Skocz do zawartości

Browar Przepona


MistrzSuspensu

Rekomendowane odpowiedzi

24-06-2022 #344 "OYL-016" Light APA 9,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pale Ale (Bestmalz) - 76%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 22%;
  • Cara Gold (Castle) - 2%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (120').

Gotowanie (45'):

  • ekstrakt goryczkowy - ok. 25IBU (FWH);
  • Simcoe US - 3 g/L (Hopstand w 52°C przez 30');
  • Vic Secret AUS - 2 g/L (Hopstand w 52°C przez 30').

Drożdże:

  • Omega OYL-016 British Ale VIII - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 18°C - 8 dni;

Chmielenie na zimno (1 dzień):

  • Simcoe US - 3 g/L;
  • Vic Secret AUS - 2 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 9,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 3,9%

Odfermentowanie pozorne: 81%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01-07-2022 #345 "OYL-016 & US-05" APA 11,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński jasny (Bestmalz) - 100%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (70');
  • przerwa scukrzająca - 72°C (90');

Gotowanie (45'):

  • ekstrakt goryczkowy - ok. 25IBU (FWH);
  • Galaxy AUS - 2,6 g/L (Hopstand w 55°C przez 30');
  • Vic Secret AUS - 3,2 g/L (Hopstand w 55°C przez 30').
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01-07-2022 #345 "OYL-016" APA 11,4°

 

Drożdże:

  • Omega OYL-016 British Ale VIII - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 18°C - 14 dni;

Chmielenie na zimno (1 dzień):

  • Galaxy AUS - 2,6 g/L;
  • Vic Secret AUS - 3,2 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3%

Odfermentowanie pozorne: 87%

 

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01-07-2022 #345 "US-05" APA 11,4°

 

Drożdże:

  • US-05 - uwodniona saszetka.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 18°C - 14 dni;

Chmielenie na zimno (1 dzień):

  • Galaxy AUS - 2,6 g/L;
  • Vic Secret AUS - 3,2 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3%

Odfermentowanie pozorne: 87%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15-07-2022 #346 "OYL-016 & US-05" Niskoalkoholowa APA 5,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Wiedeński (Bestmalz) - 86%;
  • Cara Blond (Castle) - 14%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 74°C -> 68°C (90').

Gotowanie (30'):

  • Galaxy AUS - 0,9 g/L (Hopstand w 60°C przez 30');
  • Cascade US - 0,9 g/L (Hopstand w 60°C przez 30');
  • Simcoe US - 0,9 g/L (Hopstand w 60°C przez 30').
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15-07-2022 #346 "OYL-016" Niskoalkoholowa APA 5,4°

 

Drożdże:

  • Omega OYL-016 British Ale VIII - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 18°C - 7 dni;

Chmielenie na zimno (1 dzień):

  • Galaxy AUS - 0,9 g/L;
  • Cascade US - 0,9 g/L;
  • Simcoe US - 0,9 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 5,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 1,6%

Odfermentowanie pozorne: 52%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15-07-2022 #346 "US-05" Niskoalkoholowa APA 5,4°

 

Drożdże:

  • Safale US-05 - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 18°C - 7 dni;

Chmielenie na zimno (1 dzień):

  • Galaxy AUS - 0,9 g/L;
  • Cascade US - 0,9 g/L;
  • Simcoe US - 0,9 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 5,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 1,6%

Odfermentowanie pozorne: 52%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

15-07-2022 #347 "OYL-016 & US-05" Owocowe Ale 13,6°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński jasny Heidelberg (Bestmalz) - 80%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 20%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 68°C (50').

Gotowanie (45'):

  • ekstrakt goryczkowy - ok. 17IBU
  • Galaxy AUS - 2,9 g/L (1');
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15-07-2022 #347 "OYL-016" Owocowe Ale 13,6°

 

Drożdże:

  • Omega OYL-016 British Ale VIII - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 18°C - 29 dni;

Chmielenie na zimno:

  • Amarillo US - 1,5g/L (doba po starcie fermentacji);
  • Galaxy AUS - 2,9 g/L (1 dzień przed rozlewem).

