MistrzSuspensu Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 (edytowane) 03-05-2023 #377 "W3278" Framboise 10,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 50%; Pszenżyto - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (150'); Gotowanie (45'): Lomik PL 2015 - 1,4g/L (FWH). (trzymany kilka lat w szufladzie, ale nie rozpakowany) Drożdże: Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend - paczka Dodatki: maliny mrożone - 1,4kg/10L Fermentacja: Temperatura otoczenia: 17°C - 30 dni; Temperatura otoczenia: 14-18°C - ? dni; (z owocami) Rozlew (parametry czystej wersji): Ekstrakt początkowy: 10,4°BLG (przed dodaniem owocó) Ekstrakt końcowy pozorny: 3,1°BLG (po miesiącu fermentacji, przed dodaniem owoców) Zawartość alkoholu objętościowo: 4,6% Odfermentowanie pozorne: 74% Edytowane 18 Czerwca 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 13-05-2023 #378 "W1450" American Pale Ale 13,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 66°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (4h). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 0,6 g/L (FWH); Citra US - 0,8g/L (20'); Amarillo US - 0,8 g/L (5'); Galaxy AUS - 0,8 g/L (5'); Amarillo US - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Galaxy AUS - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). Chmielenie na zimno (2 dni): Amarillo US - 2,4 g/L; Galaxy AUS - 2,4 g/L. Drożdże: Wyeast 1450 Danny's Favorite - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 10 dni; Temperatura otoczenia: 18°C - 2 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,0% Odfermentowanie pozorne: 83% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 14 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 20-05-2023 #379 "WLP833" American Lager 16° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 63%; Heidelberg (Bestmalz) - 19%; płatki ryżowe - 19%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 66°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (4h). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 0,9 g/L (zacieranie); Citra US - 0,9g/L (FWH); Citra US - 0,7g/L (5'); Amarillo US - 0,7 g/L (5'); Galaxy AUS - 0,7 g/L (5'); Citra US - 0,7g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Amarillo US - 0,7 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Galaxy AUS - 0,7 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). Chmielenie na zimno (3 dni): Citra US - 1,3g/L; Amarillo US - 1,3g/L; Galaxy AUS - 1,3g/L. Drożdże: WLP833 German Bock Lager - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa: Temperatura otoczenia: 20°C - 20 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 16°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7% Odfermentowanie pozorne: 81% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2023 26-05-2023 #380 "W1450" APA 12° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) - 86%; Pilzneński (Bestmalz) - 14%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 66°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C (4h). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 0,5 g/L (zacieranie); Citra US - 0,2g/L (FWH); Citra US - 0,35g/L (20'); Amarillo US - 0,35 g/L (20'); Galaxy AUS - 0,35 g/L (20'); Citra US - 0,35g/L (5'); Amarillo US - 0,35 g/L (5'); Galaxy AUS - 0,35 g/L (5'); Citra US - 0,7g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Amarillo US - 0,7 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Galaxy AUS - 0,9 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). Drożdże: Wyeast 1450 Danny's Favourite - gęstwa Fermentacja zwykła (I wersja): Temperatura otoczenia: 16°C - 10 dni; Temperatura otoczenia: 20°C - 3 dni; Fermentacja ciśnieniowa 0,8bar (II wersja): Temperatura otoczenia: 20°C - 13 dni; Rozlew (obie wersje podobne parametry): Ekstrakt początkowy: 12°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,7% Odfermentowanie pozorne: 74% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 02-06-2023 #381 "W3763 & W3278" Imperialny Lambik 18° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 50%; Pszenżyto - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Saaz BOH 2014 - 1,25 g/L (FWH). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 02-06-2023 #381 "W3763" Imperialny Lambik 18° Drożdże: Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 19°C w zależności od pory roku - ? dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 18°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 02-06-2023 #381 "W3278" Imperialny Lambik 18° Drożdże: Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 19°C w zależności od pory roku - ? dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 18°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 (edytowane) 07-06-2023 #382 "Verdant & Lutra" Fruit Ale 14,7° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Wiedeński (Bestmalz) - 100%; Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (50'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (7h). Gotowanie/chmielenie (40'): Citra US - 0,5 g/L (zacieranie); Citra US - 0,4g/L (FWH); Amarillo US - 0,4 g/L (20'); Galaxy AUS - 0,4 g/L (20'); Citra US - 0,4g/L (5'); Amarillo US - 0,4 g/L (5'); Galaxy AUS - 0,4 g/L (5'); Citra US - 0,3g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Amarillo US - 0,5 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Galaxy AUS - 0,3 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). Edytowane 22 Października 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 (edytowane) 07-06-2023 #382 "Verdant" Fruit Ale 14,7° Drożdże: Lallemand Verdant IPA - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 10 dni; Temperatura otoczenia: 20°C - 13 dni; Dodatki: maliny - 0,75 kg/10L; truskawki - 0,9kg/10L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,7°BLG (z owocami) Ekstrakt końcowy pozorny: 3,2°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,2% Odfermentowanie pozorne: 78% Edytowane 29 Października 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 (edytowane) 07-06-2023 #382 "Lutra" Fruit Ale 14,7° Drożdże: Omega OYL-071 Lutra - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 10 dni; Temperatura otoczenia: 20°C - 13 dni; Dodatki: maliny - 0,75 kg/10L; truskawki - 0,9kg/10L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,7°BLG (z owocami) Ekstrakt końcowy pozorny: 2,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,7% Odfermentowanie pozorne: 84% Edytowane 29 Października 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 (edytowane) 09-06-2023 #383 "WLP833 & W3278+W3763 & W9097" Bock/ Solera nr 2/ Old Ale 17,4/17,8/17,8° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 46,5%; Wiedeński (Bestmalz) - 45%; Caramunich I (Weyermann) - 5%; Special B (Castle) - 3,5% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 45°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (30'): Citra US - 0,4 g/L (zacieranie); Citra US - 0,8 g/L (FWH); ok. 17IBU wg kalkulatora Edytowane 29 Października 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 (edytowane) 09-06-2023 #383 "WLP833" Bock 17,4° Drożdże: WLP833 German Bock Lager - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa ok. 0,8bar: ciśnieniowa - ok. 3 tygodnie, temperatura niezanotowana, ale min. 17°C otoczenia Rozlew (parmetry końcowe niezanotowane): Ekstrakt początkowy: 17,4°BLG (rozcieńczone do takiego ekstraktu po gotowaniu) Ekstrakt końcowy pozorny: ?°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: ?% Odfermentowanie pozorne: ?% Edytowane 29 Października 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 (edytowane) 09-06-2023 #383 "W3763+W3278" Solera nr 2 17,8° Drożdże: Wyeast 3763 oraz Wyeast 3278 zadane do brzeczki 17,8°, która została wlana do szklanego balona, częściowo opróżnionego z poprzedniego piwa #333 Fermentacja Temperatura otoczenia: 14°C - 19°C w zależności od pory roku - ? dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: ?°BLG (ekstrakt początkowy niemożliwy do obliczenia, ponieważ nie zmierzyłem objętości reszty piwa #333 pozostawionego w balonie) Edytowane 29 Października 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 (edytowane) 09-06-2023 #383 "W9097" Bursztynowe 17,8° Drożdże: Wyeast 9097 Old Ale Blend - paczka Fermentacja: Temperatura otoczenia - 18°C (ok. miesiąca) Temperatura otoczenia: 14°C - 19°C w zależności od pory roku - ? dni (po zlaniu do szklanego balona do dojrzewania); Rozlew (parmetry końcowe niezanotowane): Ekstrakt początkowy: 17,8°BLG (rozcieńczone do takiego ekstraktu po gotowaniu) Ekstrakt końcowy pozorny: 5,3°BLG (zmierzone przy przelewaniu do balona) Zawartość alkoholu objętościowo: 6,8% Odfermentowanie pozorne: 70% Edytowane 1 Listopada 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 29 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 17-06-2023 #384 "Verdant & Lutra" Fruit Ale 14,7° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 67%; Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 28%; Wiedeński (Bestmalz) - 5%; Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (50'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (40'): Citra US - 0,6 g/L (zacieranie); Amarillo US - 0,4 g/L (20'); Galaxy AUS - 0,4 g/L (20'); Amarillo US - 0,6 g/L (5'); Galaxy AUS - 0,7 g/L (5'); Amarillo US - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Galaxy AUS - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 29 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 17-06-2023 #384 "Verdant" Fruit Ale 14,7° Drożdże: Lallemand Verdant IPA - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 10 dni; Temperatura otoczenia: 20°C - 6 dni; Dodatki: ananas - 0,75 kg/10L; mango - 0,75kg/10L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,7°BLG (z owocami) Ekstrakt końcowy pozorny: 2,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,5% Odfermentowanie pozorne: 81% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 29 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 17-06-2023 #384 "Lutra" Fruit Ale 14,7° Drożdże: Omega OYL-071 Lutra - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 16°C - 10 dni; Temperatura otoczenia: 20°C - 6 dni; Dodatki: ananas - 0,75 kg/10L; mango - 0,75kg/10L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,7°BLG (z owocami) Ekstrakt końcowy pozorny: 2,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,7% Odfermentowanie pozorne: 84% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 