US - 2,9 g/L; Cascade US - 2,9 g/L; Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 6 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 5,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 1,3% Odfermentowanie pozorne: 47% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) 27-02-2022 #327 "W2124"Porter Bałtycki 17,5° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Wiedeński (Bestmalz) - 64%; Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 10%; Red-X (Bestmalz) - 10%; Czekoladowy pszeniczny (Weyermann) - 10%; Caramunich I (Weyermann) - 4,5%; Carafa Special II (Weyermann) - 1,5% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 67°C (30'). Gotowanie (120'): ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 43IBU. Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 5°C - 14 dni; Temperatura otoczenia: 14°C - 1 dni; Temperatura otoczenia: 21°C - 12 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 17,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 6,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,2% Odfermentowanie pozorne: 64% Edytowane 27 Marca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) 12-03-2022 #328 "W2633"Doppelbock 21,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 49%; Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 46,5%; Carabohemian (Weyermann) - 4,5% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 76°C (20'). Gotowanie (60'): ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 22IBU. Drożdże: Wyeast 2633 Oktoberfest Lager Blend - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 6°C - 28 dni; Temperatura otoczenia: 16°C - 7 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 21,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 7,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 8,0% Odfermentowanie pozorne: 67% Edytowane 11 Maja 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) 26-03-2022 #329 "W9097"Porter 13,6° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 80%; Special B (Castle) - 10%; Carafa Special II (Weyermann) - 10% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 73°C -> 34°C (840'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 28IBU; Tettnager GER - 2,5g/L (10'). Drożdże: Wyeast 9097 Old Ale Blend - z paczki. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 11°C - 5 dni; Temperatura otoczenia: 15°C - 15 dni; Temperatura otoczenia: 12°C-18°C - ponad rok; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: ?°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: ?% Odfermentowanie pozorne: ?% Edytowane 11 Maja 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) 26-03-2022 #330 "US-05"Grodziskie 6° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Grodziski (Bruntal) - 50%; Pszeniczny (Bestmalz) - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (140'). Gotowanie (60'): ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 20IBU; Tettnager GER - 1,3g/L (15'); Tettnager GER - 2,8g/L (1'). Drożdże: Safale US-05 - uwodniona saszetka. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 15°C - 6 dni; Temperatura otoczenia: 16°C - 7 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 2,5% Odfermentowanie pozorne: 79% Edytowane 11 Maja 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2022 09-04-2022 #331 "US-05"APA 13,2° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 73%; Pszenica niesłodowana - 27%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (90'); mashout - 76°C (5'); Gotowanie (45'): Amarillo US - 0,9 g/L (20'); Citra US - 0,9 g/L (20'); Galaxy AUS - 0,9 g/L (20'); Amarillo US - 1,9 g/L (hop stand w 60°C przez 30'); Citra US - 1,9 g/L (hop stand w 60°C przez 30'); Galaxy AUS - 1,9 g/L (hop stand w 60°C przez 30'). Drożdże: Safale US-05 - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 15°C - 13 dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Amarillo US - 1,9 g/L; Citra US - 1,9 g/L; Galaxy AUS - 1,9 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6% Odfermentowanie pozorne: 79% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2022 16-04-2022 #332 "W2007"Lager Wiedeński 11,2° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Wiedeński (Bestmalz) - 100% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C (90'); Gotowanie (45'): Styrian Golding SLO 2020 - 2,6 (FWH); Styrian Golding SLO 2020 - 2,6 (5'). Drożdże: Wyeast 2007 Pilsen Lager - starter. Fermentacja ciśnieniowa ok. 1,1bar: Temperatura otoczenia: 16°C - 13 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,1% Odfermentowanie pozorne: 68% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 23-04-2022 #333 "W9097"Old Ale 16,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 51,5%; Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 25,8%; Wiedeński (Bestmalz) - 7,7%; Caramunich I (Weyermann) - 6,4%; Biscuit (Castle) - 4,3%; Cafe Light (Castle) - 4,3%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (90'). Gotowanie (90'): Styrian Golding SLO 2020 - 6,3 g/L (FWH); Drożdże: Wyeast 9097 Old Ale Blend - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 13 dni; Leżakowanie w balonie - ? dni. Parametry podczas przelewania do balona szklanego: Ekstrakt początkowy: 16,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,1% Odfermentowanie pozorne: 80% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 (edytowane) 23-04-2022 #334 "Philly"Sour Pale Ale z owocami 11,7° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 80%; pszenica niesłodowana - 20%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (120'). Gotowanie (45'): Amarillo US - 2,3 g/L (Hopstand w 56°C przez 30'). Chmielenie na zimno (1 dzień): Amarillo US - 4,7 g/L. Dodatki (ostatni tydzień fermentacji): kiwi - 0,93kg/10L truskawka - 0,42kg/10L Drożdże: Lallemand Philly Sour - uwodniona paczka. