Jump to content

Rurka- kilka pytań


Recommended Posts

Witajcie,

mam kilka pytań odnośnie rurki fermentacyjnej. Czy na burzliwej kapturek powinien być założony, czy zdjęty? Czy wlewacie tam wody/wódy/spirytusu? Słyszałem, że niektórzy nic tam nie wlewają. Jeśli wlewać to ile? 

Link to comment
Share on other sites

Kapturek warto zakładać głównie latem kiedy zapachy wydzielające się z rurki przyciągają muszki :) Zimą raczej nie ma tego problemu. Ja wlewałem wodę. Kiedyś tak od niechcenia psiknąłem do środka OXI i w sumie od tamtego czasu tak robię, generalnie bez znaczenia co będzie tam bulkać, woda, StarSan, desprej, czy coś innego, ważne żeby odciąć dostęp powietrza :) 

Nie polecam wlewać tyle, żeby w obu komorach było do połowy. Przy gwałtowniejszych fermentacjach potrafi wtedy wypluwać wodę na zewnątrz rurki. Ja dosłownie zalewam tylko ten dolny kanalik pomiędzy komorami, powietrze się nie przedostanie, a i dwutlenek węgla ma wtedy łatwiejsze ujście bo mniej wody musi wypchnąć.

Edited by Piwosz86
Link to comment
Share on other sites

Ja zalewam alkoholem około 50%. Często gdy podniosłem wiadro zdarzało mi się zassać zawartość rurki, a nie chcę martwić się infekcją.

Link to comment
Share on other sites

Ja zalewam denaturatem i w takim przypadku polecam zalewać więcej niż do połowy. Alkohol szybko paruje, przy burzliwej fermentacji muszę go dolewać prawie codziennie. Korka nie mam, ale na bulbulator kładę złotówkę, wydaje mi się, że to trochę spowalnia odparowywanie.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Na cichą też zakładamy, czy już idzie pokrywa bez rurki?

 

Jedni powiedzą "daj pokrywę z rurką", inni "daj pokrywę bez rurki". A ja powiem tak: "Co to za różnica?" :D

 

Cicha fermentacja jak sama nazwa wskazuje odbywa się po cichu. Nie uwalnia się już dwutlenek węgla (no może jakieś tam znikome ilości). Tak naprawdę podczas cichej fermentacji klaruje się piwo, tworzy się osad na dnie fermentora. Naprawdę, czy założysz wtedy pokrywę bez rurki czy z rurką nie ma absolutnie żadnego znaczenia. No chyba, że dla ciebie będzie miało jakieś znaczenie estetyczne wyglądu fermentora, który z rurką fermentacyjną będzie się prezentował niczym zdjęcia z neta, w sam raz żeby pokazać znajomym jak się robi prawdziwe piwo domowe :D

Link to comment
Share on other sites

W sumie to jak na cichej przestawi się do cieplejszego to mocno może wybrzuszyć pokrywę, ja codziennie popuszczałem dla bezpieczeństwa :)

Link to comment
Share on other sites

Daj z rurka nieraz jest tak, że po przelaniu brzeczki do fermentora na cichą dostarczysz nie chcący trochę tlenu i pobudzisz drożdże do pracy przez co trochę się będzie wydzielać co2.

Link to comment
Share on other sites

Daj z rurka nieraz jest tak, że po przelaniu brzeczki do fermentora na cichą dostarczysz nie chcący trochę tlenu i pobudzisz drożdże do pracy przez co trochę się będzie wydzielać co2.

 

Bez sensu dudi. Piwo na cichej nie powinno już fermentować. Co za tym idzie drożdże nie powinny zostać pobudzone i podjąć pracy. Wydzielanie CO2 wynika z faktu wzburzenia cieczy.

Link to comment
Share on other sites

Ok, a w przypadku utknięcia odfermentowania na burzliwej z paru przyczyn dobrze jest przelać na cichą? Tak gdzieś wyczytałem.

Na prostą logikę. Drożdże mają problem z fermentacją. Coś im nie pasuje. Żeby je pobudzić do pracy zabierasz ich znaczną większość że środowiska?

 

Nie tędy droga. Jest to ewidentne utrudnianie pracy drożdżą. Nie wiem gdzie czytałeś te głupoty, się zapomnij o tym i nigdy sobie nie przypominaj :D Efekt tego pobudzenia może wynikać z napowietrzania brzeczki i zamieszana części drożdży w piwie. Lecz nie jest to w żaden sposób ułatwianie pracy naszym małym grzybowym przyjaciołom. : )

Link to comment
Share on other sites

Osobiście zawsze zakładam kapturek na rurkę. W niczym on nie przeszkadza a różne robactwo po domach chodzi. Tak po prostu śpię spokojniej :)

 

Na cichej zamykam wiadro bez rurki. Żadna ingerencja z zewnątrz czy na zewnątrz nie jest wtedy potrzebna. Piwko ma się spokojnie sklarować.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.