Dodatki (na 2 tygodnie przed rozlewem):

  • Kiwi surowe, zmielone i zamrożone - 60g/L;
  • Truskawka mrożona - 27g/L.

Rozlew (nie uwzględniłem cukrów z owoców):

Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,4%

Odfermentowanie pozorne: 82%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15-07-2022 #347 "US-05" Owocowe Ale 13,6°

 

Drożdże:

  • Safale US-05 - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 18°C - 29 dni;

Chmielenie na zimno:

  • Amarillo US - 1,5g/L (doba po starcie fermentacji);
  • Galaxy AUS - 2,9 g/L (1 dzień przed rozlewem).

Dodatki (na 2 tygodnie przed rozlewem):

  • Kiwi surowe, zmielone i zamrożone - 60g/L;
  • Truskawka mrożona - 27g/L.

Rozlew (nie uwzględniłem cukrów z owoców):

Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,4%

Odfermentowanie pozorne: 82%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30-07-2022 #348 "US-05" Rice IPA 15,2°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński Jasny Heidelberg (Bestmalz) - 80%;
  • Ryż - 20%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (120').

Gotowanie (45'):

  • ekstrakt goryczkowy - ok. 11IBU (FWH);
  • Simcoe US - 0,6 g/L (20');
  • Mosaic US - 0,6 g/L (20');
  • Galaxy AUS - 0,6 g/L (20');
  • Simcoe US - 1,5 g/L (Hopstand w 55°C przez 30');
  • Mosaic US - 1,5 g/L (Hopstand w 55°C przez 30');
  • Galaxy AUS - 1,5 g/L (Hopstand w 55°C przez 30').

Drożdże:

  • Safale US-05 - uwodniona paczka

Fermentacja ciśnieniowa 0,9bar:

  • Temperatura otoczenia: 18°C - 20 dni;

Chmielenie na zimno (4 dni):

  • Simcoe US - 2,1 g/L;
  • Mosaic US - 1,3 g/L;
  • Galaxy AUS - 1,1 g/L;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 15,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 7%

Odfermentowanie pozorne: 85%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-09-2022 #349 "A18" Bitter 10,6°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pale Ale (Bestmalz) - 90%;
  • Cara Gold (Castle) - 7,5%;
  • Carafa Special II (Weyermann) - 2,5%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (100');
  • przerwa scukrzająca - 75°C (30');

Gotowanie (30'):

  • Oktawia PL - 1,5g/L (FWH);
  • Oktawia PL - 1,5 g/L (20');
  • Oktawia PL - 1,5 g/L  (Hopstand w 60°C przez 30').

Drożdże:

  • Imperial A18 Joystick - paczka

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 17°C - 14 dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 10,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,4%

Odfermentowanie pozorne: 78%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

23-09-2022 #350 "A18" APA 10°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,30 (pomiar w temp. zacierania).

 

Zasyp:

  • Pale Ale (Bestmalz) - 100%;

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (70');
  • przerwa scukrzająca - 72°C (90');

Gotowanie (30'):

  • ekstrakt goryczkowy - ok. 17IBU (FWH);
  • Vic Secret AUS - 2,3 g/L (20');
  • Galaxy AUS - 2,3 g/L (5').

Drożdże:

  • Imperial A18 Joystick - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 17°C - 14 dni;

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 10°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,2%

Odfermentowanie pozorne: 79%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08-10-2022 #351 "A18" APA 12,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pale Ale (Bestmalz) - 77%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 23%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (600').

Gotowanie (30'):

  • ekstrakt goryczkowy - ok. 12IBU (FWH);
  • Vic Secret AUS - 2,5 g/L (5');
  • Galaxy AUS - 2,5 g/L (5');

Drożdże:

  • Imperial A18 Joystick - gęstwa

Fermentacja ciśnieniowa 0,9bar:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 15 dni;
  • Temperatura otoczenia: 17°C - 6 dni.

Chmielenie na zimno (3 dni):

  • Vic Secret AUS - 2 g/L;
  • Galaxy AUS - 1,7 g/L;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0%

Odfermentowanie pozorne: 75%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14-10-2022 #352 "A18" Black IPA 14,2°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,16 (pomiar w temp. zacierania).

