zbynekkk Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Warka 42 PILS TESTOWY z dn. 21.11.2010 Słody; pilzneński- 4,5 kg Carapils- 0,1 kg Chmiele; marynka szyszka- 30g lubelski szyszka- 45g Drożdże; W 34/70 Zacieranie; 15 litrów 35 °C płynnie do 63 około 30 min. 63°C- 35 minut 72°C- 35 minut 78°C- 10 minut, filtrowanie Wysładzanie; do objętości 30 l Chmielenie: 90min w 30 min- 30g marynka w 75 min- 45 g lubelski Wynik; 22 litrów, 11,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Warka 43 PILS TESTOWY 2 z dn. 28.11.2010 Słody; pilzneński- 4,5 kg Chmiele; lubelski szyszka- 85g Drożdże; w34/70 Zacieranie; 15 litrów 37°C 35°C- 2,5 godz. Podgrzewanie do 63°C-1 godz. 63°C-20 min podgrzewanie do 72°C- 20 min 72°C- 40 min. 76°C- wysładzanie Wysładzanie; do objętości 26 l Chmielenie: 70min w 0 min- 65 g lubelski w 60 min- mech 20 gram Wynik; 21 litrów, 15 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Warka 44 pils testowy 3 z dn. 05.12.2010 Słody; pilzneński- 4,5 kg Chmiele; marynka szyszka- 45g Drożdże; w34/70 Zacieranie; 18 litrów 37 C 35°C-20 min. podgrzewanie 20 min. 63°C-30 min. podgrzewanie 10 min. 72°C-30 min. 77°C-10 min. Wysładzanie; do objętości 28 l Chmielenie: 90 min. w 30 min- 30g marynka szyszka w 90 min- 15g marynka szyszka Wynik; 25 litrów 13 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Warka 45 PILS TESTOWY 4 z dn. 31.12.2010 Słody; pilzneński- 4,1 kg Carapils- 0,4 kg Zakwaszający- 0,1 kg Chmiele; marynka szyszka- 30g lubelski granulat- 15g Drożdże; s 23 Zacieranie; 25 litrów 41 °C płynnie do 50 około 20 min. 50°C- 30 minut 66°C- 60 minut płynnie do 76°C około 30 min. filtrowanie Wysładzanie; do objętości 25 l Chmielenie: 70min w 0 min- 30g marynka w 40 min- 10g lubelski w 65 min- 5g lubelski Wynik; 21 litrów, 15 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 (edytowane) Warka 46 PILS przywitanie roku z dn. 02.01.2010 Słody; pilzneński- 8kg Carapils- 0,5kg zakwaszający- 0,1kg Chmiele; marynka szyszka- 30g lubelski granulat- 30g Drożdże; s 23 Zacieranie; Trochę na Grzesia bo zresetowałem wszystkie timery i nie jestem pewien czasów. 25 litrów 32 °C płynnie do 63 około 40 min. 63°C- 25 minut płynnie do 72°C około 15 min 72°C- 20 minut 78°C- 10 minut, filtrowanie Wysładzanie; do objętości 47 l Chmielenie: 140min w 40 min- 30g marynka w 70 min- 15g lubelski w 135 min- 15g lubelski Wynik; 43 litrów, 14 Blg Edytowane 3 Stycznia 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Cześć Zacieranie; Trochę na Grzesia bo zresetowałem wszystkie timery i nie jestem pewien czasów. Uhahałem się po pachy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Oj chyba lubimy pilsy, lubimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Warka nr 47 15.01.2011 Pilznerek słód pilzneński 7,2 kg słód zakwaszający 0,5 kg carapils 0,7 kg marynka szyszka 40 g saaz granulat 20 g Saflager S-23 27llitrów 50 °C 47-53°C białkowa 10min 10:00 10:10 62-64°C maltozowa 35min 10:15 10:50 70-72°C dekstrynująca 35min 11:05 11:40 76 wygrzew 10min 11:52 12:02 Chmielenie 60min marynka 40 g 60min saaz 20 g 10min Wynik 40,0 litrów 15,0 °Blg Edytowane 16 Stycznia 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Warka nr 48 15.01.2011 Koźlak słód pilzneński 5,0 kg słód monachijski 4,0 kg słód melanoidynowy 1,0 kg caraaroma 1,0 kg marynka szyszka 80 g lubelski granulat 30 g mech irlandzki 10 g S23 Zasyp 32l 53°C 50°C białkowa 5min 13:50 13:55 66°C maltozowa 45min 14:30 15:15 72°C dekstrynująca 40min 15:23 16:03 75 wygrzew 10min 16:25 16:35 Chmielenie 90 min marynka szyszka 80 g 90min lubelski granulat 30 g 15min mech irlandzki 10 g 15min Wynik 43,0 litra 17,0 °Blg Edytowane 16 Stycznia 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 (edytowane) Receptura czerwony kozioł Styl Doppelbock 22.01.2011 Warka 49 25.00 L Charakterystyka receptury Gęstość z receptury 18,4°Blg Przewidywane FG 4,8°Blg Goryczka z receptury 20 IBU Alkohol objętosciowo 7.3% Barwa z receptury 