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 21°C - 14 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,7°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG (nie zmierzyłem) Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Edytowane 16 Czerwca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 30-04-2022 #335 "W2007" American Pils 14,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (240'); Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 4IBU (FWH); Mosaic US - 1,6 g/L (6'); Simcoe US - 1,6 g/L (6'); Mosaic US - 1,6 g/L (Hopstand w 60°C przez 30'); Simcoe US - 1,6 g/L (Hopstand w 60°C przez 30'). Drożdże: Wyeast 2007 Pilsen Lager - gęstwa. Fermentacja ciśnieniowa ok. 0,9bar : Temperatura otoczenia: 16°C - 13 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,2% Odfermentowanie pozorne: 80% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 30-04-2022 #336 "L. helveticus + US-05" Berliner Weisse 7,5° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pszenica niesłodowana - 53%; Pilzneński (Bestmalz) - 34%; Heidelberg (Bestmalz) - 13%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (120'); przerwa scukrzająca - 75°C (30'); Gotowanie (45'): Drożdże i bakterie: Lallemand WildBrew Helveticus Pitch - suchary Safale US-05 - gęstwa. Fermentacja: Fermentacja mlekowa - 35° - 45°C - ok. 40h; Temperatura otoczenia: 15°C - 6 dni; Temperatura otoczenia: 16°C - 6 dni; Dodatki: wiśnie mrożone (wersja 1) - 0,13kg/L; maliny mrożone (wersja 2) - 0,13kg/L; mango i ananas mrozony (wersja 3) - 0,1kg/L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 7,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,8°BLG (wersja bez owoców) Zawartość alkoholu objętościowo: 2,5% Odfermentowanie pozorne: 63% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 (edytowane) 02-05-2022 #337 "US-05" Grodziskie 7,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Grodziski (Bruntal) - 50%; Pszeniczny (Bestmalz) - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (60'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - 18IBU; Tettnager GER - 1 g/L (15'); Tettnager GER - 2,4 g/L (1'). Drożdże: Safale US-05 - uwodnione suchary. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 15°C - 6 dni; Temperatura otoczenia: 16°C - 5 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 7,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 3,2% Odfermentowanie pozorne: 82% Edytowane 15 Maja 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 (edytowane) 06-05-2022 #338 "W9097" Barley Wine 27,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 75,8%; Pale Ale Maris Otter (Simpsons) - 15,2%; Biscuit (Castle) - 3,8%; Special B (Castle) - 3,8%; Cafe Light (Castle) - 1,5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'). Gotowanie (180'): Styrian Golding SLO - 10 g/L (FWH). Drożdże: Wyeast 9097 Old Ale Blend - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 28 dni; Leżakowanie w balonie - ? dni Rozlew: Ekstrakt początkowy: 27,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Edytowane 16 Czerwca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 14-05-2022 #339 "W2007 & US-05" India Pale Lager / India Pale Ale 16,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (120'). Gotowanie (35'): ekstrakt goryczkowy - ok. 8IBU (FWH); Nelson Sauvin NZ - 1,3 g/L (20'); Simcoe US - 1,3 g/L (20'); Nelson Sauvin NZ - 2,7 g/L (Hopstand w 60°C przez 30'); Simcoe US - 2,7 g/L (Hopstand w 60°C przez 30'). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 14-05-2022 #339 "W2007" India Pale Lager 16,4° Drożdże: Wyeast 2007 Pilsen Lager - gęstwa. Fermentacja ciśnieniowa ok. 0,9bar : Temperatura otoczenia: 16°C - ? dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 16,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 (edytowane) 14-05-2022 #339 "US-05" India Pale Ale 16,4° Drożdże: Safale US-05 - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 15°C - ? dni; Chmielenie na zimno: Amarillo US - 1,8 g/L (dzień 1 - po starcie fermentacji); Nelson Sauvin NZ - 2,4 g/L (przed rozlewem); Simcoe US - 2,4 g/L (przed rozlewem). Rozlew: Ekstrakt początkowy: 16,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,7% Odfermentowanie pozorne: 87% Edytowane 16 Czerwca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 16 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 (edytowane) 20-05-2022 #340 "W9097" Brett APA 14,5° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pszenica niesłodowana - 54%; Pilzneński (Bestmalz) - 43%; Cara Gold (Castle) - 3% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (120'). Gotowanie (45'): Mosaic US - 1,7 g/L (18'); Ella AUS - 1,7 g/L (18'); Mosaic US - 2,7 g/L (Hopstand w 60°C przez 30'); Ella AUS - 2,7 g/L (Hopstand w 60°C przez 30'). Drożdże: Wyeast 9097 Old Ale - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 13 dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Mosaic US - 2,7 g/L; Ella AUS - 2,7 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,9% Odfermentowanie pozorne: 75% Edytowane 16 Czerwca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 16 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 27-05-2022 #341 "W2007" Strong Lager 17,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 98%; Carabohemian (Weyermann) - 2% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (45'); przerwa scukrzająca - 65°C (45'); przerwa scukrzająca - 70°C (20'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 31IBU (FWH); Tettnag GER - 3,7 g/L (10'); Drożdże: Wyeast 2007 Pilsen Lager - gęstwa. Fermentacja ciśnieniowa ok. 0,9bar: Temperatura otoczenia: 17°C - 19 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 17,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,6% Odfermentowanie pozorne: 81% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 16 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 (edytowane) 04-06-2022 #342 "OYL-016" Bitter 8,6° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) - 90%; Cara Gold (Castle) - 10% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (30'); przerwa scukrzająca - 63°C (120'). Gotowanie (45'): Styrian Golding SLO - 2,6g/L (FWH); Styrian Golding SLO - 3,4 g/L (7'); Drożdże: Omega OYL-016 British Ale VIII - starter. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 17°C - 10 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 8,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 3,5% Odfermentowanie pozorne: 79% Edytowane 16 Czerwca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 16 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 (edytowane) 15-06-2022 #343 "OYL-016" New England APA 11,2° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) - 67%; Pszeniczny (Bestmalz) - 22%; Cara Blond (Castle) - 11% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (120'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 23IBU (FWH); Mosaic US - 2,5 g/L (Hopstand w 55°C przez 30'); Ella AUS - 2,5 g/L (Hopstand w 55°C przez 30'). Drożdże: Omega OYL-016 British Ale VIII - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - ? dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Mosaic US - 2,5 g/L; Ella AUS - 2,5 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,6% Odfermentowanie pozorne: 77% Edytowane 31 Lipca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się