MistrzSuspensu Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 24-07-2021 #306 "M66" APA 10,8° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (150'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 29IBU; Citra US 2020 - 2,5 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'); Simcoe US 2020 - 2,5 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'). Drożdże: Mangrove Jack's M66 Hophead - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 20°C - 13 dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Citra US 2020 - 2,5 g/L; Simcoe US 2020 - 2,5 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 10,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,5% Odfermentowanie pozorne: 79% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 07-08-2021 #307 "M66" New England 14,2° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 57%; pszenżyto - 18%; Wiedeński (Bestmalz) - 18%; Oats Golden Naked - 7%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (150'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 24IBU; Amarillo US 2020 - 1,9 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'); Sabro US 2020 - 1,9 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'); Simcoe US 2020 - 1,9 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'). Drożdże: Mangrove Jack's M66 Hophead - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 20°C - 14 dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Amarillo US 2020 - 1,9 g/L; Sabro US 2020 - 1,9 g/L; Simcoe US 2020 - 1,9 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,1% Odfermentowanie pozorne: 66% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 16-10-2021 #308 "W1388 & W1450" Jasne Ale 9° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'). Gotowanie (45'): Simcoe US 2020 - 0,5/L - (FWH); Simcoe US 2020 - 4,5 g/L (1'). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 16-10-2021 #308 "W1388" Jasne Ale 9° Drożdże: Wyeast 1388 Belgian Strong Ale - paczka bez startera. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 15 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 9°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 3,0% Odfermentowanie pozorne: 63% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 16-10-2021 #308 "W1450" Jasne Ale 9° Drożdże: Wyeast 1450 Danny's Favourite - paczka bez startera. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 15 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 9°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,9°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 3,3% Odfermentowanie pozorne: 69% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 23-10-2021 #309 "W1388 & W1450" APA 11,6° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'). Gotowanie (45'): Simcoe US 2020 - 0,7g/L (FWH); Sabro US 2020 - 2,4g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'); Simcoe US 2020 - 1,7g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 (edytowane) 23-10-2021 #309 "W1388" APA 11,6° Drożdże: Wyeast 1388 Belgian Strong Ale - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 13 dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Sabro US 2020 - 4,8 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0% Odfermentowanie pozorne: 80% Edytowane 7 Listopada 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 23-10-2021 #309 "W1450" APA 11,6° Drożdże: Wyeast 1450 Danny's Favourite - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 13 dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Sabro US 2020 - 4,8 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3% Odfermentowanie pozorne: 85% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 (edytowane) 05-11-2021 #310 "W1388" Belgian Blond 14,8° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 80%; pszenżyto - 13%; Abbey (Castle)- 7%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> 42°C (przez noc). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 29IBU; Saaz CZ 2020 (5'). Drożdże: Wyeast 1388 Belgian Strong Ale - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 20 dni; Temperatura otoczenia: 20°C - 7 dni - jedno z wiader poszło po 6 dniach do kuchni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,0°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,8% Odfermentowanie pozorne: 86% Edytowane 16 Grudnia 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 (edytowane) 05-11-2021 #311 "W1450" APA 9,5° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 30IBU; Amarillo US 2020 - 2,3 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'); Sabro US 2020 - 2,3 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'). Drożdże: Wyeast 1450 Danny's Favourite - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Amarillo US 2020 - 2,3 g/L; Sabro US 2020 - 2,3 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 9,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 81% Odfermentowanie pozorne: 4,1% Edytowane 16 Grudnia 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) 12-11-2021 #312 "W1450" APA 13,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 66°C (180'); Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 30IBU; Amarillo US 2020 - 2,6 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'); Vic