17° SRM Alkohol wagowo 5.7% Składniki Ilość Słód 0.26 kg Caraaroma 0.40 kg Caramunich Typ II 1.00 kg Carared 2.00 kg Monachijski I 4.00 kg Pilzneński Ilość Chmiel 15.00 g Lubelski Pellet 10minut 20.00 g Magnum Whole 90minut Ilość Dodatek 5g Mech irlandzki Saflager S-23 Notaki do receptury Zasyp 20 litrów 53°C 50°C- 10 minut-->10:55------>11:10 65°C- 40 minut-->11:30------>12:10 72°C- 20 minut-->12:20------>12:40 próba negatywna 76°C- 10 minut--> 12:50------>13:00 filtracja do objętość 30 litrów Notatki do warzenia Chmielenie 90 minut 0 minucie magnum szyszka 80 minucie lubelski granulat i mech 5 gram Wynik to 24 litry 20 °Blg Edytowane 22 Stycznia 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 (edytowane) Receptura marcowe 30.01.2011 Styl Oktoberfest/Marzen Piwowar Warka 50 40.00 L Charakterystyka receptury Gęstość z receptury 13,3°Blg Przewidywane FG 3,3°Blg Goryczka z receptury 22 IBU Alkohol objętościowo 5.2% Barwa z receptury 12° SRM Alkohol wagowo 4.1% Składniki Ilość Słód 0.10 kg Carafa Special I 0.25 kg Caraaroma 0.25 kg Carahell 3.00 kg Monachijski I 5.00 kg Pilzneński Ilość Chmiel Typ Czas 30.00 g Saaz(Czech) Pellet 30minut 40.00 g Marynka (Poland) Whole 70minut Ilość Dodatek Notatki ge3stwa Saflager S-23 10 gram Mech irlandzki Notaki do receptury ZASYP 25 litrów 53°C przerwy: 50-53°C- 10 minut 66-67°C- 60 minut wygrzew 76°C- 10 minut CHMIELENIE 70 minut 0- marynka 40-saaz Edytowane 21 Stycznia 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 0.10 kg Carafa Special I 0.25 kg Caraaroma Nie za ciemne? Chociaż w sumie jak na 40 litrów to może i nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Nie wiem, w/g QBrew mieszczę się w stylu. A jak wyjdzie, zobaczę za tydzień. Carafe dam tuż przed wysładzaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 No, mieści się - trafiasz w górną granicę dla stylu. Ale ja bym słodu palonego do marcowego nie dawał, może jakiś inny karmelowy zamiast carahell (caramunich?), żeby było ciemniej, skoro chcesz polotmave. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Niestety nie dysponuję carammumichem ale mogę zestawić to inaczej: rceptura marcowe 30.01.2011 Styl Oktoberfest/Marzen Piwowar Warka 50 (wersja 2) Warka 40.00 L Charakterystyka receptury Gęstość z receptury 1.054 OG Przewidywane FG 1.013 FG Goryczka z receptury 22 IBU Alkohol objętościowo 5.2% Barwa z receptury 11° SRM Alkohol wagowo 4.1% Składniki Ilość Słód 0.20 kg Carahell 0.40 kg Caraaroma 3.00 kg Monachijski I 5.00 kg Pilzneński Ilość Chmiel Typ Czas 30.00 g Saaz(Czech) Pellet 30minut 40.00 g Marynka (Poland) Whole 70minut Ilość Dodatek Notatki Saflager S-23 10.00 gram Mech irlandzki Zioła Notaki do receptury ZASYP 25 litrów 53°C przerwy: 50-53°C- 10 minut 66-67°C- 60 minut wygrzew 76°C- 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Wiesz, i tak zrobisz jak Tobie będzie odpowiadało. Tyle, że nie widziałem jeszcze żadnej receptury na marcowe ze słodem palonym. Ale możesz być pierwszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Tyle, że nie widziałem jeszcze żadnej receptury na marcowe ze słodem palonym. A ja widziałem: Receptura Infama z I miejsca w Żywcu. Co prawda barwiącego było 20g na 33l (0,3%) ale było. Ale chyba jednak ta druga receptura jakoś bardziej do mnie przemawia. Ew. daj tej carafy odrobinę (20-30g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Warka 49 już w fermentatorze. http://www.piwo.org/forum/p83166-20-01-2011-19-57-51.html#p83166 Wydajność w/g QBrew wyszła na poziomie 86% coś dużo, pomimo że tym razem raczej grubo śrutowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Ostatecznie moja jubileuszowa 50 warka przybrała taki kształt. marcowe 29.01.2011 Styl Oktoberfest/Marze Warka 50 (wersja 2) Warka 40.00 L Charakterystyka receptury Gęstość z receptury 14,5 °Blg Przewidywane FG 3,8°Blg Goryczka z receptury 21 IBU Alkohol objętościowo 5.7% Barwa z receptury 11° SRM Alkohol wagowo 4.5% Składniki