MistrzSuspensu Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 (edytowane) 07-01-2023 #360 "A24 & FM54" APA 14,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Przez pomyłkę (wlałem za mało wody do zacierania) pH=5,01 (mierzone w temp. zacierania) Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) - 75%; Pszeniczny (Bestmalz) - 25%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (90'); przerwa scukrzająca - 67°C (30'). Gotowanie (30'): Galaxy AUS - 1,2 g/L (FWH); Galaxy AUS - 0,6 g/L (15'); Ella AUS - 0,6 g/L (15'). Galaxy AUS - 1,2 g/L (HopStand w 60°C przez 30'); Ella AUS - 1,2 g/L (HopStand w 60°C przez 30'). Edytowane 22 Stycznia 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 (edytowane) 07-01-2023 #360 "A24" APA 14,4° Drożdże: Imperia A24 Dry Hop - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 15°C - 20 dni; Chmielenie na zimno (6 dni): Galaxy AUS - 1,8 g/L Ella AUS - 1,8 g/L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,3% Odfermentowanie pozorne: 82% Edytowane 19 Marca 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 (edytowane) 07-01-2023 #360 "FM54" APA 14,4° Drożdże: Fermentum Mobile FM54 Kalifornijska gorączka - starter Fermentacja: Temperatura otoczenia: 15°C - 20 dni; Chmielenie na zimno (6 dni): Galaxy AUS - 1,8 g/L Ella AUS - 1,8 g/L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,3% Odfermentowanie pozorne: 82% Edytowane 19 Marca 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 (edytowane) 14-01-2023 #361 "W2278" Desitka SH Oktawia PL 10,6° (ciśnieniowo) Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 95%; Caramunich I (Weyermann) - 5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (840'); Gotowanie (45'): Oktawia PL - 0,9g/L (FWH); Oktawia PL - 1,1g/L (20'); Oktawia PL - 1,7g/L (1');. Drożdże: Wyeast 2278 Czech Pils - gęstwa. Fermentacja ciśnieniowa 0,7bar: Temperatura otoczenia: 15°C - 20 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 10,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 3,8% Odfermentowanie pozorne: 68% Edytowane 19 Marca 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 21-01-2023 #362 "A24 & FM54" Double IPA / IPA 22,4°/16,8° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Heidelberg (Bestmalz); wersja Double IPA z syropem cukrowym, nie zanotowałem ilości ;/ Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (70'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 58°C (przez noc ). Gotowanie (110'): Albo raczej ogrzewanie w ok.95°C z powodu problemów technicznych. Grzanie wydłużone do 110' żeby pozbyć się DMSu Ella AUS - 0,9 g/L (FWH); Topaz AUS - 0,9 g/L (FWH); Topaz AUS - 0,9 g/L (20'); Galaxy AUS - 0,9 g/L (20'); Mosaic US - 0,9 g/L (20'); Galaxy AUS - 2,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Mosaic US - 0,9 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) 21-01-2023 #362 "A24" Double IPA 22,4° Drożdże: Imperia A24 Dry Hop - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 28 dni; Chmielenie na zimno (6 dni): Galaxy AUS - 2,8 g/L Mosaic US - 2,8 g/L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 22,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 5,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 9,5% Odfermentowanie pozorne: 76% Edytowane 19 Marca 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) 21-01-2023 #362 "FM54" IPA 16,8° Drożdże: Fermentum Mobile FM54 Kalifornijska gorączka - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 20 dni; Chmielenie na zimno (6 dni): Mosaic US - 2,5 g/L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 16,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 5,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,3% Odfermentowanie pozorne: 69% Edytowane 19 Marca 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 28-01-2023 #363 "A24" Biere de Garde 18,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Wiedeński (Bestmalz) - 79%; cukier stołowy - 14% Caramunich I (Weyermann) - 7%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc); Gotowanie (105'): Styrian Golding SLO - 0,7g/L (zacier) Styrian Golding SLO - 1,6g/L (FWH); Drożdże: Imperia A24 Dry Hop - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 15°C - 25 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 18,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 8,3% Odfermentowanie pozorne: 81% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) 04-02-2023 #364 "W2278 & FM54" Pils / APA 14,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 95%; Caramunich I (Weyermann) - 5% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc ). Gotowanie (45'): Iunga PL - 0,6g/L (zacier); Iunga PL - 0,6g/L (FWH); Iunga PL - 1,2g/L (20'); Iunga PL - 2,3g/L (5'); Edytowane 19 Marca 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) 04-02-2023 #364 "FM54" APA 14,4° Drożdże: Fermentum Mobile FM54 Kalifornijska gorączka - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 6 dni; Temperatura otoczenia: 16°C - 14 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Edytowane 19 Marca 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 04-02-2023 #364 "W2278" Pils 14,4° Drożdże: Wyeast 2278 Czech Pils - gęstwa. Fermentacja ciśnieniowa 0,7bar: Temperatura otoczenia: 16°C - 20 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 11-02-2023 #365 "FM54" Black IPA SH Cascade PL 15,2° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) - 82%; Carafa Special II (Weyermann) - 9%; cukier stołowy - 9%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc ). Gotowanie/chmielenie (30'): Cascade PL - 1,2 g/L (zacier); Cascade PL - 2,4 g/L (FWH); Cascade PL - 3,7 g/L (20'); Cascade PL - 2,4 g/L (5'). Drożdże: Fermentum Mobile FM54 Kalifornijska gorączka - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 18 dni; Temperatura otoczenia: 18°C - 2 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 16,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,1% Odfermentowanie pozorne: 73% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) 18-02-2023 #366 "FM54" Double IPA 18,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 85%; cukier stołowy - 15%. (udział cukru stołowego w ekstrakcie 21%) Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 58°C (przez noc ). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 1,3 g/L (zacier); Citra US - 2,5g/L (FWH); Amarillo US - 1,3 g/L (20'); Citra US - 1,3 g/L (20'); Galaxy AUS - 1,3 g/L (20'); Amarillo US - 1,3 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Citra US - 1,3 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Galaxy AUS - 1,3 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). Chmielenie na zimno (6 dni): Amarillo US - 1,3 g/L; Citra US - 1,3 g/L; Galaxy AUS - 1,3 g/L. Drożdże: Fermentum Mobile FM54 Kalifornijska gorączka - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 20 dni; Temperatura otoczenia: 18°C - 8 dni; Temperatura otoczenia: 16°C - 6 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 18,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 8,2% Odfermentowanie pozorne: 82% Edytowane 24 Maja 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 25-02-2023 #367 "W2278" Pils 12,4° (ciśnieniowo) Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 96,5%; Caramunich I (Weyermann) - 3,5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc); Gotowanie (45'): Styrian Golding SLO - 1g/L (zacier); Tettnager GER - 2,1g/L (FWH); Tettnager GER - 2,1g/L (20'); Tettnager GER - 2,1g/L (5'). Drożdże: Wyeast 2278 Czech Pils - gęstwa. Fermentacja ciśnieniowa 0,7bar: Temperatura otoczenia: 16°C - 20 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5% Odfermentowanie pozorne: 75% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) 18-03-2023 #368 "W2278" Strong Lager 17,8° (ciśnieniowo) Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 94,5%; Caramunich I (Weyermann) - 5,5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc); Gotowanie (45'): Powinno być więcej chmielu, ale jakoś źle oceniłem stany magazynowe. Piwo będzie słodkie. Styrian Golding SLO - 2,8g/L (FWH); Styrian Golding SLO - 0,6g/L (20'); Tettnager GER - 0,9g/L (20'); Tettnager GER - 0,9g/L (5'). Drożdże: Wyeast 2278 Czech Pils - gęstwa. Fermentacja ciśnieniowa 0,7bar: Temperatura otoczenia: 16°C - ? dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 17,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,7% Odfermentowanie pozorne: 80% Edytowane 24 Maja 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 24 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 (edytowane) 25-03-2023 #369 "Philly" Kwaśne Bursztynowe 13,8° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 47%; Pszeniczny (Bestmalz) - 47%; Carabohemian (Weyermann) - 6%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 67°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc); Gotowanie (60'): Tomyski PL - 1,3g/L (FWH). Drożdże: Lallemand Philly Sour - paczka. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 21°C - 21 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6% Odfermentowanie pozorne: 81% pH=3,38 Edytowane 28 Maja 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 (edytowane) 17-04-2023 #370 "W1450" Grodziskie 7,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Grodziski (Bruntal) - 50%; Pszeniczny (Bestmalz) - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (50'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (6h); Gotowanie (30'): Marynka PL - 0,5g/L (FWH); Tomyski PL - 1,8g/L (20'); Tomyski PL - 1,8g/L (5'); Drożdże: Wyeast 1450 Danny's Favourtie - paczka. Do drugiego wiaderka dodałem Wyeast 1728 Scottish Ale, ale po czterech dobach braku wizualnego potwierdzenia startu fermentacji dodałem Wyeast 1450 z piany. Coś tam ruszyło, ale nie wiem co. Po półtora miesiąca nadal się ta wersja niesklarowała w butelce mimo, że pozostałe wersje (warka 370 i 374) są już klarowne. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 14 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 7,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 2,6% Odfermentowanie pozorne: 65% Edytowane 28 Maja 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 19-04-2023 #371 "Philly + L. rhasmosus + L. planatarum" Berliner Weisse 9° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 50%; Pszeniczny (Bestmalz) - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 62°C (120'); przerwa scukrzająca - 75°C (30'); Gotowanie (30'). Bakterie: Biochem L. rhasmosus - 1,25g/10L (przeterminowana paczka, dlatego sypnąłem więcej niż trzeba) Lallemand WildBrew Sour Pitch L. planatarum - 0,,5g/10L (połowa z tego dodana 11h po starcie zakwaszania) Fermentacja mlekowa: Temperatura: 35°C-40°C - 28h; (pH=3,4) Chłodzenie do osiągnięcia 20°C przez noc Drożdże: Lallemand Philly Sour - gęstwa. Fermentacja alkoholowa: Temperatura otoczenia: 16°C - 9 dni; Dodatki (4 dzień fermentacji alkoholowej): Mango (pulpa z puszki) - 330g/10L Guawa (pulpa z puszki) - 450g/10L Rozlew (parametry wersji podstawowej): Ekstrakt początkowy: 9°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4% Odfermentowanie pozorne: 89% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 (edytowane) 20-04-2023 #372 "WLP833" Brown Porter 10,2° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) - 28,5%; Wiedeński (Bestmalz) - 26%; Carafa Special II (Weyermann) - 26%; Pszeniczny (Bestmalz) - 13%; Jęczmień prażony - 6,5% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc); Gotowanie (30'): Marynka PL - 1g/L (FWH); Drożdże: WLP833 German Bock Lager - starter. Fermentacja ciśnieniowa (0,7bar): Temperatura otoczenia: 16°C - 11 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 10,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 3,1% Odfermentowanie pozorne: 58% (niby mało, ale w butelkach nic się nie dzieje, więc pewnie gdzieś błąd pomiaru) Edytowane 28 Maja 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 01-05-2023 #373 "Philly + L. rhasmosus + L. planatarum" Catharina Sour 12,2° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 50%; Pszenżyto - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (120'); przerwa scukrzająca - 75°C (30'); Gotowanie (30'). Bakterie: Biochem L. rhasmosus - 0,85g/10L Lallemand WildBrew Sour Pitch L. planatarum - 0,34g/10L Fermentacja mlekowa: Temperatura: 35°C-40°C - 48h; (pH nie zmierzyłem) Chłodzenie do osiągnięcia 20°C przez noc Drożdże: Lallemand Philly Sour - gęstwa. Fermentacja alkoholowa: Temperatura otoczenia: 17°C - 10 dni; Dodatki (4 dzień fermentacji alkoholowej): I wersja (oczywiście zapomniałem zanotować ile dałem, ale z grubsza łącznie podobnie jak w warce #371): Mango (pulpa z puszki); Guawa (pulpa z puszki). II wersja (oczywiście zapomniałem zanotować ile dałem, wrzuciłem resztę mango i dużo więcej papai niż guawy w I wersji, papaja trochę jest delikatna): Mango (pulpa z puszki); Papaja (pulpa z puszki). Rozlew (parametry wersji podstawowej): Ekstrakt początkowy: 12,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6% Odfermentowanie pozorne: 85% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 02-02-2023 #374 "W1450 & WLP833" Grodziskie 7,8° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Grodziski (Bruntal) - 52%; Pszeniczny (Bestmalz) - 48%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc); Gotowanie (30'): Marynka PL - 0,6g/L (FWH); Sybilla PL - 1,2g/L (20'); Sybilla PL - 0,6g/L (20'); Tomyski PL - 0,5g/L (5'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 02-02-2023 #374 "W1450" Grodziskie 7,8° Drożdże: Wyeast 1450 Danny's Favourtie - paczka. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 11 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 7,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 2,8% Odfermentowanie pozorne: 64% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 (edytowane) 02-02-2023 #374 "WLP833" Grodziskie 7,8° (ciśnieniowo) Drożdże: WLP833 German Bock Lager - gęstwa. Fermentacja ciśnieniowa 0,7bar: Temperatura otoczenia: 16°C - 18 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 7,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 2,6% Odfermentowanie pozorne: 61% Edytowane 28 Maja 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 (edytowane) 02-05-2023 #375 "WLP833" Vienna Lager 12,4° (ciśnieniowo) Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Wiedeński (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 50°C (6h); Gotowanie (30'): Citra US - 0,6g/L (FWH); Citra US - 0,4g/L (20'). Drożdże: WLP833 German Bock Lager - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa 0,9bar: Temperatura otoczenia: 16°C - 14 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0% Odfermentowanie pozorne: 75% Edytowane 28 Maja 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 (edytowane) 03-05-2023 #376 "W3763" Vlaams Rood Bruin 14,5° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Wiedeński (Bestmalz) - 63%; Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 18%; Pilzneński (Bestmalz) - 9%; Abbey (Castle) - 5,5%; Special B (Castle) - 5,5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 45°C (przez noc); Gotowanie (45'): Citra US - 0,5g/L (FWH); Drożdże: Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend - paczka Fermentacja: Temperatura otoczenia: 17°C - dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Edytowane 28 Maja 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się