Secret AUS 2020 - 2,6 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'). Drożdże: Wyeast 1450 Danny's Favourite - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 13 dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Przed chmieleniem na zimno zlewałem do drugiego wiadra i przez przypadek wymieszałem w proporcji ok. pół na pół z #313. Amarillo US 2020 - 2,6 g/L; Topaz AUS 2020 - 2,6 g/L. Rozlew (dane dla samego #312): Ekstrakt początkowy: 13,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 83% Odfermentowanie pozorne: 5,9% Edytowane 20 Grudnia 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 12-11-2021 #313 "W1318" New England APA 13° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 83,5%; Pszeniczny (Bestmalz) - 14%; Crystal 60L (Fawcett) - 2,5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 72° -> 34°C (przez noc); Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 30IBU; Amarillo US 2020 - 2,6 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 30'); Topaz AUS 2020 - 2,6 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 30'). Drożdże: Wyeast 1318 London Ale III - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 13 dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Przypadkiem to co miało iść do #312 poszło do #313, a połowa warki została wymieszana z #312. Amarillo US 2020 - 2,6 g/L; Vic Secret AUS 2020 - 2,6 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 79% Odfermentowanie pozorne: 5,5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) 20-11-2021 #314 "W1388" Belgian Golden Strong / Quadrupel 23,6° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp (baza): Pilzneński (Bestmalz) - 87,5%; cukier stołowy (do gotowania) - 12,5%. Dodatkowo do Quadrupla dodałem herbatki z Carafa Special II (Weyermann) o masie stanowiącej ok. 6% całości zasypu na pół warki. Trzeba by przyjąć, że cukru z tego było jeszcze mniej, bo młóta nie wysładzałem tylko herbatkę odcedziłem na sitku. Zacieranie: przerwa białkowa - 55°C (20'); przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 68°C (10'); mash-out - 76° (10'). Gotowanie (90'): ekstrakt goryczkowy - ok. 35IBU. Drożdże: Wyeast 1388 Belgian Strong Ale - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 6 dni; Temperatura otoczenia: 20°C - 14 dni; Temperatura otoczenia: 14°C - 35 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 23,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 10,5% Odfermentowanie pozorne: 78% Edytowane 23 Lutego 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) 27-11-2021 #315 "W1388" Dubbel 18,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 78,3%; cukier stołowy (do gotowania) - 15,7%; Abbey (Castle) - 3,7%; Cafe Light (Castle) - 1,6% Carafa Special II (Weyermann) - 0,8%. Zacieranie: Podejrzanie podobnie do poprzedniej warki, więc chyba po prostu skopiowane. Na pewno przerwa białkowa była. przerwa białkowa - 55°C (20'); przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 68°C (10'); mash-out - 76° (10'). Gotowanie (90'): ekstrakt goryczkowy - ok. 35IBU; Styrian Golding SLO 2020 - 5 g/L (5'). Drożdże: Wyeast 1388 Belgian Strong Ale - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 13 dni; Temperatura otoczenia: 20°C - 7 dni; Temperatura otoczenia: 14°C - 11 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 18,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 8,8% Odfermentowanie pozorne: 88% Edytowane 27 Marca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) 04-12-2021 #316 "W1450" & "W1318" Double IPA 20° Profil wody: Mieszanka kranówy z RO: Ca^2+ 140ppm, Mg^2+ 30 ppm, SO4^2- 340ppm, HCO^3- 120ppm. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 93%; cukier inwertowany - 7%. Zacieranie: przerwa białkowa - 58°C (20'); przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 68°C (10'); mash-out - 76° (10'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 24IBU; Amarillo US 2020 - 1,2 g/L (10'); Mosaic US 2020 - 1,2 g/L (10'); Topaz AUS 2020 - 1,2 g/L (10'). Amarillo US 2020 - 1,2 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 30'); Mosaic US 2020 - 1,2 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 30'); Topaz AUS 2020 - 1,2 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 30'). Edytowane 20 Grudnia 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) 04-12-2021 #316 "W1450" Double IPA 20° Drożdże: Wyeast 1450 Danny's Favourite - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 12°C - 6 dni; Temperatura otoczenia: 14°C - 27 dni; Chmielenie na zimno (5 dzień): Amarillo US 2020 - 1,2 g/L; Przed chmieleniem na zimno zlewałem do drugiego wiadra i przez przypadek wymieszałem w proporcji ok. pół na pół z #313. Amarillo US 2020 - 2,4 g/L; Mosaic US 2020 - 2,4 g/L; Topaz AUS 2020 - 2,4 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 20°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 8,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,7% Odfermentowanie pozorne: 60% Albo położyłem zacieranie, albo niedofermentowało. Tych temperatur zacierania pewien nie jestem. Trochę słodkie jest. Edytowane 12 Stycznia 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) 04-12-2021 #316 "W1318" Double IPA 20° Drożdże: Wyeast 