Jump to content

Słód czekoladowy i jęczmień palony - zawartość w zasypie


Recommended Posts

Zastanawiam się nad tym jak słód czekoladowy ma się do jęczmienia palonego - obydwa są klasyfikowane jako palone i nie wiem czy przy maksymalnej zalecanej zawartości w zasypie ~5% mogę dawać po 5% każdego, czy raczej 5% obydwu w sumie? (Nie chciałbym dostać niepijalnej spalenizny)

 

Mój planowany zasyp na stouta:

 

Pilzneński ~61%

Monachijski ~18%

Płatki owsiane ~11%

Czekoladowy 1200 ~5%

Jęczmień palony ~5%

 

Będzie dobrze czy brzmi ryzykownie?

Słód czekoladowy i jęczmień planuje dać pod koniec zacierania (po próbie jodowej)

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

beersmith pisze, że palonych słodów jest ok. 10% w zasypie, po czym na końcu artykułu masz przykładowe przepisy, gdzie w pierwszym jest 12,5%, dodane od razu. jak na moje to ryzykiem byłoby nie dodać ich od początku.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.