BEZ ZASAD Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Witam, czy ktoś eksperymentował z dodawaniem igieł sosnowych lub młodych pędów sosny w celu poprawy takiego aromatu? Ewentualnie które chmiele zawierają najwięcej takich aromatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Simcoe. A jak chcesz pędy dodawać czy coś to na ostatnie 10-15 minut gotowania. Ale nie wiem gdzie Ty młode pędy w październiku wytrzaśniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Był odcinek na blogu pana K. o warzeniu z pędami sosny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Tam chyba świerk był akurat ale nie ma to dużego znaczenia. Zasada jest ta sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Ale nie wiem gdzie Ty młode pędy w październiku wytrzaśniesz. Nie twierdzę, że potrzebuję takiego składnika już teraz, a czy zmiażdżone igły sosnowe też dały by podobny efekt jak młode pędy....oto jest pytanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 gdzieś był filmik gość dodawał młodych pędów sosny Ale te musiały być zebrane w odpowiednim etapie wzrostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 gdzieś był filmik gość dodawał młodych pędów sosny Ale te musiały być zebrane w odpowiednim etapie wzrostu Był odcinek na blogu pana K. o warzeniu z pędami sosny. Myślę, że wasze wypowiedzi się łączą. Było to piwo świerkowe i wymagało użycia świeżych, młodych odrostów. Nie twierdzę, że potrzebuję takiego składnika już teraz, a czy zmiażdżone igły sosnowe też dały by podobny efekt jak młode pędy....oto jest pytanie... Mogę się mylić, ale mam jakieś 90% szans na to, że mam rację: nie. Właściwości igieł sosnowych(/świerkowych/czego tam rzucisz) zmieniają się wraz z ich "wiekiem", bo zmienia się skład zawartych w nich soków - dlatego też zbyt wczesne zebranie pędów da aromaty trawiaste, a nie żywiczne. Zresztą dotyczy to również chmielu, czy wszelkiej maści ziół. Mają swój idealny moment zbioru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Może ten link pomoże https://www.youtube.com/watch?v=fy4H7EiC1MQ Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Chmiel nie wystarczy? Mnie się udawało robić piwa mocno dające sosną na samym chmielu. A jagody jałowca? W końcu gin oferuje chyba coś o co tutaj chodzi. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Wystarczy, 100g simcoe na zimno dawałem ostatnio i jest mega żywica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się