Skocz do zawartości

Domowy Browar Zbynka przedstawia.


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 42 PILS TESTOWY z dn. 21.11.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 4,5 kg

Carapils- 0,1 kg

 

Chmiele;

marynka szyszka- 30g

lubelski szyszka- 45g

 

Drożdże;

W 34/70

 

Zacieranie;

15 litrów 35 °C

płynnie do 63 około 30 min.

63°C- 35 minut

72°C- 35 minut

78°C- 10 minut, filtrowanie

 

Wysładzanie;

do objętości 30 l

 

Chmielenie: 90min

w 30 min- 30g marynka

w 75 min- 45 g lubelski

 

 

 

Wynik;

22 litrów, 11,5 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 43 PILS TESTOWY 2 z dn. 28.11.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 4,5 kg

 

Chmiele;

 

lubelski szyszka- 85g

 

Drożdże;

w34/70

 

Zacieranie;

15 litrów 37°C

35°C- 2,5 godz.

Podgrzewanie do 63°C-1 godz.

63°C-20 min

podgrzewanie do 72°C- 20 min

72°C- 40 min.

76°C- wysładzanie

Wysładzanie;

do objętości 26 l

 

Chmielenie: 70min

 

w 0 min- 65 g lubelski

w 60 min- mech 20 gram

 

 

Wynik;

21 litrów, 15 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 44 pils testowy 3 z dn. 05.12.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 4,5 kg

 

Chmiele;

marynka szyszka- 45g

 

 

Drożdże;

w34/70

 

Zacieranie;

18 litrów 37 C

35°C-20 min. podgrzewanie 20 min.

63°C-30 min. podgrzewanie 10 min.

72°C-30 min.

77°C-10 min.

 

Wysładzanie;

do objętości 28 l

 

Chmielenie: 90 min.

w 30 min- 30g marynka szyszka

w 90 min- 15g marynka szyszka

 

 

Wynik;

25 litrów 13 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 45 PILS TESTOWY 4 z dn. 31.12.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 4,1 kg

Carapils- 0,4 kg

Zakwaszający- 0,1 kg

 

Chmiele;

marynka szyszka- 30g

lubelski granulat- 15g

 

Drożdże;

s 23

 

Zacieranie;

25 litrów 41 °C

płynnie do 50 około 20 min.

50°C- 30 minut

66°C- 60 minut

płynnie do 76°C około 30 min.

filtrowanie

 

Wysładzanie;

do objętości 25 l

 

Chmielenie: 70min

w 0 min- 30g marynka

w 40 min- 10g lubelski

w 65 min- 5g lubelski

 

 

 

Wynik;

21 litrów, 15 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 46 PILS przywitanie roku z dn. 02.01.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 8kg

Carapils- 0,5kg

zakwaszający- 0,1kg

 

Chmiele;

marynka szyszka- 30g

lubelski granulat- 30g

 

Drożdże;

s 23

 

Zacieranie; Trochę na Grzesia ;) bo zresetowałem wszystkie timery i nie jestem pewien czasów.

25 litrów 32 °C

płynnie do 63 około 40 min.

63°C- 25 minut

płynnie do 72°C około 15 min

72°C- 20 minut

78°C- 10 minut, filtrowanie

 

Wysładzanie;

do objętości 47 l

 

Chmielenie: 140min

w 40 min- 30g marynka

w 70 min- 15g lubelski

w 135 min- 15g lubelski

 

 

 

Wynik;

43 litrów, 14 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 47 15.01.2011

 

Pilznerek

 

 

słód pilzneński 7,2 kg

słód zakwaszający 0,5 kg

carapils 0,7 kg

marynka szyszka 40 g

saaz granulat 20 g

Saflager S-23

 

27llitrów 50 °C

 

47-53°C białkowa 10min 10:00 10:10

62-64°C maltozowa 35min 10:15 10:50

70-72°C dekstrynująca 35min 11:05 11:40

76 wygrzew 10min 11:52 12:02

 

 

Chmielenie 60min

marynka 40 g 60min

saaz 20 g 10min

 

Wynik

40,0 litrów 15,0 °Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 48 15.01.2011

 

Koźlak

 

słód pilzneński 5,0 kg

słód monachijski 4,0 kg

słód melanoidynowy 1,0 kg

caraaroma 1,0 kg

marynka szyszka 80 g

lubelski granulat 30 g

mech irlandzki 10 g

S23

 

Zasyp 32l 53°C

50°C białkowa 5min 13:50 13:55

66°C maltozowa 45min 14:30 15:15

72°C dekstrynująca 40min 15:23 16:03

75 wygrzew 10min 16:25 16:35

 

Chmielenie 90 min

marynka szyszka 80 g 90min

lubelski granulat 30 g 15min

mech irlandzki 10 g 15min

 

