PawełZ Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Zastanawiam się nad tym jak słód czekoladowy ma się do jęczmienia palonego - obydwa są klasyfikowane jako palone i nie wiem czy przy maksymalnej zalecanej zawartości w zasypie ~5% mogę dawać po 5% każdego, czy raczej 5% obydwu w sumie? (Nie chciałbym dostać niepijalnej spalenizny) Mój planowany zasyp na stouta: Pilzneński ~61% Monachijski ~18% Płatki owsiane ~11% Czekoladowy 1200 ~5% Jęczmień palony ~5% Będzie dobrze czy brzmi ryzykownie? Słód czekoladowy i jęczmień planuje dać pod koniec zacierania (po próbie jodowej) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Spokojnie. Robiłem stouta, w którym na 4,5 kg zasypu było 0,5 kg czekoladowego i jęczmienia prażonego. Nie było paloności zbyt wiele. I zacieraj od początku, to w końcu stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 beersmith pisze, że palonych słodów jest ok. 10% w zasypie, po czym na końcu artykułu masz przykładowe przepisy, gdzie w pierwszym jest 12,5%, dodane od razu. jak na moje to ryzykiem byłoby nie dodać ich od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antrymir Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 A co będzie jak na 6 kg zasypu dodam tylko 30 dkg ciemnych słodów [jęczmienia palonego i barwiącego]. Nie pytam już nawet o smak czy aromat, ale czy mi to w ogóle da ciemną barwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Zawsze coś przyciemni, a taka ilość to jak nic ciemny brąz będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się