Skocz do zawartości

Browar Przepona


MistrzSuspensu

Rekomendowane odpowiedzi

11-05-2024 #419 "I22" AIPA 14,5°

 

Drożdże:

  • Imperial I22 Capri - gęstwa

Chmielenie na zimno:

  • Amarillo US - 1,3 g/L (3 dni);
  • Citra US - 1,3 g/L (3 dni);
  • Hopzoil Azzaca - 1mL/19L (do kega)

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 8 dni;
  • Temperatura otoczenia - 22°C - 18 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,1%

Odfermentowanie pozorne: 76%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11-05-2024 #419 "A38" AIPA 14,5°

 

Drożdże:

  • Imperial A38 Juice - gęstwa

Chmielenie na zimno:

  • Amarillo US - 1,3 g/L (3 dni);
  • Citra US - 1,3 g/L (3 dni);
  • Hopzoil El Dorado - 1mL/19L (do kega)

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 8 dni;
  • Temperatura otoczenia - 22°C - 18 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,2°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,3%

Odfermentowanie pozorne: 78%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18-05-2024 #420 "G03" Jasne Ale 11,2°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmalz) - 100%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • Marynka PL 2023 8,1%aa - 0,4 g/L (FWH);
  • Hallertau Blanc DE 2023 8,1%aa - 1,2 g/L (15');
  • Hallertau Blanc DE 2023 8,1%aa - 1,2 g/L (5');
  • Hallertau Blanc DE 2023 8,1%aa - 1,9 g/L (hopstand w 60°C przez 30').

 

IBU: 27

 

Drożdże:

  • Imperial G03 Dieter - gęstwa

 

Fermentacja ciśnieniowa (1bar):

  • Temperatura otoczenia - 18°C - 13 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,7%

Odfermentowanie pozorne: 79%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25-05-2024 #421 "I22 & A38" AIPA 14,8°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmalz) - 70%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 30%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> 38°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • Citra US - 0,5 g/L (zacier);
  • Citra US - 0,5 g/L (FWH);
  • Galaxy AUS - 0,7 g/L (10');
  • Citra US - 0,7 g/L (10');
  • Galaxy AUS - 1,3 g/L (5');
  • Citra US - 1,3 g/L (5');
  • Galaxy AUS - 1,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30');
  • Citra US - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30');

 

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25-05-2024 #421 "I22" AIPA 14,8°

 

Drożdże:

  • Imperial I22 Capri - gęstwa

Chmielenie na zimno:

  • Galaxy AUS - 1,3 g/L (2 dni);
  • Citra US - 1,3 g/L (2 dni);
  • Hopzoil Cashmere - 1mL/19L (do kega)

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 18°C - 13 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,3%

Odfermentowanie pozorne: 79%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25-05-2024 #421 "A38" AIPA 14,8°

 

Drożdże:

  • Imperial A38 Juice - gęstwa

Chmielenie na zimno:

  • Galaxy AUS - 1,3 g/L (2 dni);
  • Citra US - 1,3 g/L (2 dni);
  • Hopzoil Ahhhroma - 1mL/19L (do kega)

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 18°C - 13 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,1%

Odfermentowanie pozorne: 78%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30-05-2024 #422 "G03" Berliner Weisse 9°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 50%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 50%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C ->37°C (przez noc).

Gotowanie/chmielenie (60').

 

Drożdże:

  • Imperial G03 Dieter - gęstwa

Fermentacja mlekowa:

  • Temperatura  - 45°C -> 36°C - 22,5h;
  • Temperatura  - 44°C -> 26°C - 23,5h.

Fermentacja alkoholowa:

  • Temperatura otoczenia - 18°C - 11 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 9°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 3,7%

Odfermentowanie pozorne: 77%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08-06-2024 #423 "I22 & A38" Fruit Ale 12°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 50%;
  • Wiedeński (Bestmalz) - 50%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> 37°C (przez noc).

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • Galaxy AUS - 0,6 g/L (zacier);
  • Amarillo US - 0,6 g/L (10');
  • Galaxy AUS - 0,6 g/L (10');
  • Amarillo US - 0,6 g/L (5');
  • Galaxy AUS - 0,6 g/L (5');
  • Citra US - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30');
  • Galaxy AUS - 2 g/L (hopstand w 60°C przez 30').

 

Po gotowaniu otrzymałem brzeczkę 11,6°, ale dochładzałem zamarzniętą brzeczką o wyższym ekstrakcie, dlatego przyjąłem na start 12°. Nie przeliczałem jednak tego dokładnie i ekstraktu końcowego też nie.

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08-06-2024 #423 "I22" Fruit Ale 12°

 

Drożdże:

  • Imperial I22 Capri - gęstwa

Dodatki:

  • chyba truskawka ok. 4kg - 4,5kg

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 18°C - ? dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: ?°BLG (po dodaniu owoców)

Ekstrakt końcowy pozorny:  ?°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: ?%

Odfermentowanie pozorne: ?%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08-06-2024 #423 "A38" Fruit Ale 12°

 

Drożdże:

  • Imperial A38 Juice - gęstwa

Dodatki:

  • chyba ananas ok. 3kg

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 18°C - ? dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: ?°BLG (po dodaniu owoców)

Ekstrakt końcowy pozorny:  ?°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: ?%

Odfermentowanie pozorne: ?%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-07-2024 #424 "W68 & S33" Hefeweizen & Fruit Ale 11,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pszeniczny (Bestmalz) - 50%;
  • Pilzneński (Bestmalz) - 49,5%;
  • Barwiący (Viking Malt) - 0,5%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> 37°C (przez noc).

Gotowanie/chmielenie (45'):

  • FLEX - 17IBU

 

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-07-2024 #424 "W68" Hefeweizen 11,4°

 

Drożdże:

  • Safale W-68 - uwodniona saszetka

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 18°C - 12 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 1,7%

Odfermentowanie pozorne: 78%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-07-2024 #424 "S33" Fruit Ale 11,4°

 

Drożdże:

  • Safale S-33 - uwodniona saszetka

Dodatki (osobne wiaderka): 

truskawki mrożone - 2,25kg na 11L

mango mrożone - 1,8kg na 11L

 

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 18°C - 12 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG (bez owoców)

Ekstrakt końcowy pozorny:  ?°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: ?%

Odfermentowanie pozorne: ?%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03-08-2024 #425 "S33" Jasne Ale 16,5°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 92%;
  • cukier inwertowany - 5% (po gotowaniu)
  • Caramunich I (Weyermann) - 3%;

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • FLEX - 31IBU
  • Saaz BOH 2023 3,4%aa - 1,2 g/L (15');
  • Hallertau Blanc DE 2023 8,1%aa - 1,8 g/L (5');
  • Hallertau Blanc DE 2023 8,1%aa - 1,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30').

IBU: 34

 

Drożdże:

  • Safale S-33 - gęstwa

 

Fermentacja ciśnieniowa (1bar):

  • Temperatura otoczenia - 18°C -  dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 16,5°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  °BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: %

Odfermentowanie pozorne: %

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10-08-2024 #426 "W68" Dunkelweizen 13,8°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pszeniczny (Bestmalz) - 49,5%;
  • Monachijski (Bestmalz) - 30,5%;
  • Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 15%;
  • Caramunich II (Weyermann) - 3%;
  • Carafa Sepcial II (Weyermann) - 2%;

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> 38°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • FLEX - 17IBU

Drożdże:

  • Safale W-68 - gęstwa

 

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 18°C -  dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  °BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: %

Odfermentowanie pozorne: %

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.