zbynekkk Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Warka 144 Gryka lager Pilzneński Strzegom- 6,15kg Karmelowy czerwony- 0,2kg Zakwaszający- 0,15kg Barwiący- 0,3kgGryka- 2kg Taurus- 70g- w 60 minucie na 60 minutMarynka- 20g- w 105 minucie na 15 minutLubelski- 100g- 0 minut Gryka do 100 stopni z 1 ml alfaamylozy Zasyp w 50°C- 15 minut, 62°C- 30 minut dekokt do 100 stopni 10 minut 72°C- 30 minut Dokładka 0,5 kg łuski gryczanej ( dzień wcześniej sparzona i dwukrotnie płukana) Wygrzew w 78°CWyszło 40 litrów 13Blg, zadane S23 Edytowane 21 Lutego 2016 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Warka 145 Żyto lager Pilzneński Strzegom- 4,2kg Karmelowy czerwony- 0,65kg Zakwaszający- 0,15kgŻyto- 3,2kg Czekoladowy jasny- 0,3kg Czekoladowy ciemny- 0,2kg Taurus- 60g- w 40 minucie na 60 minutMarynka- 20g- w 85 minucie na 15 minutLubelski- 100g- 0 minut Śruta żytnia do 100 stopni z 1 ml alfaamylozy Zasyp w 30°C- 20 minut 47°C-15 minut 62°C- 30 minut dekokt do 100 stopni 15 minut 72°C- 30 minut Dokładka 0,5 kg łuski gryczanej (dzień wcześniej sparzona i dwukrotnie płukana) Wygrzew w 78°CWyszło 40 litrów 14Blg, zadane S23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Warka 146 Jasne Pilzneński Soufflet- 7,5kg Carapils- 0,5kg Zakwaszający- 0,15kg Taurus- 80g- 60 minutLubelski- 100g- 0 minut 52°C-10 minut 62°C- 30 minut 72°C- 30 minut Wygrzew w 78°CWyszło 40 litrów 13Blg, zadane W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Warka 147 pilzner Pilzneński Strzegom- 7,55kg Carapils- 0,3kg Zakwaszający- 0,15kg Marynka szyszka- 40g- 60 minut w 40 minucie Marynka granulat- 50g- 60 minutLubelski- 80g- 0 minut 52°C-10 minut 62°C- 50 minut 72°C- 30 minut Wygrzew w 78°CWyszło 40 litrów 13Blg, zadane W34/70 Edytowane 21 Marca 2016 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Warka 148 Pilzneński Strzegom- 7,45kg Karmelowy 300- 0,1kg Carapils- 0,3kg Zakwaszający- 0,15kg Marynka szyszka- 40g- 60 minut w 40 minucie Marynka granulat- 50g- 60 minutLubelski- 80g- 0 minut----------ZAPOMNIAŁEM DAĆ, BEDZIE CHMIELENIE NA ZIMNO :-) 52°C-10 minut 67°C- 60 minut Wygrzew w 78°CWyszło 40 litrów 12,5Blg, zadane W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Warka 149 pilzner Pilzneński Strzegom- 7kg Monachijski- 0,5kg Carapils- 0,4kg Zakwaszający- 0,1kg Marynka szyszka- 40g- 60 minut Marynka granulat- 50g- 60 minutLubelski- 100g- 0 minut 52°C-10 minut 62°C- 60 minut 72°C- 20 minut Wygrzew w 78°CWyszło 40 litrów 13Blg, zadane W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Ja tam Ci nie chcę liczyć.. ale to już trzynaście warek w tym roku... Ciężko Cię będzie dogonić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) Warka 150 JOPEJSKIE Pilzneński Strzegom- 6kg Wędzony- 1kg Marynka szyszka 50g- 60 minut 52°C- 20 minut 62°C- 60 minut 72°C- 30 minut Wygrzew w 78°C Wysładzanie do 3 Blg, uzyskałem ponad 40 litrów brzeczki, po około 7 godzinach całość zagęściłem do około 23-24 litrów. Wyłączyłem palnik i poszedłem spać. Następnego dnia, po przefiltrowaniu, zagęszczamy od nowa. Przy okazji zbieramy wszystkie szumowiny. Po południu zlałem do wiaderka, przykryłem pieluchą, i postawiłem na powietrzu. Niech łapie mikroby. Wynik to 8,5 litra, czekoladowo-miodowej brzeczki o gęstości 46 Blg. No i nałapało, tak to w tej chwili wygląda. Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Warka 151 Brzozowe Jako woda zacierna i do wysładzania oskoła. Pilzneński Soufflet- 8kg Marynka granulat- 50g- w 60 minucie, na 60 minut Lubelski- 30g w 100 minucie na 20 minut Lubelski- 50g w 120 minucie na 0 minut 32°C- 50 minut 52°C- 10 minut 62°C- 10 minut 72°C- 50 minut Wygrzew w 78°CWyszło 40 litrów 13,5Blg, zadane W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Jestem ciekawy efektów mam w planach podobne piwo (chodzi mi i wykorzystanie oskoły zamiast wody w całym procesie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Efekty są bardzo dobre, zbynekkk robi takie piwo już nie pierwszy raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Ładny kożuszek urósł. :-) Edytowane 14 Czerwca 2016 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Warka 152 Przebudzenie Pilzneński Soufflet- 6,4kg Carapils- 0,4kg Zakwaszający- 0,2kg Taurus szyszka- 50g- 80 minut Lubelski- 100g- 5 minut 62°C- 40 minut 72°C- 20 minut Wygrzew w 78°C Wyszło 40 i parę litrów 11Blg, zadane W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Warka 153 Pilzneński - 6kg Carapils- 0,5kg Zakwaszający- 0,2kg Melanoidowy- 0,3kg Taurus szyszka- 60g- 60 minut Lubelski- 100g- 5 minut 52°C- 10 minut 62°C- 40 minut 72°C- 20 minut Wygrzew w 78°C Wyszło 40 i parę litrów 11,5 Blg, zadane Bavarian Lager M76 Edytowane 3 Grudnia 2017 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Warka 154 Pilzneński Strzegom- 6kg Carapils- 0,4kg Zakwaszający- 0,2kg Melanoidowy- 0,4 Tayrus- 60g- 60 minut Lubelski- 100g- 5 minut 52°C-20 minut 64°C- 45 minut 72°C- 15 minut Wygrzew w 78°C Wyszło 45 litrów 10Blg, zadane 5 litrami fermentującej brzeczki z warki 152 -W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Warka 155 Pilzneński Strzegom- 6,5kg Carapils- 0,3kg Zakwaszający- 0,2kg Tayrus- 50g- 60 minut Lubelski- 100g- 5 minut 52°C-10 minut 62°C- 40 minut 72°C- 20 minut Wygrzew w 78°C Wyszło 45 litrów 10Blg, zadane 5 litrami fermentującej brzeczki z warki 152 -W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Warka 156 Pilzneński Strzegom- 6,4kg Carapils- 0,4kg Zakwaszający- 0,2kg Tayrus- 60g- 60 minut Lubelski- 100g- 5 minut 52°C-10 minut 64°C- 45 minut 72°C- 15 minut Wygrzew w 78°C Wyszło 45 litrów 10Blg, zadane 5 litrami fermentującej brzeczki z warki 152 -W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Warka 157 Żytnie Żytni- 4,5kg Żytni karmelowy 0,5kg Pilzneńki- 3kg Wiedeński- 0,3kg Mealanoidynowy- 0,2kg Łuska gryczana 0,3kg (wypłukana, sparzona i jeszcze raz wypłukana) Tayrus- 50g- 60 minut Lubelski- 100g- 5 minut 42°C-10 minut 52°C-10 minut 62°C- 30 minut 72°C- 30 minut Wygrzew w 78°C Wyszło 45 litrów 12Blg, zadane gęstwa (I generacja) -W34/70 Edytowane 18 Grudnia 2017 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 23 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Warka 158 Gryczane Słód gryczany- 3,5kg Pilzneńki Strzegom- 4kg Zakwaszający- 0,3kg Miód gryczany- 1,5kg Łuska gryczana 0,4kg (wypłukana, sparzona i jeszcze raz wypłukana) Tayrus- 50g- 60 minut Lubelski- 100g- 5 