Wynik

43,0 litra 17,0 °Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Receptura czerwony kozioł Styl Doppelbock 22.01.2011

Warka 49 25.00 L

 

Charakterystyka receptury

Gęstość z receptury 18,4°Blg Przewidywane FG 4,8°Blg

Goryczka z receptury 20 IBU Alkohol objętosciowo 7.3%

Barwa z receptury 17° SRM Alkohol wagowo 5.7%

 

Składniki

Ilość Słód

0.26 kg Caraaroma

0.40 kg Caramunich Typ II

1.00 kg Carared

2.00 kg Monachijski I

4.00 kg Pilzneński

Ilość Chmiel

15.00 g Lubelski Pellet 10minut

20.00 g Magnum Whole 90minut

Ilość Dodatek

5g Mech irlandzki

Saflager S-23

 

Notaki do receptury

 

Zasyp 20 litrów 53°C

 

50°C- 10 minut-->10:55------>11:10

65°C- 40 minut-->11:30------>12:10

72°C- 20 minut-->12:20------>12:40 próba negatywna

76°C- 10 minut--> 12:50------>13:00 filtracja do objętość 30 litrów

 

Notatki do warzenia

 

Chmielenie 90 minut

0 minucie magnum szyszka

80 minucie lubelski granulat i mech 5 gram

 

Wynik to 24 litry 20 °Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Receptura marcowe 30.01.2011 Styl Oktoberfest/Marzen

Piwowar Warka 50 40.00 L

 

Charakterystyka receptury

Gęstość z receptury 13,3°Blg Przewidywane FG 3,3°Blg

Goryczka z receptury 22 IBU Alkohol objętościowo 5.2%

Barwa z receptury 12° SRM Alkohol wagowo 4.1%

 

Składniki

Ilość Słód

0.10 kg Carafa Special I

0.25 kg Caraaroma

0.25 kg Carahell

3.00 kg Monachijski I

5.00 kg Pilzneński

Ilość Chmiel Typ Czas

30.00 g Saaz(Czech) Pellet 30minut

40.00 g Marynka (Poland) Whole 70minut

 

Ilość Dodatek Notatki

ge3stwa Saflager S-23

10 gram Mech irlandzki

 

Notaki do receptury

 

ZASYP 25 litrów 53°C

 

przerwy:

 

50-53°C- 10 minut

66-67°C- 60 minut

 

wygrzew 76°C- 10 minut

 

 

CHMIELENIE 70 minut

0- marynka

40-saaz

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie dysponuję carammumichem ale mogę zestawić to inaczej:

 

 

rceptura marcowe 30.01.2011 Styl Oktoberfest/Marzen

Piwowar Warka 50 (wersja 2) Warka 40.00 L

 

 

Charakterystyka receptury

Gęstość z receptury 1.054 OG Przewidywane FG 1.013 FG

Goryczka z receptury 22 IBU Alkohol objętościowo 5.2%

Barwa z receptury 11° SRM Alkohol wagowo 4.1%

 

Składniki

Ilość Słód

0.20 kg Carahell

0.40 kg Caraaroma

3.00 kg Monachijski I

5.00 kg Pilzneński

Ilość Chmiel Typ Czas

30.00 g Saaz(Czech) Pellet 30minut

40.00 g Marynka (Poland) Whole 70minut

Ilość Dodatek Notatki

Saflager S-23

10.00 gram Mech irlandzki Zioła

 

Notaki do receptury

 

ZASYP 25 litrów 53°C

 

 

przerwy:

 

 

 

50-53°C- 10 minut

66-67°C- 60 minut

 

wygrzew 76°C- 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tyle, że nie widziałem jeszcze żadnej receptury na marcowe ze słodem palonym.

A ja widziałem: Receptura Infama z I miejsca w Żywcu. Co prawda barwiącego było 20g na 33l (0,3%) ale było. :lol:

 

Ale chyba jednak ta druga receptura jakoś bardziej do mnie przemawia.

Ew. daj tej carafy odrobinę (20-30g).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatecznie moja jubileuszowa 50 warka przybrała taki kształt.