 

Zasyp:

  • Pale Ale (Bestmalz) - 90%;
  • Carafa Special II (Weyermann) - 10%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (35');
  • przerwa scukrzająca - 66°C (30');
  • przerwa scukrzająca - 76°C -> ?°C (20').

Gotowanie (30'):

  • ekstrakt goryczkowy + Mosaic US 1,3 g/L - ok. 42IBU (FWH);
  • Mosaic US - 2,6 g/L (HopStand przez 30' w 60°C);
  • Vic Secret AUS - 1,3 g/L (HopStand przez 30' w 60°C);;
  • Galaxy AUS - 1,3 g/L (HopStand przez 30' w 60°C).

Drożdże:

  • Imperial A18 Joystick - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 7 dni;
  • Temperatura otoczenia: 17°C - 4 dni;
  • Temperatura otoczenia: 20°C - 3 dni.

Chmielenie na zimno (3 dni):

  • Mosaic US - 2,6 g/L;
  • Galaxy AUS - 2,6 g/L;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3%

Odfermentowanie pozorne: 66%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29-10-2022 #353 "A18" Double IPA 20,8°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,16 (pomiar w temp. zacierania).

 

Zasyp:

  • Pilzneński Jasny (Bestmalz) - 80%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 10%;
  • cukier stołowy - 10%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 78°C -> 66°C (660').

Gotowanie (45'):

  • Cascade US - 1,8 g/L (FWH);
  • Amarillo US - 0,9 g/L (20');
  • Mosaic US - 0,9 g/L (20');
  • Galaxy AUS - 1,8 g/L (HopStand przez 30' w 60°C).
  • Mosaic US - 0,9 g/L (HopStand przez 30' w 60°C);
  • Amarillo US - 0,9 g/L (HopStand przez 30' w 60°C).

Drożdże:

  • Imperial A18 Joystick - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 14 dni;
  • Temperatura otoczenia: 17°C - 14 dni.

Chmielenie na zimno (5 dni):

  • Amarillo US - 1,8 g/L;
  • Mosaic US - 1,8 g/L;
  • Galaxy AUS - 1,8 g/L;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 20,8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 8,8%

Odfermentowanie pozorne: 70%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05-11-2022 #354 "Hydra" APA SH Nelson Sauvin 12,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,16 (pomiar w temp. zacierania).

 

Zasyp:

  • Pilzneński Jasny (Bestmalz) - 71%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 21%;
  • Cara Blond (Castle) - 8%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 62°C (15');
  • przerwa scukrzająca - 63°C (30');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> 34°C (780').

Gotowanie (30'):

  • Nelson Sauvin NZ - 1,2 g/L (FWH);
  • Nelson Sauvin NZ - 1,2 g/L (10');
  • Nelson Sauvin NZ - 1,2 g/L (HopStand przez 30' w 60°C).

Drożdże:

  • Escarpment Laboratories Hydra - starter

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 6 dni;
  • Temperatura otoczenia: 17°C - 14 dni.

Chmielenie na zimno (5 dni):

  • Nelson Sauvin NZ - 2,4 g/L

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,5%

Odfermentowanie pozorne: 67%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26-11-2022 #355 "Hydra" APA 13,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,19 (pomiar w temp. zacierania).

 

Zasyp:

  • Pilzneński Jasny (Bestmalz) - 78%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 17%;
  • Cara Blond (Castle) - 5%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (780').

Gotowanie (60'):

  • Cascade US - 1,9 g/L (FWH);
  • Galaxy AUS - 0,5 g/L (20');
  • Simcoe US - 0,5 g/L (20');
  • Galaxy AUS - 0,9 g/L (HopStand przez 30' w 60°C);
  • Simcoe US - 0,9 g/L (HopStand przez 30' w 60°C);

Drożdże:

  • Escarpment Laboratories Hydra - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 14°C - 5 dni;
  • Temperatura otoczenia: 16°C - 15 dni.

Chmielenie na zimno (5 dni):

  • Galaxy AUS - 0,9 g/L;
  • Simcoe US - 2,6 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,9%

Odfermentowanie pozorne: 68%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03-12-2022 #356 "A24" APA SH Nelson Sauvin 12,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,05 (pomiar w temp. zacierania).

