MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia (edytowane) 11-05-2024 #419 "I22" AIPA 14,5° Drożdże: Imperial I22 Capri - gęstwa Chmielenie na zimno: Amarillo US - 1,3 g/L (3 dni); Citra US - 1,3 g/L (3 dni); Hopzoil Azzaca - 1mL/19L (do kega) Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 8 dni; Temperatura otoczenia - 22°C - 18 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,1% Odfermentowanie pozorne: 76% Edytowane 13 Sierpnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 11-05-2024 #419 "A38" AIPA 14,5° Drożdże: Imperial A38 Juice - gęstwa Chmielenie na zimno: Amarillo US - 1,3 g/L (3 dni); Citra US - 1,3 g/L (3 dni); Hopzoil El Dorado - 1mL/19L (do kega) Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 8 dni; Temperatura otoczenia - 22°C - 18 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,2°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,3% Odfermentowanie pozorne: 78% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia (edytowane) 18-05-2024 #420 "G03" Jasne Ale 11,2° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 100% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Marynka PL 2023 8,1%aa - 0,4 g/L (FWH); Hallertau Blanc DE 2023 8,1%aa - 1,2 g/L (15'); Hallertau Blanc DE 2023 8,1%aa - 1,2 g/L (5'); Hallertau Blanc DE 2023 8,1%aa - 1,9 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). IBU: 27 Drożdże: Imperial G03 Dieter - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa (1bar): Temperatura otoczenia - 18°C - 13 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,7% Odfermentowanie pozorne: 79% Edytowane 13 Sierpnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia (edytowane) 25-05-2024 #421 "I22 & A38" AIPA 14,8° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 70%; Pszeniczny (Bestmalz) - 30%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 38°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Citra US - 0,5 g/L (zacier); Citra US - 0,5 g/L (FWH); Galaxy AUS - 0,7 g/L (10'); Citra US - 0,7 g/L (10'); Galaxy AUS - 1,3 g/L (5'); Citra US - 1,3 g/L (5'); Galaxy AUS - 1,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Citra US - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Edytowane 13 Sierpnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 25-05-2024 #421 "I22" AIPA 14,8° Drożdże: Imperial I22 Capri - gęstwa Chmielenie na zimno: Galaxy AUS - 1,3 g/L (2 dni); Citra US - 1,3 g/L (2 dni); Hopzoil Cashmere - 1mL/19L (do kega) Fermentacja: Temperatura otoczenia - 18°C - 13 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,3% Odfermentowanie pozorne: 79% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 25-05-2024 #421 "A38" AIPA 14,8° Drożdże: Imperial A38 Juice - gęstwa Chmielenie na zimno: Galaxy AUS - 1,3 g/L (2 dni); Citra US - 1,3 g/L (2 dni); Hopzoil Ahhhroma - 1mL/19L (do kega) Fermentacja: Temperatura otoczenia - 18°C - 13 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,1% Odfermentowanie pozorne: 78% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 30-05-2024 #422 "G03" Berliner Weisse 9° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 50%; Pszeniczny (Bestmalz) - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C ->37°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'). Drożdże: Imperial G03 Dieter - gęstwa Fermentacja mlekowa: Temperatura - 45°C -> 36°C - 22,5h; Temperatura - 44°C -> 26°C - 23,5h. Fermentacja alkoholowa: Temperatura otoczenia - 18°C - 11 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 9°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 3,7% Odfermentowanie pozorne: 77% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia (edytowane) 08-06-2024 #423 "I22 & A38" Fruit Ale 12° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 50%; Wiedeński (Bestmalz) - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (50'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 37°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Galaxy AUS - 0,6 g/L (zacier); Amarillo US - 0,6 g/L (10'); Galaxy AUS - 0,6 g/L (10'); Amarillo US - 0,6 g/L (5'); Galaxy AUS - 0,6 g/L (5'); Citra US - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Galaxy AUS - 2 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). Po gotowaniu otrzymałem brzeczkę 11,6°, ale dochładzałem zamarzniętą brzeczką o wyższym ekstrakcie, dlatego przyjąłem na start 12°. Nie przeliczałem jednak tego dokładnie i ekstraktu końcowego też nie. Edytowane 13 Sierpnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia (edytowane) 08-06-2024 #423 "I22" Fruit Ale 12° Drożdże: Imperial I22 Capri - gęstwa Dodatki: chyba truskawka ok. 4kg - 4,5kg Fermentacja: Temperatura otoczenia - 18°C - ? dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: ?°BLG (po dodaniu owoców) Ekstrakt końcowy pozorny: ?°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: ?% Odfermentowanie pozorne: ?% Edytowane 13 Sierpnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 08-06-2024 #423 "A38" Fruit Ale 12° Drożdże: Imperial A38 Juice - gęstwa Dodatki: chyba ananas ok. 3kg Fermentacja: Temperatura otoczenia - 18°C - ? dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: ?°BLG (po dodaniu owoców) Ekstrakt końcowy pozorny: ?°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: ?% Odfermentowanie pozorne: ?% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia (edytowane) 27-07-2024 #424 "W68 & S33" Hefeweizen & Fruit Ale 11,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pszeniczny (Bestmalz) - 50%; Pilzneński (Bestmalz) - 49,5%; Barwiący (Viking Malt) - 0,5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (50'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 37°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): FLEX - 17IBU Edytowane 13 Sierpnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 27-07-2024 #424 "W68" Hefeweizen 11,4° Drożdże: Safale W-68 - uwodniona saszetka Fermentacja: Temperatura otoczenia - 18°C - 12 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 1,7% Odfermentowanie pozorne: 78% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 27-07-2024 #424 "S33" Fruit Ale 11,4° Drożdże: Safale S-33 - uwodniona saszetka Dodatki (osobne wiaderka): truskawki mrożone - 2,25kg na 11L mango mrożone - 1,8kg na 11L Fermentacja: Temperatura otoczenia - 18°C - 12 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG (bez owoców) Ekstrakt końcowy pozorny: ?