Igorrodz Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Do APA to za dużo karmelu Ja tego piwa nie czuję. 10% karmelu i to 300ebc, zacieranie typowo na słodko. Lubię piwa mniej alkoholowe, bardziej treściwe i mniej wytrawne. Wyjdzie zatem American Amber Ale - no chyba że znowu coś pomyliłem... Tu masz fajne piwo, sprawdź sobie, może na coś Cię to nakieruje Dzięki, wykorzystam... przy kolejnej warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 40°Blg Kolego szanowny, chyba coś Ci się potentegowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 coś Ci się potentegowało Oszsz 14BLG, kolego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) moim zdaniem albo zacierasz na wytrawnie i pełnię podbijasz karmelem, albo zacierasz bardziej na słodko i już tego nie podbijasz, ewentualnie możesz zrobić jeszcze inaczej, czyli to co lubię najbardziej, czyli zacierać na wytrawnie i nic nie podbijać (dla ipa, apa) lub zrobić to naprawdę symbolicznie żeby chmiel mógł zostać wyeksponowany, po co dosładzać cocacolę, naprawdę uważasz, że to konieczne? Czyli radzisz albo wywalić karmelowy albo obniżyć temp zacierania? Ale czy wtedy w efekcie wyjdzie AAA? Edytowane 1 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 zobacz sobie jakieś przepisy na wiki, zazwyczaj są to takie które zajmowały jakiej miejsca w konkursach (albo na pewno) więc będą w miarę pewne jak nic nie zepsujesz możesz też poczytać w zapiskach piwowarów albo po prostu zamów na początku zestaw na dany styl w sklepie będziesz miał czas na eksperymenty, po co na początku spi... , zrazić się, zastanawiać co się zrobiło nie tak lepiej zrobić pewne, dobre,po prawne piwo i udoskonalić je pod siebie Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 moim zdaniem albo zacierasz na wytrawnie i pełnię podbijasz karmelem, albo zacierasz bardziej na słodko i już tego nie podbijasz, ewentualnie możesz zrobić jeszcze inaczej, czyli to co lubię najbardziej, czyli zacierać na wytrawnie i nic nie podbijać (dla ipa, apa) lub zrobić to naprawdę symbolicznie żeby chmiel mógł zostać wyeksponowany, po co dosładzać cocacolę, naprawdę uważasz, że to konieczne? Czyli radzisz albo wywalić karmelowy albo obniżyć temp zacierania? Ale czy wtedy w efekcie wyjdzie AAA? Wywal w takim razie karmel, rzeczywiście dałeś go za dużo nie zwróciłem w ogóle uwagi. Ja osobiście robiłem piwa tylko na słodzie pale ale, zacieranie 66-67 i na pełnie jakoś nie narzekałem. Może dużo tego ciała nie miały ale wodniste też nie były. Wydaje mi się, że 68 powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Wywal w takim razie karmel Jak uzyskać kolor czerwony piwa, które chciałbym aby było AMBER ALE? Może tylko połowę tego karmelowego 300 tj. nie 0.5kg a 0.25kg? Wygląda, że po tej zmianie będzie lepiej, Brewness.com podaje kolor jako 13.7SRM, spadnie też BLG do 13 ale to nie problem. Jak sądzisz? Temperaturę zacierania ustawię na proponowane przez Ciebie 68°C, może nawet 67°C zobaczę w praktyce. A może wywalić 1kg pale ale a dać w to miejsce monachijski typ II ale 0.5kg ? Wyglądałoby to tak: pale ale 4kg monachijski II 0.5kg karmelowy 300 0.25kg Edytowane 1 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Kolor może Ci z grubsza wyliczyć program. Popatrz sobie na skali w ile jednostek musisz celować. W praktyce to nie jest takie proste. Uwarz po prostu to piwo i serio nie zawracaj sobie głowy kolorem na tym etapie, fermentacja jest 10x ważniejsza niż to wszystko o co pytasz. