MistrzSuspensu Opublikowano 31 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 24-06-2022 #344 "OYL-016" Light APA 9,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) - 76%; Pszeniczny (Bestmalz) - 22%; Cara Gold (Castle) - 2% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (120'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 25IBU (FWH); Simcoe US - 3 g/L (Hopstand w 52°C przez 30'); Vic Secret AUS - 2 g/L (Hopstand w 52°C przez 30'). Drożdże: Omega OYL-016 British Ale VIII - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 18°C - 8 dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Simcoe US - 3 g/L; Vic Secret AUS - 2 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 9,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 3,9% Odfermentowanie pozorne: 81% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 31 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 01-07-2022 #345 "OYL-016 & US-05" APA 11,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński jasny (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (70'); przerwa scukrzająca - 72°C (90'); Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 25IBU (FWH); Galaxy AUS - 2,6 g/L (Hopstand w 55°C przez 30'); Vic Secret AUS - 3,2 g/L (Hopstand w 55°C przez 30'). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 31 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 (edytowane) 01-07-2022 #345 "OYL-016" APA 11,4° Drożdże: Omega OYL-016 British Ale VIII - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 18°C - 14 dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Galaxy AUS - 2,6 g/L; Vic Secret AUS - 3,2 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3% Odfermentowanie pozorne: 87% Edytowane 31 Lipca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 31 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 01-07-2022 #345 "US-05" APA 11,4° Drożdże: US-05 - uwodniona saszetka. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 18°C - 14 dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Galaxy AUS - 2,6 g/L; Vic Secret AUS - 3,2 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3% Odfermentowanie pozorne: 87% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 31 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 15-07-2022 #346 "OYL-016 & US-05" Niskoalkoholowa APA 5,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Wiedeński (Bestmalz) - 86%; Cara Blond (Castle) - 14%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 74°C -> 68°C (90'). Gotowanie (30'): Galaxy AUS - 0,9 g/L (Hopstand w 60°C przez 30'); Cascade US - 0,9 g/L (Hopstand w 60°C przez 30'); Simcoe US - 0,9 g/L (Hopstand w 60°C przez 30'). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 31 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 (edytowane) 15-07-2022 #346 "OYL-016" Niskoalkoholowa APA 5,4° Drożdże: Omega OYL-016 British Ale VIII - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 18°C - 7 dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Galaxy AUS - 0,9 g/L; Cascade US - 0,9 g/L; Simcoe US - 0,9 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 5,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 1,6% Odfermentowanie pozorne: 52% Edytowane 31 Lipca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 31 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 15-07-2022 #346 "US-05" Niskoalkoholowa APA 5,4° Drożdże: Safale US-05 - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 18°C - 7 dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Galaxy AUS - 0,9 g/L; Cascade US - 0,9 g/L; Simcoe US - 0,9 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 5,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 1,6% Odfermentowanie pozorne: 52% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 15-07-2022 #347 "OYL-016 & US-05" Owocowe Ale 13,6° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński jasny Heidelberg (Bestmalz) - 80%; Pszeniczny (Bestmalz) - 