 

Zasyp:

  • Pilzneński Jasny (Bestmalz) - 79%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 21%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> 36°C (840').

Gotowanie (30'):

  • Nelson Sauvin NZ - 0,8 g/L (FWH);
  • Nelson Sauvin NZ - 1,2 g/L (10');
  • Nelson Sauvin NZ - 1,2 g/L (HopStand przez 20' w 60°C).

Drożdże:

  • Imperial A24 Dry Hop - starter

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 14°C - 6 dni;
  • Temperatura otoczenia: 16°C - 17 dni.

Chmielenie na zimno (5 dni):

  • Nelson Sauvin NZ - 2,3 g/L

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,1%

Odfermentowanie pozorne: 75%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10-12-2022 #357 "Hydra" APA 13,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,11 (pomiar w temp. zacierania).

 

Zasyp:

  • Pilzneński Jasny (Bestmalz) - 83%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 17%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (720').

Gotowanie (30'):

  • Cascade US - 1,1 g/L (FWH);
  • Galaxy AUS - 1,4 g/L (7');
  • Nelson Sauvin NZ - 1,4 g/L (7');

Drożdże:

  • Imperial A24 Dry Hop - starter

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 14°C - 5 dni;
  • Temperatura otoczenia: 16°C - 14 dni.

Chmielenie na zimno (5 dni):

  • Galaxy AUS - 1,4 g/L
  • Nelson Sauvin NZ - 1,4 g/L

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0%

Odfermentowanie pozorne: 69%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

27-12-2022 #358 "Hydra & A24 & W2278" APA 12,6°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,11 (pomiar w temp. zacierania).

 

Zasyp:

  • Pale Ale (Bestmalz) - 83%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 17%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (90');
  • przerwa scukrzająca - 70°C (10').

Gotowanie (30'):

  • Nelson Sauvin NZ - 1 g/L (FWH);
  • Amarill US - 1,4 g/L (10');
  • Galaxy AUS - 1,4 g/L (10')
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-12-2022 #358 "Hydra" APA 12,6°

 

Drożdże:

  • Escarpment Labs Hydra - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 15°C - 17 dni.

Chmielenie na zimno (5 dni):

  • Galaxy AUS - 1,9 g/L
  • Mosaic US - 0,9 g/L

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,2%

Odfermentowanie pozorne: 76%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-12-2022 #358 "A24" APA 12,6°

 

Drożdże:

  • Imperia A24 Dry Hop - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 15°C - 9 dni;
  • Temperatura otoczenia: 18°C - 2 dni;
  • Temperatura otoczenia: 15°C - 6 dni;

Chmielenie na zimno (5 dni):

  • Galaxy AUS - 1,9 g/L
  • Mosaic US - 0,9 g/L

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,4°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6%

Odfermentowanie pozorne: 82%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-12-2022 #358 "W2278" APA 12,6°

 

Drożdże:

  • Wyeast 2278 Czech Pils - bezpośrednio z paczki

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 12°C - 11 dni;
  • Temperatura otoczenia: 18°C - 6 dni;

Chmielenie na zimno (5 dni):

  • Galaxy AUS - 1,9 g/L
  • Mosaic US - 0,9 g/L

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,4°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6%

Odfermentowanie pozorne: 82%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28-12-2022 #359 "Hydra" Niskoalkoholowe 8°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Pilzneński Jasny (Bestmalz) - 81%;
  • Caragold (Castle) - 19%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 72°C (90');
  • przerwa scukrzająca - 74°C -> ?°C (720').

Gotowanie (30'):

  • Galaxy AUS - 1,8 g/L (HopStand w 60°C przez 30');
  • Amarillo US - 0,9 g/L (HopStand w 60°C przez 30').

Drożdże:

  • Escarpment Labs Hydra - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 16 dni.

Chmielenie na zimno (5 dni):

  • Galaxy AUS - 1,3 g/L
  • Amarillo US - 1,3 g/L

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  5,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 1,5%

Odfermentowanie pozorne: 37%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.