MistrzSuspensu Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 04-11-2023 #391 "A18" Black IPA 17° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru, pH=4,82 w temp. zacierania Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 92%. Carafa Special II - 8%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 0,6 g/L (zacieranie); Citra US - 0,6 g/L (FWH); Cascade US - 1,3 g/L (20'); Cascade US - 1,3 g/L (5'); Cascade US - 1,3 g/L (hopstand w 55°C przez 30'). IBU: 40 Drożdże: Imperial A18 Joystick - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 6 dni; Temperatura otoczenia - 21°C - 7 dni; Temperatura otoczenia - 16°C - 1 dni; Chmielenie na zimno (1 dzień): Cascade US - 2,6 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 17°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,8% Odfermentowanie pozorne: 72% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 10-11-2023 #392 "WLP4060" Grisette 12,3° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru, pH=5,06 w temp. zacierania Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 75%; Pszenicznyi (Bestmalz) - 25%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (30'); przerwa scukrzająca - 68°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 0,5 g/L (FWH). IBU: 17 Drożdże: Yeast Bay WLP4060 Forage - z paczki Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 3 dni; Temperatura otoczenia - 21°C - 7 dni; Temperatura otoczenia - 16°C - 10 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,3°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,5% Odfermentowanie pozorne: 85% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 17-11-2023 #393 "A18" American Strong Ale 18,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru, pH=4,95 w temp. zacierania Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 94,7%. Cara Blond (Castle) - 4%; Special B (Castle) - 1,3%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C (30'). Gotowanie/chmielenie (60'): Citra US - 1,3 g/L (zacieranie); Citra US - 0,6 g/L (FWH); Amarillo US - 1,3 g/L (20'); Citra US - 1,3 g/L (20'); Amarillo US - 1,3 g/L (10'); Citra US - 1,3 g/L (10'); Amarillo US - 1,3 g/L (5'); Citra US - 1,3 g/L (5'); Amarillo US - 1,3 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Citra US - 1,3 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). IBU: 95 Drożdże: Imperial A18 Joystick - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 6 dni; Temperatura otoczenia - 21°C - 13 dni. Chmielenie na zimno (2 dni): Amarillo US - 1,3 g/L; Citra US - 1,3 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 18,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 5,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,3% Odfermentowanie pozorne: 71% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 (edytowane) 18-11-2023 #394 "WLP4060" Belgian Ale 15° Komentarz: Miał być Saison, ale te drożdże nie dają fenoli. Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 80%; Pszeniczny (Bestmalz) - 13%; Abbey (Castle) - 5%; Special B (Castle) - 2%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Citra US - 0,5 g/L (FWH); Citra US - 0,5 g/L (10'); skórka pomarańczy kandyzowana - z 6 sztuk na 40L (10'); starta skórka cytryny - 0,5g/L (0') Citra US - 0,5 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). IBU: 19 Drożdże: Yeast Bay WLP4060 Forage - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 3 dni; Temperatura otoczenia - 21°C - 16 dni. Chmielenie na zimno (2 dni): Citra US - 0,5 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 15°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,2% Odfermentowanie pozorne: 90% Edytowane 10 Grudnia 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 25-11-2023 #395 "WLP4035" American Helles 11,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru, pH=5,10 w temp. zacierania Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 89%; Monachijski (Bestmalz) - 11%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> 38°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Citra US - 0,4 g/L (zacieranie); Citra US - 0,3 g/L (FWH); Citra US - 0,5 g/L (20'); Citra US - 0,5 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). IBU: 95 Drożdże: Yeast Bay WLP4035 Hessian Pils - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa: Temperatura otoczenia - 16°C, 1bar - 2 dni; Temperatura otoczenia - 16°C, 0,6bar - ? dni. Chmielenie na zimno (? dni): Citra US - 0,5 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5% Odfermentowanie pozorne: 82% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 (edytowane) 02-12-2023 #396 "WLP4060" Dark Belgian Ale 15,6° Komentarz: Miał być Saison, ale te drożdże nie dają fenoli. Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 71,4%; Pszeniczny (Bestmalz) - 12,4%; Carafa Special II (Weyermann) - 4,8% Abbey (Castle) - 4,8%; cukier stołowy - 4,8%; (szacunkowa masa użyta do kandyzowania skórki pomarańczowej, możliwe, że było więcej) Special B (Castle) - 1,9%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (30'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 0,8 g/L (zacieranie); Citra US - 0,5 g/L (FWH); Citra US - 0,5 g/L (10'); skórka pomarańczy kandyzowana - z 6 sztuk na 40L (10'); starta skórka cytryny - 0,5g/L (0') Citra US - 0,5 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). IBU: 19 Drożdże: Yeast Bay WLP4060 Forage - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 3 dni; Temperatura otoczenia - 21°C - 10 dni; Temperatura otoczenia - 16°C - 7 dni. Chmielenie na zimno (3 dni): Citra US - 0,5 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 15,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,1% Odfermentowanie pozorne: 84% Edytowane 29 Grudnia 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 09-12-2023 #397 "WLP4035 & TV2" American Lager 15,2 / American IPA 14,6° Komentarz: AIPA mniejszy ekstrakt, bo rozcieńczona starterem. Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (45'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Citra US - 0,5 g/L (zacieranie); Citra US - 0,3 g/L (FWH); Amarillo US - 0,7 g/L (20'); Citra US - 0,7 g/L (20'); Amarillo US - 0,7 g/L (5'); Citra US - 0,7 g/L (5'); Amarillo US - 0,7 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Citra US - 0,7 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). IBU: 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 (edytowane) 09-12-2023 #397 "WLP4035" American Lager 15,2° Drożdże: Yeast Bay WLP4035 Hessian Pils - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa: Temperatura otoczenia - 16°C, 0,6bar - ? dni; Chmielenie na zimno (3 dni): Amarillo US - 0,6 g/L; Citra US - 0,6 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 15,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,7% Odfermentowanie pozorne: 82% Edytowane 29 Grudnia 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 (edytowane) 09-12-2023 #397 "TV2" American IPA 14,6° Drożdże: Brewlab Thames Valley 2 - starter ze skosu Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 2 dni; Chmielenie na zimno (? dni): Amarillo US - 0,6 g/L; Citra US - 0,6 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,5% Odfermentowanie pozorne: 83% Dość nisko odfermentowało, możliwe, że przy rozcieńczaniu pomyliłem się w obliczeniach. Edytowane 29 Grudnia 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 29 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 (edytowane) 16-12-2023 #398 "WLP4060" American Pale Ale 14,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Wysłodziny po #399 Gotowanie/chmielenie (60'): Citra US - ok. 14IBU (zacieranie); Amarillo US - 1,4 g/L (10'); Citra US - 1 g/L (10'); Citra US - 1,2 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Amarillo US - 1,2 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). IBU: 38 Drożdże: Yeast Bay WLP4060 Forage - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 8 dni; Temperatura otoczenia - 21°C - 6 dni; Temperatura otoczenia - 16°C - ? dni. Chmielenie na zimno (3 dni): Citra US - 1,2 g/L; Amarillo US - 1,2 g/L). Po fermentacji: Ekstrakt początkowy: 14,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,2°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,9% Odfermentowanie pozorne: 85% Na koniec pobawiłem się w wymrażanie tego piwa, końcowe paramtery: Po wymrażaniu: Ekstrakt początkowy: 19,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 10,1% Edytowane 18 Lutego przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 30 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 (edytowane) 16-12-2023 #399 "WLP4060" Birra del Papa 37,2° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 81,7%; Monachijski (Bestmalz) - 6,7%; Cukier stołowy (użyty do kandyzowania skórki) - 4,8%; Caramunich I (Weyermann) - 3,5%; Special B (Castle) - 1,7%; cukier inwertowany - 1,6%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> 38°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (210'): Citra US - 3 g/L (zacieranie); Citra US - 3 g/L (FWH); kandyzowana skórka pomarańczy - 15,3 g/L (10'); kandyzowana skórka cytryny - 8,2 g/L (10'); kiepsko skruszone ziarna kolorowego pieprzu - 1,8 g/L (masa całej paczki pieprzu, pewnie z 1/3 nie została skruszona); Citra US - 3 g/L (0'); starta skórka pomarańczy - 4,4 g/L starta skórka cytryny - 2 g/L IBU: 92 Drożdże: Yeast Bay WLP4060 Forage - gęstwa G-995 - starter z sucharów dodany na koniec, żeby dofermentować głębiej, ale wiele więcej nie zeżarły. Fermentacja: Temperatura otoczenia - 66 dni; Temperatura otoczenia - 8 dni (druga faza, po przelaniu do drugiego wiadra i dodaniu startera z G-995); Rozlew: Ekstrakt początkowy: 37,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 16,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 16,5% Odfermentowanie pozorne: 57% Edytowane 10 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 30 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 (edytowane) 23-12-2023 #400 "WLP4035" India Pale Lager 15,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński jasny (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> 30°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Citra US - 4 g/L (zacieranie); Amarillo US - 0,6 g/L (20'); Citra US - 0,6 g/L (20'); Amarillo US - 0,6 g/L (5'); Citra US - 0,6 g/L (5'); Amarillo US - 1,3 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Citra US - 1,3 g/L (hopstand w 60°C przez 30'). IBU: 56 Drożdże: Yeast Bay WLP4035 Hessian Pils - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa: Temperatura otoczenia - 16°C, 0,6bar - 2 dni; Temperatura otoczenia - 16°C, bez ciśnienia, tak poskładałem fermzillę, że gdzieś uciekło - 13 dni Chmielenie na zimno (? dni): Citra US - 1,3 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 15,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG (nie zmierzyłem) Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Edytowane 18 Lutego przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 30 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 (edytowane) 30-12-2023 #401 "TV2" Bitter Pale Ale 12,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Miał być bitter, ale słód Amber bardziej pasuje do portera niż bittera. Dodaje w smaku kawę, a nie karmel. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 86,7%; Amber (Crisp) - 11,1%; Caramunich I (Weyermann) - 2,2%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (55'); przerwa scukrzająca - 72°C -> 46°C (5h). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 2,8 g/L (zacieranie); Cascade US - 1,4 g/L (20'); Cascade US - 1,4 g/L (0'). IBU: 36 Drożdże: Brewlab Thames Valley 2 - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa: Temperatura otoczenia - 16°C - 2 dni; Temperatura otoczenia - 21°C - 11 dni Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3% Odfermentowanie pozorne: 79% Edytowane 18 Lutego przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego (edytowane) 06-01-2024 #402 "WLP4035" India Pale Lager 13,8° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 100%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> 31°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Citra US - 3,3 g/L (zacieranie); Amarillo US - 0,5 g/L (20'); Galaxy AUS - 0,5 g/L (20'); Amarillo US - 0,5 g/L (5'); Galaxy AUS - 0,5 g/L (5'); Amarillo US - 1 g/L (HopStand w 60°C przez 30'); Galaxy AUS - 1 g/L (HopStand w 60°C przez 30'); IBU: 47 Drożdże: WLP4035 Hessian Pils - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa 0,9bar: Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni. Chmielenie na zimno (2 dni): Amarillo US - 1 g/L; Galaxy AUS - 1 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,7% Odfermentowanie pozorne: 76% Edytowane 18 Lutego przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 13-01-2024 #403 "TV2" Porter 13,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 84%; Carafa Special II (Weyermann) - 10%; Caramunich I (Weyermann) - 6% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (55'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 5 g/L (zacieranie). IBU: 26 Drożdże: Brewlab Thames Valley 2 - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 2 dni; Temperatura otoczenia - 21°C - 11 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3% Odfermentowanie pozorne: 73% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego (edytowane) 20-01-2024 #404 "WLP4035 & TV2" India Black Lager / Black IPA 14,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 90%; Carafa Special II (Weyermann) - 10%. . Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> 31°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Citra US - 1,9 g/L (zacieranie); Citra US - 0,6 g/L (20'); Galaxy AUS - 0,6 g/L (20'); Citra US - 0,6 g/L (5'); Galaxy AUS - 0,6 g/L (5'); Citra US - 1,1 g/L (HopStand w 60°C przez 30'); Galaxy AUS - 1,1 g/L (HopStand w 60°C przez 30'); IBU: 45 Edytowane 18 Lutego przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego (edytowane) 20-01-2024 #404 "WLP4035" India Black Lager 14,6° Drożdże: WLP4035 Hessian Pils - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa 0,6bar: Temperatura otoczenia - 16°C - 14 dni. Chmielenie na zimno (3 dni): Citra US - 1,8 g/L; Galaxy AUS - 1,8 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: ?°BLG (zapomniałem zmierzyć) Zawartość alkoholu objętościowo: ?% Odfermentowanie pozorne: ?% Edytowane 18 Lutego przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 20-01-2024 #404 "TV2" Black IPA 14,6° Drożdże: Brewlab Thames Valley 2 - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa: Temperatura otoczenia - 16°C - 9 dni; Temperatura otoczenia - 21°C - 6 dni. Chmielenie na zimno (3 dni): Citra US - 1,8 g/L; Galaxy AUS - 1,8 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6% Odfermentowanie pozorne: 72% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 27-01-2024 #405 "TV2" IPA 15,2° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 83%; Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 13%; Caramunich I (Weyermann) - 4% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> 31°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 2,5g/L (FWH); Tettnager DE 2023 3,1%aa - 1,5 g/L (25') IBU: 54 Drożdże: Brewlab Thames Valley 2 - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 6 dni; Temperatura otoczenia - 21°C - 14 dni; Chmielenie na zimno (5 dni): Tettnager DE 2023 3,1%aa - 1,5 g/L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 15,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,9°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,7% Odfermentowanie pozorne: 82% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 03-02-2024 #406 "TV2 & WLP4035" Bursztynowe Ale / Doppelbock 20,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 50%; Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 37%; Caramunich I (Weyermann) - 12%; Barwiący (Viking Malt) - 1%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 66°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Marynka PL 2023 8,1%aa - 1,6g/L (FWH). IBU: 25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego (edytowane) 03-02-2024 #406 "TV2" Bursztynowe Ale 20,4° Drożdże: Brewlab Thames Valley 2 - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 16 dni; Temperatura otoczenia - 21°C - 10 dni; Dodatki: płatki dębowe amerykańśkie, średnio opiekane - 25g (jakoś parę dni przed przelaniem do kega) Rozlew: Ekstrakt początkowy: 20,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,5% Odfermentowanie pozorne: 65% Edytowane 10 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego (edytowane) 03-02-2024 #406 "WLP4035" Doppelbock 20,4° Drożdże: WLP4035 Hessian Pils - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa 0,9bar: Temperatura otoczenia - 16°C - 26 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 20,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 7°BLG (chyba) Zawartość alkoholu objętościowo: 7,5% Odfermentowanie pozorne: 65% Edytowane 10 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) 21-02-2024 #407 "WLP4030 & WLP4040" Kentucky Common / Porter 12,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Wiedeński (Bestmalz) - 78,5%; Caramunich I (Weyermann) - 8,5%; Amber (Crisp) - 7,5%; Carafa Special II (Weyermann) - 5,5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 1,6g/L (FWH); Saaz BOH 2023 2,6%aa - 1,6g/L (10'). IBU: 38 Edytowane 10 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 21-02-2024 #407 "WLP4030" Kentucky Common 12,6° Drożdże: WLP4030 Dark Franconian Lager - starter Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 10 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,7% Odfermentowanie pozorne: 68% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 21-02-2024 #407 "WLP4040" Porter 12,6° Drożdże: WLP4040 Midwestern Ale - starter Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 10 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,7% Odfermentowanie pozorne: 68% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się