 

marcowe 29.01.2011

Styl Oktoberfest/Marze Warka 50 (wersja 2) Warka 40.00 L

 

Charakterystyka receptury

Gęstość z receptury 14,5 °Blg Przewidywane FG 3,8°Blg

Goryczka z receptury 21 IBU Alkohol objętościowo 5.7%

Barwa z receptury 11° SRM Alkohol wagowo 4.5%

 

Składniki

Ilość Słód Typ Forma

0.40 kg Caraaroma karmelowy ciemny

0.20 kg Carahell

3.00 kg Monachijski I

5.00 kg Pilzneński-Wayerman

Ilość Chmiel Typ Czas

40.00 g Marynka (Poland) Whole 70minut

30.00 g Saaz(Czech) Pellet 30minut

Ilość Dodatek Notatki

10.00 g Mech irlandzki Zioła

Saflager S-23 gęstwa

 

Notaki do receptury

 

ZASYP

28 litrów 53°C

 

 

przerwy:

 

50-53°C- 10 minut--->14:55--->15:05

66-67°C- 60 minut--->15:25--->16:25

 

wygrzew 76°C- 10 minut--->16:35--->16:45

 

 

 

Notatki do warzenia

 

CHMIELENIE 70 minut

0- marynka szyszka--->17:55--->

 

40-saaz granulat--->18:35

60-mech--->18:55--->19:05---> chłodzenie

 

 

 

 

wyszło około 40 litrów 15 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Receptura pils niemiecki w/g henrego Styl German Pilsner (Pils)

Piwowar warka 51 Warka 42.00 L

All Grain

 

Charakterystyka receptury

Gęstość z receptury 1.063 OG Przewidywane FG 1.016 FG

Goryczka z receptury 23 IBU Alkohol objętościowo 6.1%

Barwa z receptury 5° SRM Alkohol wagowo 4.8%

 

Składniki

Ilość Słód Typ Forma

0.50 kg Carapils Słód Mashed

1.50 kg Monachijski I Słód Mashed

7.50 kg Pilzneński-Wayerman Słód Mashed

Ilość Chmiel Typ Czas

12.50 g Lubelski (Poland) Pellet 5minut

25.00 g Lubelski (Poland) Pellet 30minut

50.00 g Marynka (Poland) Pellet 60minut

Ilość Dodatek Notatki

 

Notaki do receptury

 

55°C---> zasyp --->11:20--->

52°C---> 10' --->11:20--->11:30

62°C---> 30' --->11:50--->12:20

70°C---> 30' --->13:05

 

 

Notatki do warzenia

 

Chmielenie 60'

marynka szyszka 0'--->14:40--->

lubelski granulat 25 g w 30'--->15:10

mech 10 g w 45' --15:25

lubelski granulat 12,5g w 55'---15:35

 

Wynik to około 40 litrów 16 Blg. Zachciało mi się kręcić śrutownikiem i słód zamienił się prawie w mąkę. Zaczęły mi się przytykać sita , do tego stopnia że nawet nie doszedłem do temperatury przerwy dekstrynującej. Więc raczej trudno będzie porównać tą warkę do pierwowzoru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 52 PILSNER NIEMIECKI 26:02:2011

 

 

 

Charakterystyka receptury

Gęstość z receptury 1.055 OG Przewidywane FG 1.014 FG

Goryczka z receptury 34 IBU Alkohol objętościowo 5.4%

Barwa z receptury 4° SRM Alkohol wagowo 4.2%

 

Składniki

 

0.25 kg Carapils

0.50 kg Monachijski I

7.00 kg Pilsner

Ilość Chmiel

20.00 g Lubelski (Poland) Pellet 5minut

53.00 g Marynka (Poland) Whole 90minut

20.00 g Taurus Whole 20minut

 

Notaki do receptury

 

54 °C--->20 l--->14:00---> 63°C--->14:15

63°C ---20' dekokt

72°C ---10'--->100°C---20' 14:50--->72°C--->15:05--->100°C

72°C ---25'---> 15:20--->15:45

76°C ---10'---> 16:00--->16:10

 

Notatki do warzenia

 

18:00 marynka 53 gram

19:10 taurus 20 gram

19:25 lubelski 20 gram

 

Wynik

40 litrów 13 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

warka 53 PILS WYTRAWNY podwójny

 

0.50 kg Carahell

8.00 kg Pilzneński

0.12 kg Zakwaszajšcy

 

25.00 g Lubelski granulat 5minut

50.00 g Marynka szyszka 60minut

25.00 g Saaz granulat 2minut

10.00 g taurus szyszka 60minut

 

54°C--> 20 minut do 62°C

62°C- 60 minut--> 20 minut do 72°C

72°C- 25 minut

76°C- 10 minut

 

0.50 kg Carahell

8.00 kg Pilzneński

0.12 kg Zakwaszajšcy

 

25.00 g Lubelski granulat 5minut

50.00 g Marynka szyszka 60minut

25.00 g Saaz granulat 2minut

10.00 g taurus szyszka 60minut

 

62°C- 60 minut --> 10 minut do 72°C

72°C-25 minut

76°C- 10 minut

 

W sumie wyszło około 90 litrów, ekstraktu nie mierzyłem, bo schładzałem tylko do 50 stopni. Brakowało mi czasu. Uwinąłem się, z posprzątaniem, w osiem i pół godziny.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.