20%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (50'); przerwa scukrzająca - 68°C (50'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 17IBU Galaxy AUS - 2,9 g/L (1'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 (edytowane) 15-07-2022 #347 "OYL-016" Owocowe Ale 13,6° Drożdże: Omega OYL-016 British Ale VIII - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 18°C - 29 dni; Chmielenie na zimno: Amarillo US - 1,5g/L (doba po starcie fermentacji); Galaxy AUS - 2,9 g/L (1 dzień przed rozlewem). Dodatki (na 2 tygodnie przed rozlewem): Kiwi surowe, zmielone i zamrożone - 60g/L; Truskawka mrożona - 27g/L. Rozlew (nie uwzględniłem cukrów z owoców): Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,4% Odfermentowanie pozorne: 82% Edytowane 11 Września 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 (edytowane) 15-07-2022 #347 "US-05" Owocowe Ale 13,6° Drożdże: Safale US-05 - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 18°C - 29 dni; Chmielenie na zimno: Amarillo US - 1,5g/L (doba po starcie fermentacji); Galaxy AUS - 2,9 g/L (1 dzień przed rozlewem). Dodatki (na 2 tygodnie przed rozlewem): Kiwi surowe, zmielone i zamrożone - 60g/L; Truskawka mrożona - 27g/L. Rozlew (nie uwzględniłem cukrów z owoców): Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,4% Odfermentowanie pozorne: 82% Edytowane 11 Września 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 30-07-2022 #348 "US-05" Rice IPA 15,2° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński Jasny Heidelberg (Bestmalz) - 80%; Ryż - 20%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (120'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 11IBU (FWH); Simcoe US - 0,6 g/L (20'); Mosaic US - 0,6 g/L (20'); Galaxy AUS - 0,6 g/L (20'); Simcoe US - 1,5 g/L (Hopstand w 55°C przez 30'); Mosaic US - 1,5 g/L (Hopstand w 55°C przez 30'); Galaxy AUS - 1,5 g/L (Hopstand w 55°C przez 30'). Drożdże: Safale US-05 - uwodniona paczka Fermentacja ciśnieniowa 0,9bar: Temperatura otoczenia: 18°C - 20 dni; Chmielenie na zimno (4 dni): Simcoe US - 2,1 g/L; Mosaic US - 1,3 g/L; Galaxy AUS - 1,1 g/L; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 15,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7% Odfermentowanie pozorne: 85% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 (edytowane) 09-09-2022 #349 "A18" Bitter 10,6° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) - 90%; Cara Gold (Castle) - 7,5%; Carafa Special II (Weyermann) - 2,5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (100'); przerwa scukrzająca - 75°C (30'); Gotowanie (30'): Oktawia PL - 1,5g/L (FWH); Oktawia PL - 1,5 g/L (20'); Oktawia PL - 1,5 g/L (Hopstand w 60°C przez 30'). Drożdże: Imperial A18 Joystick - paczka Fermentacja: Temperatura otoczenia: 17°C - 14 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 10,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,4% Odfermentowanie pozorne: 78% Edytowane 11 Grudnia 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 (edytowane) 23-09-2022 #350 "A18" APA 10° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,30 (pomiar w temp. zacierania). Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) - 100%; Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (70'); przerwa scukrzająca - 72°C (90'); Gotowanie (30'): ekstrakt goryczkowy - ok. 17IBU (FWH); Vic Secret AUS - 2,3 g/L (20'); Galaxy AUS - 2,3 g/L (5'). Drożdże: Imperial A18 Joystick - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 17°C - 14 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 10°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,2% Odfermentowanie pozorne: 79% Edytowane 11 Grudnia 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 (edytowane) 08-10-2022 #351 "A18" APA 12,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) - 77%; Pszeniczny (Bestmalz) - 23%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (600'). Gotowanie (30'): ekstrakt goryczkowy - ok. 12IBU (FWH); Vic Secret AUS - 2,5 g/L (5'); Galaxy AUS - 2,5 g/L (5'); Drożdże: Imperial A18 Joystick - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa 0,9bar: Temperatura otoczenia: 16°C - 15 dni; Temperatura otoczenia: 17°C - 6 dni. Chmielenie na zimno (3 dni): Vic Secret AUS - 2 g/L; Galaxy AUS - 1,7 g/L; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0% Odfermentowanie pozorne: 75% Edytowane 11 Grudnia 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 (edytowane) 14-10-2022 #352 "A18" Black IPA 14,2° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,16 (pomiar w temp. zacierania). Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) - 90%; Carafa Special II (Weyermann) - 10%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (35'); przerwa scukrzająca - 66°C (30'); przerwa scukrzająca - 76°C -> ?°C (20'). Gotowanie (30'): ekstrakt goryczkowy + Mosaic US 1,3 g/L - ok. 42IBU (FWH); Mosaic US - 2,6 g/L (HopStand przez 30' w 60°C); Vic Secret AUS - 1,3 g/L (HopStand przez 30' w 60°C);; Galaxy AUS - 1,3 g/L (HopStand przez 30' w 60°C). Drożdże: Imperial A18 Joystick - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 7 dni; Temperatura otoczenia: 17°C - 4 dni; Temperatura otoczenia: 20°C - 3 dni. Chmielenie na zimno (3 dni): Mosaic US - 2,6 g/L; Galaxy AUS - 2,6 g/L; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3% Odfermentowanie pozorne: 66% Edytowane 11 Grudnia 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 29-10-2022 #353 "A18" Double IPA 20,8° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,16 (pomiar w temp. zacierania). Zasyp: Pilzneński Jasny (Bestmalz) - 80%; Pszeniczny (Bestmalz) - 10%; cukier stołowy - 10%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 78°C -> 66°C (660'). Gotowanie (45'): Cascade US - 1,8 g/L (FWH); Amarillo US - 0,9 g/L (20'); Mosaic US - 0,9 g/L (20'); Galaxy AUS - 1,8 g/L (HopStand przez 30' w 60°C). Mosaic US - 0,9 g/L (HopStand przez 30' w 60°C); Amarillo US - 0,9 g/L (HopStand przez 30' w 60°C). Drożdże: Imperial A18 Joystick - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 14 dni; Temperatura otoczenia: 17°C - 14 dni. Chmielenie na zimno (5 dni): Amarillo US - 1,8 g/L; Mosaic US - 1,8 g/L; Galaxy AUS - 1,8 g/L; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 20,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 8,8% Odfermentowanie pozorne: 70% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 05-11-2022 #354 "Hydra" APA SH Nelson Sauvin 12,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,16 (pomiar w temp. zacierania). Zasyp: Pilzneński Jasny (Bestmalz) - 71%; Pszeniczny (Bestmalz) - 21%; Cara Blond (Castle) - 8% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 62°C (15'); przerwa scukrzająca - 63°C (30'); przerwa scukrzająca - 72°C -> 34°C (780'). Gotowanie (30'): Nelson Sauvin NZ - 1,2 g/L (FWH); Nelson Sauvin NZ - 1,2 g/L (10'); Nelson Sauvin NZ - 1,2 g/L (HopStand przez 30' w 60°C). Drożdże: Escarpment Laboratories Hydra - starter Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 6 dni; Temperatura otoczenia: 17°C - 14 dni. Chmielenie na zimno (5 dni): Nelson Sauvin NZ - 2,4 g/L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,5% Odfermentowanie pozorne: 67% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 26-11-2022 #355 "Hydra" APA 13,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,19 (pomiar w temp. zacierania). Zasyp: Pilzneński Jasny (Bestmalz) - 78%; Pszeniczny (Bestmalz) - 17%; Cara Blond (Castle) - 5% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (780'). Gotowanie (60'): Cascade US - 1,9 g/L (FWH); Galaxy AUS - 0,5 g/L (20'); Simcoe US - 0,5 g/L (20'); Galaxy AUS - 0,9 g/L (HopStand przez 30' w 60°C); Simcoe US - 0,9 g/L (HopStand przez 30' w 60°C); Drożdże: Escarpment Laboratories Hydra - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 5 dni; Temperatura otoczenia: 16°C - 15 dni. Chmielenie na zimno (5 dni): Galaxy AUS - 0,9 g/L; Simcoe US - 2,6 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,9% Odfermentowanie pozorne: 68% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 (edytowane) 03-12-2022 #356 "A24" APA SH Nelson Sauvin 12,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,05 (pomiar w temp. zacierania). Zasyp: Pilzneński Jasny (Bestmalz) - 79%; Pszeniczny (Bestmalz) - 21%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> 36°C (840'). Gotowanie (30'): Nelson Sauvin NZ - 0,8 g/L (FWH); Nelson Sauvin NZ - 1,2 g/L (10'); Nelson Sauvin NZ - 1,2 g/L (HopStand przez 20' w 60°C). Drożdże: Imperial A24 Dry Hop - starter Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 6 dni; Temperatura otoczenia: 16°C - 17 dni. Chmielenie na zimno (5 dni): Nelson Sauvin NZ - 2,3 g/L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,1% Odfermentowanie pozorne: 75% Edytowane 22 Stycznia 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 (edytowane) 10-12-2022 #357 "Hydra" APA 13,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,11 (pomiar w temp. zacierania). Zasyp: Pilzneński Jasny (Bestmalz) - 83%; Pszeniczny (Bestmalz) - 17%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (720'). Gotowanie (30'): Cascade US - 1,1 g/L (FWH); Galaxy AUS - 1,4 g/L (7'); Nelson Sauvin NZ - 1,4 g/L (7'); Drożdże: Imperial A24 Dry Hop - starter Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 5 dni; Temperatura otoczenia: 16°C - 14 dni. Chmielenie na zimno (5 dni): Galaxy AUS - 1,4 g/L Nelson Sauvin NZ - 1,4 g/L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0% Odfermentowanie pozorne: 69% Edytowane 22 Stycznia 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 27-12-2022 #358 "Hydra & A24 & W2278" APA 12,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do 5,11 (pomiar w temp. zacierania). Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) - 83%; Pszeniczny (Bestmalz) - 17%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (90'); przerwa scukrzająca - 70°C (10'). Gotowanie (30'): Nelson Sauvin NZ - 1 g/L (FWH); Amarill US - 1,4 g/L (10'); Galaxy AUS - 1,4 g/L (10') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 27-12-2022 #358 "Hydra" APA 12,6° Drożdże: Escarpment Labs Hydra - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 15°C - 17 dni. Chmielenie na zimno (5 dni): Galaxy AUS - 1,9 g/L Mosaic US - 0,9 g/L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,2% Odfermentowanie pozorne: 76% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 (edytowane) 27-12-2022 #358 "A24" APA 12,6° Drożdże: Imperia A24 Dry Hop - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 15°C - 9 dni; Temperatura otoczenia: 18°C - 2 dni; Temperatura otoczenia: 15°C - 6 dni; Chmielenie na zimno (5 dni): Galaxy AUS - 1,9 g/L Mosaic US - 0,9 g/L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6% Odfermentowanie pozorne: 82% Edytowane 22 Stycznia 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 27-12-2022 #358 "W2278" APA 12,6° Drożdże: Wyeast 2278 Czech Pils - bezpośrednio z paczki Fermentacja: Temperatura otoczenia: 12°C - 11 dni; Temperatura otoczenia: 18°C - 6 dni; Chmielenie na zimno (5 dni): Galaxy AUS - 1,9 g/L Mosaic US - 0,9 g/L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6% Odfermentowanie pozorne: 82% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 (edytowane) 28-12-2022 #359 "Hydra" Niskoalkoholowe 8° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński Jasny (Bestmalz) - 81%; Caragold (Castle) - 19%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 72°C (90'); przerwa scukrzająca - 74°C -> ?°C (720'). Gotowanie (30'): Galaxy AUS - 1,8 g/L (HopStand w 60°C przez 30'); Amarillo US - 0,9 g/L (HopStand w 60°C przez 30'). Drożdże: Escarpment Labs Hydra - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 16 dni. Chmielenie na zimno (5 dni): Galaxy AUS - 1,3 g/L Amarillo US - 1,3 g/L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 5,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 1,5% Odfermentowanie pozorne: 37% Edytowane 22 Stycznia 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się