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Wywal w takim razie karmel Jak uzyskać kolor czerwony piwa, które chciałbym aby było AMBER ALE? Może tylko połowę tego karmelowego 300 tj. nie 0.5kg a 0.25kg? Wygląda, że po tej zmianie będzie lepiej, Brewness.com podaje kolor jako 13.7SRM, spadnie też BLG do 13 ale to nie problem. Jak sądzisz? Temperaturę zacierania ustawię na proponowane przez Ciebie 68°C, może nawet 67°C zobaczę w praktyce. No ze 300g tego karmelu powinno styknąć żeby uzyskać taki kolorek. Ciężko mi powiedzieć. Jak celujesz w amber ale, to warto zastąpić część pale ale np. monachijskim, który ma ciemniejszą barwę, ale nie jest z nim tak łatwo przesadzić jak z karmelowymi. Przynajmniej ja tak robiłem u siebie, ale trochę z musu użyłem karmelu 600 zamiast 300 i jeśli chodzi o kolor to jestem na granicy stylu albo nawet poza. W przypadku karmelowych słodów, kolor to jedna sprawa, a druga że jak przedobrzysz to wyjdzie ulepek. Skoro zamówiłeś już surowce i jesteś na to nastawiony to ja bym nie przekraczał 300g karmelowego. Natomiast jeśli jednak zmieniasz pomysł i decydujesz się na AAA to może warto zmienić zamówienie, jeśli składałeś je dziś to spokojnie jak zadzwonisz i wszystko dogadasz to sklepy Ci zmienią/dorzucą coś do zamówienia. Mogę podesłać swoją recepturę i fotkę jaki kolorek mi wyszedł i sam sobie zdecydujesz jak robić. EDIT: No, ale moim zdaniem, skoro to jedna z Twoich pierwszych warek z zacieraniem to tak jak napisał kolega udarr, może coś łatwiejszego typu single malt. Tudzież single malt + odrobina karmelu dla pełni. Jeszcze przyjdzie czas na pracę nad kolorem i "niuansami", póki co opanuj technologię i fermentację. Ale jeśli zdecydujesz inaczej to oczywiście, jak pisałem wyżej służę pomocą. Edytowane 1 Listopada 2016 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) W przypadku karmelowych słodów, kolor to jedna sprawa, a druga że jak przedobrzysz to wyjdzie ulepek. Skoro zamówiłeś już surowce i jesteś na to nastawiony to ja bym nie przekraczał 300g karmelowego. Natomiast jeśli jednak zmieniasz pomysł i decydujesz się na AAA to może warto zmienić zamówienie, jeśli składałeś je dziś to spokojnie jak zadzwonisz i wszystko dogadasz to sklepy Ci zmienią/dorzucą coś do zamówienia. Mogę podesłać swoją recepturę i fotkę jaki kolorek mi wyszedł i sam sobie zdecydujesz jak robić. Ulepka nie chcę więc jak pisałem a TY radziłeś będzie 68°C a może mniej, wyjdzie w praktyce. Sklep mam pod bokiem bo w Pogwizdowie, kilka chwil jazdy samochodem. Ten słód pale ale chcę zastosować, karmelu w takim razie dam 0.2kg a dorzucę 1kg monachijskiego w typie II, odejmę podstawowy Piwo będzie zacierane na lenia wiec to raczej nie problem na jednej temp + mash out ? Receptura (słody) - pale ale 4kg monachijski II 1kg karmelowy 300 0.2kg Chmielenie pozostawię tak, jak napisałem wcześniej, nie chcę wysokiej goryczki, program pokazuje 44IBU (ogólnie mam - centennial 50g, cascade 50g, citra 50g, mandarina 50g) Pasuje czy coś nadal robię źle? Edytowane 1 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Ja bym jeszcze przesunął mandarine i citrę z 30 na jakieś 15 albo 10. Zacieranie na lenia 67-68 + mashout i tyle. Jak dla mnie chyba ok ;-) jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Ja bym jeszcze przesunął mandarine i citrę z 30 na jakieś 15 albo 10 Mandarinę i cascade chyba. Czyli nie na 30min gotowania ale na 15min. Powiedz mi, co to zmieni poza mniejszym IBU? Co do citry to mam ale nie planowałem w tej warce użyć. Sugerujesz aby dodać? Edytowane 1 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) co to zmieni Uwydatni aromat. Co prawda bez szału będzie ten aromat ale zawsze większy niż na 30. Ja natomiast zostawiłbym te chmiele na smak (30 min) żeby goryczka nie spadła, a w zamian dorzucił ze 20 g czegoś na 5 oraz z 50 g na zimno. Edytka: trochę nie po polskiemu napisałem Edytowane 1 Listopada 2016 przez jkx6 Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 a w zamian dorzucił ze 20 g czegoś na 5 oraz z 50 g na zimno. Mogę dodać citry 20g na 5 min i 30g na zimno (w sumie 50g, tyle mam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Chlopie poczytaj piaskownice bo pytasz o podstawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Ja bym jeszcze przesunął mandarine i citrę z 30 na jakieś 15 albo 10 Mandarinę i cascade chyba. Czyli nie na 30min gotowania ale na 15min. Powiedz mi, co to zmieni poza mniejszym IBU? Co do citry to mam ale nie planowałem w tej warce użyć. Sugerujesz aby dodać? Cascade oczywiście, nie wiem skąd ta citra mi się napatoczyła. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Przepraszam nie doczytałem, na zimno chmiel już jest w planie. To daj tylko z 20 g cascade na 5' i jaj na mój gust będzie miodzio. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Imho aipa/apa to piwa w których pierwsze skrzypce muszą grać chmiele amerykańskie. Wiec zacieramy na wytrawnie i karmelu dajemy jak najmniej tylko na kolor. Można też dać np 50g jęczmienia palonego na ostatnie paręnaście minut zacierania aby otrzymać ładny czerwony kolor. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Imho aipa/apa to piwa w których pierwsze skrzypce muszą grać chmiele amerykańskie. Masz rację kolego Niemniej z tej warki nie wyjdzie AIPA/APA ale AAA, zatem wszystko gra.BTW- dorzuciłem Lubelskiego 20g na 30min dla podniesienia goryczki powyżej 40IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 czy ty nie jesteś kobietą przypadkiem, bo próbujesz tak skomplikować prostą rzecz że aż dziw bierze jak to pierwsza warka to daj 4,8kg PA 0,2kg karmelu oblicz sobie ile chmielu na ibu potrzeba , nie wiem w końcu jakie masz chmiele ale daj na 0 tak z 70-100g z 2 gatunki i na cichą na jakieś 4 dni ze 100g i nie wymyślaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 To będzie druga warka. Pierwsza to będzie hefeweizen z zasypem 5kg pszenicy i 1kg pilzneński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 ha ha wiesz na co się porywasz ? jak jest 5:1 jak będziesz filtrował? zrób coś normalnego,poznaj sprzęt albo 50/50 pszenicę zrób chyba że dasz łuski jakiejś, pamiętaj,grzej,grzej i jeszcze raz grzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 ha ha wiesz na co się porywasz ? jak jest 5:1 jak będziesz filtrował? zrób coś normalnego,poznaj sprzęt albo 50/50 pszenicę zrób chyba że dasz łuski jakiejś, pamiętaj,grzej,grzej i jeszcze raz grzej Kolega już został niejednokrotnie przestrzeżony, że filtracja stanie. Ale jak w człowieku gorąca krew wre... No cóż, jak widać będzie nas czekać jeszcze kilka wątków odnośnie tej pszenicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Moim skromnym zdaniem,kolega za dużo kombinuje,jak na pierwszą warke. Mam wrażenie,jakbyś warzył piwo, na jakiś mega ważny konkurs.Możesz mieć ustalony zasyp i chmielenie na 1 miejsce w konkursie,a gwarantuje ci ,że sp....isz prawie każdy etap Czekam na wrażenia z warzenia,i nie omieszkaj nas poinformować jak poszło.Ja po 5 warkach,mam,jak mi się wydaje,średnio ogarnięty proces warzenia.A przedemną jeszcze pszenica,żyto,dolniaki,startety,płynne drożdże itd.Głupi jestem i głupi pozostane jeszcze długo.Życzę powodzenia i polecam Full Aroma Hops z wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Moim skromnym zdaniem,kolega za dużo kombinuje,jak na pierwszą warke. Mam wrażenie,jakbyś warzył piwo, na jakiś mega ważny konkurs.Możesz mieć ustalony zasyp i chmielenie na 1 miejsce w konkursie,a gwarantuje ci ,że sp....isz prawie każdy etap Czekam na wrażenia z warzenia,i nie omieszkaj nas poinformować jak poszło.Ja po 5 warkach,mam,jak mi się wydaje,średnio ogarnięty proces warzenia.A przedemną jeszcze pszenica,żyto,dolniaki,startety,płynne drożdże itd.Głupi jestem i głupi pozostane jeszcze długo.Życzę powodzenia i polecam Full Aroma Hops z wiki O apropo, żyto, żyto. Wczoraj pierwszy raz wykorzystałem, tylko 15% zasypu. Myślałem że przysnę podczas tej filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się