°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: ?% Odfermentowanie pozorne: ?% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia (edytowane) 03-08-2024 #425 "S33" Jasne Ale 16,5° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 92%; cukier inwertowany - 5% (po gotowaniu) Caramunich I (Weyermann) - 3%; Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): FLEX - 31IBU Saaz BOH 2023 3,4%aa - 1,2 g/L (15'); Hallertau Blanc DE 2023 8,1%aa - 1,8 g/L (5'); Hallertau Blanc DE 2023 8,1%aa - 1,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). IBU: 34 Drożdże: Safale S-33 - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa (1bar): Temperatura otoczenia - 18°C - dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 16,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,7% Odfermentowanie pozorne: 72% Edytowane 28 Października przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia (edytowane) 10-08-2024 #426 "W68" Dunkelweizen 13,8° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pszeniczny (Bestmalz) - 49,5%; Monachijski (Bestmalz) - 30,5%; Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 15%; Caramunich II (Weyermann) - 3%; Carafa Sepcial II (Weyermann) - 2%; Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 38°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): FLEX - 17IBU Drożdże: Safale W-68 - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 18°C - dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,2°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,1% Odfermentowanie pozorne: 71% Edytowane 28 Października przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia Godzinę temu, MistrzSuspensu napisał(a): Safale W-68 - uwodniona saszetka Jak będzie pite, to poproszę o info jak dają radę te nowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Października Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października W dniu 13.08.2024 o 17:32, zasada napisał(a): Jak będzie pite, to poproszę o info jak dają radę te nowości. Odpowiedziałem w sumie już na kanale, ale może tutaj komuś się przyda. Fermentowane w górnych zakresach, dało bardzo mocnego banana, sporo czerwonego jabłka, goździk stonowany. Idealne pod mnie. Niestety skończyło się na trzech piwach, bo trzecie już miało zakażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 22-08-2024 #427 "W68" Dunkelweizen 18,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pszeniczny (Bestmalz) - 52%; Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 43%; Caramunich I (Weyermann) - 2,5%; Carafa Sepcial II (Weyermann) - 2,5%; Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 37°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): FLEX - 30IBU Drożdże: Safale W-68 - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 20°C - 22 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 18,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 7,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,4% Odfermentowanie pozorne: 62% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 12-10-2024 #428 "FM31" Lekki lager 10° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 95%; Caramunich I (Weyermann) - 5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 73°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): FLEX - 17IBU Saaz BOH 2023 3,4%aa - 1,5 g/L (20'); Saaz BOH 2023 3,4%aa - 2 g/L (5'); Saaz BOH 2023 3,4%aa - 2 g/L (HopStand w ok. 60° przez 30'); Chmielenie na zimno (3 dni): Saaz BOH 2023 3,4%aa - 1,25 g/L. Drożdże: FM31 Bawarska dolina - starter Fermentacja ciśnieniowa 1bar: Temperatura otoczenia - 16°C - 17 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 10°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,2% Odfermentowanie pozorne: 79% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 26-10-2024 #429 "FM42" Altbier 12,2° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Monachijski (Bestmalz) - 90%; Amber (Crisp) - 5%; Special B (Castle) - 5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): FLEX - 33IBU Tettnager 2023 3,1%aa - 1,25 g/L (0'); Saaz BOH 2023 3,4%aa - 0,75 g/L (0'). Drożdże: FM42 Stare nadreńskie - starter Fermentacja ciśnieniowa 1bar: Temperatura otoczenia - 16°C - 14 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,8% Odfermentowanie pozorne: 66% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada (edytowane) 02-11-2024 #430 "FM31" Pilsener 12,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 98%; Caramunich I (Weyermann) - 2%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (50'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): FLEX - 13IBU Perle DE 2023 8,1%aa - 1,7 g/L (20'); Perle DE 2023 8,1%aa - 2,1 g/L (5'); Perle DE 2023 8,1%aa - 2,1 g/L (HopStand w ok. 60° przez 30'); Chmielenie na zimno (3 dni): Perle DE 2023 8,1%aa - 2,5 g/L. Drożdże: FM31 Bawarska dolina - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa: Temperatura otoczenia - 16°C, 1bar - 7 dni; Temperatura otoczenia - 16°C, 0,2bar - 7 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,2% Odfermentowanie pozorne: 77% Edytowane 13 Listopada przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 09-11-2024 #431 "FM42" Rauchbier 15,2° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Wędzony (Bestmalz) - 50%; Monachijski ciemny (Bestmalz) - 46%; Carafa Special II (Weyermann) - 4%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): FLEX - 22IBU Drożdże: FM42 Stare nadreńskie - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa 1bar: Temperatura otoczenia - 16°C - ? dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 15,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się