30-06-2023 #385 "Verdant & Lutra" Biere de Garde 15,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Wiedeński (Bestmalz) - 76%; cukier stołowy - 10%; Caramunich III (Weyermann) - 8%; Abbey (Castle) - 6%; Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 71°C -> 50°C (5h). Gotowanie/chmielenie (60'): Marynka PL - 0,7 g/L (FWH) Citra US - 0,4 g/L (FWH); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 30-06-2023 #385 "Verdant" Biere de Garde 15,6° Drożdże: Lallemand Verdant IPA - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 22°C - 21 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 15,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,8% Odfermentowanie pozorne: 68% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 30-06-2023 #385 "Lutra" Biere de Garde 15,6° Drożdże: Omega OYL-071 Lutra - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 22°C - 21 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 15,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,1% Odfermentowanie pozorne: 72% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 08-07-2023 #386 "W9097" Brett IPA 15,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 1,1 g/L (zacieranie); Citra US - 0,9 g/L (FWH); Amarillo US - 0,9 g/L (20'); Galaxy AUS - 0,9 g/L (20'); Amarillo US - 1,1 g/L (5'); Galaxy AUS - 1,1 g/L (5'); Amarillo US - 1,1 g/L (hopstand w 55°C przez 30'); Galaxy AUS - 1,1 g/L (hopstand w 55°C przez 30'). IBU: 61 Drożdże: Wyeast 9097 Old Ale Blend - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 17°C - 6 dni Temperatura otoczenia - 22°C - 8 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 15,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,9°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,3% Odfermentowanie pozorne: 75% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 22-07-2023 #387 "W9097" Brett Berliner Weisse 8,3° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 50%; Pszeniczny (Bestmalz) - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (120'); przerwa scukrzająca - 75°C (30'). Gotowanie (45'): Bakterie: WildBrew Sour Pitch Lactobacillus planatarum - z paczki Fermentacja mlekowa: Wstępnie zakwaszono do pH=4,7 Temperatura otoczenia - 40°C - 1,5 dnia. Drożdże: Wyeast 9097 Old Ale Blend - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 18°C - 6 dni Temperatura otoczenia - 22°C - 10 dni. Dodatki: Do części piwa dodano owoce mrożone: mango - 1kg/10L ananas - 0,75kg/10L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 8,3°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 3,1% Odfermentowanie pozorne: 72% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 30-09-2023 #388 "A18" APA 13° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pszenżyto - 52% Heidelberg (Bestmalz) - 48%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Citra US - 0,6 g/L (zacieranie); Citra US - 0,6 g/L (FWH); Amarillo US - 0,6 g/L (20'); Galaxy AUS - 0,6 g/L (20'); Amarillo US - 0,6 g/L (5'); Galaxy AUS - 0,6 g/L (5'); Amarillo US - 0,6 g/L (hopstand w 55°C przez 30'); Galaxy AUS - 0,6 g/L (hopstand w 55°C przez 30'). IBU: 56 Drożdże: Imperial A18 Joystick - starter Fermentacja ciśnieniowa 0,7bar: Temperatura otoczenia - 16°C - chyba dwa tygodnie Chmielenie na zimno (5 dni): Amarillo US - 1,5 g/L; Galaxy AUS - 1,5 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,4% Odfermentowanie pozorne: 78% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 (edytowane) 07-10-2023 #389 "A18" APA 14,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pszenżyto - 51% Heidelberg (Bestmalz) - 49%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 0,5 g/L (zacieranie); Citra US - 0,5 g/L (FWH); Galaxy AUS - 1 g/L (20');; Galaxy AUS - 1 g/L (5'); Galaxy AUS - 2,4 g/L (hopstand w 65°C przez 30'). IBU: 50 Drożdże: Imperial A18 Joystick - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 12°C - 1 dzień; Temperatura otoczenia - 16°C - 13 dni. Chmielenie na zimno (2 dni): Galaxy AUS - 2,4 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 5,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,9% Odfermentowanie pozorne: 61% Zdecydowanie niedofermentowane. Generalnie szybko opadają, więc przy kolejnej warce przeniosłem po paru dniach do kuchni. Edytowane 1 Listopada 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 (edytowane) 21-10-2023 #390 "A18" APA 15,2° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru, pH=5,1 Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 95,5%. Cara Blond (Castle) - 4,5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 0,5 g/L (zacieranie); Citra US - 0,5 g/L (FWH); Galaxy AUS - 1 g/L (20');; Galaxy AUS - 1 g/L (5'); Galaxy AUS - 2,5 g/L (hopstand w 55°C przez 30'). IBU: 48 Drożdże: Imperial A18 Joystick - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 6 dni; Temperatura otoczenia - 22°C - 6 dni; Temperatura otoczenia - 16°C - 2 dni; Chmielenie na zimno (2 dni): Galaxy AUS - 2,5 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 15,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,8% Odfermentowanie pozorne: 71% Edytowane 10 Grudnia 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się