Ilość Słód Typ Forma 0.40 kg Caraaroma karmelowy ciemny 0.20 kg Carahell 3.00 kg Monachijski I 5.00 kg Pilzneński-Wayerman Ilość Chmiel Typ Czas 40.00 g Marynka (Poland) Whole 70minut 30.00 g Saaz(Czech) Pellet 30minut Ilość Dodatek Notatki 10.00 g Mech irlandzki Zioła Saflager S-23 gęstwa Notaki do receptury ZASYP 28 litrów 53°C przerwy: 50-53°C- 10 minut--->14:55--->15:05 66-67°C- 60 minut--->15:25--->16:25 wygrzew 76°C- 10 minut--->16:35--->16:45 Notatki do warzenia CHMIELENIE 70 minut 0- marynka szyszka--->17:55---> 40-saaz granulat--->18:35 60-mech--->18:55--->19:05---> chłodzenie wyszło około 40 litrów 15 Blg Edytowane 30 Stycznia 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Receptura pils niemiecki w/g henrego Styl German Pilsner (Pils) Piwowar warka 51 Warka 42.00 L All Grain Charakterystyka receptury Gęstość z receptury 1.063 OG Przewidywane FG 1.016 FG Goryczka z receptury 23 IBU Alkohol objętościowo 6.1% Barwa z receptury 5° SRM Alkohol wagowo 4.8% Składniki Ilość Słód Typ Forma 0.50 kg Carapils Słód Mashed 1.50 kg Monachijski I Słód Mashed 7.50 kg Pilzneński-Wayerman Słód Mashed Ilość Chmiel Typ Czas 12.50 g Lubelski (Poland) Pellet 5minut 25.00 g Lubelski (Poland) Pellet 30minut 50.00 g Marynka (Poland) Pellet 60minut Ilość Dodatek Notatki Notaki do receptury 55°C---> zasyp --->11:20---> 52°C---> 10' --->11:20--->11:30 62°C---> 30' --->11:50--->12:20 70°C---> 30' --->13:05 Notatki do warzenia Chmielenie 60' marynka szyszka 0'--->14:40---> lubelski granulat 25 g w 30'--->15:10 mech 10 g w 45' --15:25 lubelski granulat 12,5g w 55'---15:35 Wynik to około 40 litrów 16 Blg. Zachciało mi się kręcić śrutownikiem i słód zamienił się prawie w mąkę. Zaczęły mi się przytykać sita , do tego stopnia że nawet nie doszedłem do temperatury przerwy dekstrynującej. Więc raczej trudno będzie porównać tą warkę do pierwowzoru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 (edytowane) Zajrzałem dziś do mojej 51 warki, takiej czapy przy S23 fermentującej w 8°C jeszcze nie widziałem. Edytowane 13 Lutego 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 w sobotę miałem to samo na Safale U-05 musiałem ją ściągnąć ręcznie bo piwko było już do przelania ...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 WARKA 52 PILSNER NIEMIECKI 26:02:2011 Charakterystyka receptury Gęstość z receptury 1.055 OG Przewidywane FG 1.014 FG Goryczka z receptury 34 IBU Alkohol objętościowo 5.4% Barwa z receptury 4° SRM Alkohol wagowo 4.2% Składniki 0.25 kg Carapils 0.50 kg Monachijski I 7.00 kg Pilsner Ilość Chmiel 20.00 g Lubelski (Poland) Pellet 5minut 53.00 g Marynka (Poland) Whole 90minut 20.00 g Taurus Whole 20minut Notaki do receptury 54 °C--->20 l--->14:00---> 63°C--->14:15 63°C ---20' dekokt 72°C ---10'--->100°C---20' 14:50--->72°C--->15:05--->100°C 72°C ---25'---> 15:20--->15:45 76°C ---10'---> 16:00--->16:10 Notatki do warzenia 18:00 marynka 53 gram 19:10 taurus 20 gram 19:25 lubelski 20 gram Wynik 40 litrów 13 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 (edytowane) warka 53 PILS WYTRAWNY podwójny 0.50 kg Carahell 8.00 kg Pilzneński 0.12 kg Zakwaszajšcy 25.00 g Lubelski granulat 5minut 50.00 g Marynka szyszka 60minut 25.00 g Saaz granulat 2minut 10.00 g taurus szyszka 60minut 54°C--> 20 minut do 62°C 62°C- 60 minut--> 20 minut do 72°C 72°C- 25 minut 76°C- 10 minut 0.50 kg Carahell 8.00 kg Pilzneński 0.12 kg Zakwaszajšcy 25.00 g Lubelski granulat 5minut 50.00 g Marynka szyszka 60minut 25.00 g Saaz granulat 2minut 10.00 g taurus szyszka 60minut 62°C- 60 minut --> 10 minut do 72°C 72°C-25 minut 76°C- 10 minut W sumie wyszło około 90 litrów, ekstraktu nie mierzyłem, bo schładzałem tylko do 50 stopni. Brakowało mi czasu. Uwinąłem się, z posprzątaniem, w osiem i pół godziny. Edytowane 19 Marca 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Elo. Uwinąłem się, z posprzątaniem, w osiem i pół godziny. GRATULUJĘ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się