minut 42°C-10 minut 52°C-10 minut 65°C- 30 minut 72°C- 30 minut Wygrzew w 78°C Wyszło 45 litrów 13Blg, zadane gęstwa (I generacja) -W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 23 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Warka 159 Pilzneński- 7,5kg Carapils- 0,3kg Zakwaszający- 0,2kg Tayrus- 50g- 60 minut Lubelski- 100g- 5 minut 52°C-10 minut 64°C- 40 minut 72°C- 30 minut Wygrzew w 78°C Wyszło 45 litrów ?Blg (miało wyjść 12,5 ale nie zmierzyłem :-) ), zadane gęstwa I generacja -W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Warka 160 PORTER BAŁTYCKI Viena- 7+3,5 kg Monachijski- 1+0,5 kg Pilzneńki- 1,5+0,75 kg Karmelowy- 300- 1+0,5 kg Wędzony- 0,3+0,15 kg Miód gryczany- 0+ 1 kg Melasa trzcinowa- 0+0,6 kg Słód gryczany- 0,2+0,1 kg Żytni- 0,2+0,1 kg Żytni karmelowy- 0,3+0,15 kg Czekoladowy jasny- 0,2+0,1 kg Czekoladowy ciemny- 0,1+0,05 kg Palone dodane na 5 minut przed wygrzewem Barwiący- 0,1+0,05 kg Carafa I- 0,2+0,1 kg Jęczmień prażony- 0,2+0,1 kg Zacierane i chmielone na dwa razy; Gotowanie- 120 minut Tayrus- 40+20 g- 60 minut Lubelski- 100+50 g- 5 minut 52°C-10 minut 65°C- 50 minut 72°C- 20 minut Wygrzew w 78°C Wyszło 67 litrów 19Blg, zadane gęstwa (I generacja) -Bavarian Lager M76 Edytowane 30 Grudnia 2017 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Warka 161 KOZIOŁ 2017 Viena- 5+2,75 kg Pilzneńki- 2+2 kg Wędzony- 0,5+0,1 kg Karmelowy czerwony- 1+0,5 kg Melanoidowy- 1+0,1 kg Owsiany- 0,5+0,25 kg Słód gryczany- 0+0,2 kg Żytni- 0+0,1 kg Żytni karmelowy- 0,07+0 kg Karmelowy 600- 0,3+0,15 kg Czekoladowy jasny- 0,2+0,1 kg Czekoladowy ciemny- 0,1+0,05 kg Zacierane i chmielone na dwa razy; Gotowanie- 120 minut Tayrus- 40+20 g- 60 minut Lubelski- 50+25 g- 5 minut 52°C-10 minut 62°C- 50 minut ---> dekokt 100°C- 15 minut 72°C- 20 minut Wygrzew w 78°C Wyszło 64 litrów 17Blg, zadane gęstwa (I generacja) -Bavarian Lager M76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Warka 162 "STOUT" owsiany Owsiany- 3 kg Viena- 2 kg Pilzneńki- 2 kg Karmelowy czerwony- 1 kg Żytni- 0,2 kg Karmelowy 600- 0,2 kg Karmelowy jasny- 0,2 kg Czekoladowy ciemny- 0,2 kg Carafa I- 0,3 kg Barwiący- 0,2 kg Jęczmień prażony- 0,3 kg Otręby owsiane- 0,75 kg Gotowanie- 90 minut Tayrus- 25 g- 60 minut Lubelski- 50 g- 10 minut 52°C-10 minut 62°C- 40 minut 72°C- 20 minut Wygrzew w 78°C Wyszło 44 litrów 14Blg, zadane gęstwa (II generacja) W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Warka 163 DZIESIĄTKA Pilzneński- 8,5kg Carapils- 0,3kg Zakwaszający- 0,2kg Marynka- 70g- 90 minut Lubelski- 100g- 5 minut 52°C-10 minut 64°C- 30 minut 72°C- 60 minut Wygrzew w 78°C Wyszło 45 litrów, prawie 14Blg, zadane na pianę W34/70, jutro jak woda ostygnie, rozcieńczę do 10Blg. Powinno wyjść ponad 60 litrów, w sam raz na raz do mojego stożka ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Warka 164 DZIESIĄTKA Pilzneński- 7,5kg Carapils- 0,3kg Zakwaszający- 0,2kg Marynka granulat- 30g- 90 minut Marynka szyszka-50g- 90 minut Lubelski szyszka- 100g- 5 minut 30°C-60 minut 65°C- 60 minut 72°C- 30 minut Wygrzew w 78°C Wyszło 45 litrów, prawie 13Blg, zadane gęstwą W34/70, rozcieńczę do 10Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się