Jump to content

AIPA / IIPA aromat żywiczny / sosnowy


Recommended Posts

Witam, czy ktoś eksperymentował z dodawaniem  igieł sosnowych lub młodych pędów sosny w celu poprawy takiego aromatu? Ewentualnie które chmiele zawierają najwięcej takich aromatów?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ale nie wiem gdzie Ty młode pędy w październiku wytrzaśniesz.

Nie twierdzę, że potrzebuję takiego składnika już teraz, a czy zmiażdżone igły sosnowe też dały by podobny efekt jak młode pędy....oto jest pytanie...

Link to comment
Share on other sites

gdzieś był filmik gość dodawał młodych pędów sosny Ale te musiały być zebrane w odpowiednim etapie  wzrostu

 

Był odcinek na blogu pana K. o warzeniu z pędami sosny.

Myślę, że wasze wypowiedzi się łączą. Było to piwo świerkowe i wymagało użycia świeżych, młodych odrostów.

 

Nie twierdzę, że potrzebuję takiego składnika już teraz, a czy zmiażdżone igły sosnowe też dały by podobny efekt jak młode pędy....oto jest pytanie...

Mogę się mylić, ale mam jakieś 90% szans na to, że mam rację: nie. Właściwości igieł sosnowych(/świerkowych/czego tam rzucisz) zmieniają się wraz z ich "wiekiem", bo zmienia się skład zawartych w nich soków - dlatego też zbyt wczesne zebranie pędów da aromaty trawiaste, a nie żywiczne. Zresztą dotyczy to również chmielu, czy wszelkiej maści ziół. Mają swój idealny moment zbioru. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.