1318 London Ale III - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 12°C - 6 dni; Temperatura otoczenia: 14°C - 27 dni; Chmielenie na zimno (5 dzień): Amarillo US 2020 - 1,2 g/L; Przed chmieleniem na zimno zlewałem do drugiego wiadra i przez przypadek wymieszałem w proporcji ok. pół na pół z #313. Amarillo US 2020 - 2,4 g/L; Mosaic US 2020 - 2,4 g/L; Topaz AUS 2020 - 2,4 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 20°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 5,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 8,1% Odfermentowanie pozorne: 73% Edytowane 12 Stycznia 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) 18-12-2021 #317 "W2124" & "W2633" California Common 10° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 79%; Crystal 60L (Fawcett) - 8%; Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 8%; Cafe Light (Castle) - 5%; Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (120'); przerwa scukrzająca - 72° (30'); Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 30IBU; Hallertauer z ogródka - 1,7 g/L (15'); Hallertauer z ogródka - 1,7 g/L (1'). Edytowane 20 Grudnia 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) 18-12-2021 #317 "W2124" California Common 10° Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 6°C - 1 dzień; Temperatura otoczenia: 12°C - 7 dni; Temperatura otoczenia: 12°C - 4 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 10°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,1% Odfermentowanie pozorne: 77% Edytowane 13 Lutego 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) 18-12-2021 #317 "W2633" California Common 10° Drożdże: Wyeast 2633 Oktoberfest Lager - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 6°C - 1 dzień; Temperatura otoczenia: 12°C - 7 dni; Temperatura otoczenia: 12°C - 4 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 10°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,1% Odfermentowanie pozorne: 77% Edytowane 13 Lutego 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) 29-12-2021 #318 "WLP001" Niskoalkoholowa APA 4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 94%; Crystal 60L (Fawcett) - 6%. Zacieranie na zimno: rozpuszczanie skrobii - 6°C (120'); przerwa scukrzająca po filtracji - 70°C (40'); Gotowanie (45'): Amarillo US 2020 - 2,4 g/L (2'); Nelson Sauvin NZ 2020 - 2,4 g/L (2'); Drożdże: WLP001 California Ale - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 8 dni; Chmielenie na zimno: Amarillo US 2020 - 0,8 g/L (dzień 1); Amarillo US 2020 - 1,6 g/L (1 dzień przed końcem); Nelson Sauvin NZ 2020 - 2,4 g/L (1 dzień przed końcem); Rozlew: Ekstrakt początkowy: 4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 0,9% Odfermentowanie pozorne: 43% W ramach testu wypiłem w ciągu 0,5h 1,5L tego piwa (szybciej nie byłem w stanie) i po kolejnych 30 minutach test alkomatem wykazał 0 promili. Edytowane 27 Marca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) 29-12-2021 #319 "WLP001"Double IPA 21,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: młóto z zacierania #318 - 52% Heidelberg (Bestmalz) - 48%. Zacieranie: przerwa białkowa - 58°C (20'); przerwa scukrzająca - 64°C (90'); Gotowanie (90'): ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 20IBU Amarillo US 2020 - 1,3 g/L (10'); Mosaic US 2020 - 1,3 g/L (10'); Topaz AUS 2020 - 1,3 g/L (10'); Amarillo US 2020 - 1,3 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'); Mosaic US 2020 - 1,3 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'); Topaz AUS 2020 - 1,3 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30'); Drożdże: WLP001 California Ale - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 11°C - 8 dni; Temperatura otoczenia: 14°C - 14 dni; Chmielenie na zimno: Amarillo US 2020 - 1,3 g/L (dzień 1); Amarillo US 2020 - 2,6 g/L (1 dzień do końca); Mosaic US 2020 - 2,6 g/L (1 dzień do końca); Topaz AUS 2020 - 2,6 g/L (1 dzień do końca); Rozlew: Ekstrakt początkowy: 21,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 5,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 9,1% Odfermentowanie pozorne: 76% Edytowane 27 Marca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) 30-12-2021 #320 "W2633 & W2124"Pilsener/ Italian Pils 13,5° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (180'); Gotowanie (90'): ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 40IBU Styrian Golding SLO 2020 - 3,2 g/L (15'); Styrian Golding SLO 2020 - 3,2 g/L (1'). Edytowane 27 Marca 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) 30-12-2021 #320 "W2633"Pilsener 13,5° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Drożdże: Wyeast 2633 Oktoberfest Lager - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 9°C - 16 dni; Temperatura otoczenia: 14°C - 7 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6% Odfermentowanie pozorne: 77% Edytowane 13 Lutego 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) 30-12-2021 #320 "W2124"Italian Pils 13,5° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 12°C - 16 dni; Temperatura otoczenia: 14°C - 7 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6% Odfermentowanie pozorne: 77% Edytowane 13 Lutego 2022 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się