Igorrodz Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) Moim skromnym zdaniem,kolega za dużo kombinuje,jak na pierwszą warke. Mam wrażenie,jakbyś warzył piwo, na jakiś mega ważny konkurs.Możesz mieć ustalony zasyp i chmielenie na 1 miejsce w konkursie,a gwarantuje ci ,że sp....isz prawie każdy etap Tak, sp******lę każdy etap a w końcu wyjdzie mi jakieś sour ale - tak będzie, zobaczysz kolego No cóż, jak widać będzie nas czekać jeszcze kilka wątków odnośnie tej pszenicy O pszenicy wystarczy ten który już jest... ale cieszę się, że kolega planuje pisać, zawsze to coś się dzieje na forum ciekawego... albo chociażby śmiesznego... whatever To będzie druga warka. Nie, pierwszą warką będzie AAA czyli piwo dla anonimowych alkoholików. Tyle. Pozdrawiam serdecznie, do usłyszenia... przeczytania... relacji z przebiegu warzenia. Dziękuję (w szczególny sposób tym, którzy zamieszczają złośliwe komentarze) i na razie Edytowane 2 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Które chmielenie będzie bardziej aromatyczne?1) Centennial 20g 60' / 30g na zimnoLubelski 20g 30' Mandarina 20g 30' / 30g na zimnoCascade 20g 5' / 30g na zimonczy2)Lubelski 50g 60'Centennial 20g 30' / 30g na zimnoMandarina 20g 30' / 30g na zimnoCascade 20g 5' / 30g na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Bez różnicy. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Każde z tych chmieleń jest aromatycznie takie samo. Takie same chmiele na zimno i ten sam na aromat. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Takie same chmiele na zimno i ten sam na aromat. Dodanie citry coś zmieni? Czy nie kombinować już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Uwarz w końcu to piwo jkx6 i Bartek Śliwiński 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Ja jestem fanem prostych zasypów i nieskomplikowanego chmielenia. Do swoich piw używam maksymalnie dwa chmiele i zasyp ograniczony do minimum. Ale dopowiadając na Twoje pytanie. Tak citra coś da, pod warunkiem, że dasz ją na aromat, a nie na goryczkę czy na smak. Czyli od 15 min do kotła, a najlepiej na zimno. Ale z tego co widzę to całkiem fajne masz to chmielenie na zimno. Te 60 g w APA wydaje mi się całkiem sensowne. Aczkolwiek jak wrzucisz coś jeszcze to nie powinno to zaszkodzić. Tylko miej na względzie, że citra to bardzo intensywny chmiel więc zapewne przykrycje Ci pozostałe. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Uwarz w końcu to piwo Czekam na sprzęt, TwójBrowar.pl nie słynie z szybkości wysyłki, w przeciwieństwie do oferowanych niższych niż u konkurencji cen oraz lepszej jakości sprzedawanego produktu. Jak przyjdzie to się biorę do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Co Ty gadasz. Zawsze kupuję u chłopaków i nigdy nie miałem przeciągniętego terminu. Co prawda pracuje z nimi tak jakby drzwi w drzwi i zawsze odbieram osobiście, ale terminy mieli zawsze dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Uwarz w końcu to piwo Czekam na sprzęt, TwójBrowar.pl nie słynie z szybkości wysyłki, w przeciwieństwie do oferowanych niższych niż u konkurencji cen oraz lepszej jakości sprzedawanego produktu. Jak przyjdzie to się biorę do roboty. Coś kręcisz co prawda nie są tak szybcy jak CP, którzy wysyłają przed złożeniem zamówienia ale nigdy nie czekałem dłużej niż 2-3 dni od złożenia zamówienia. jkx6 i Marcin_K 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Nie, no Panowie - bez jaj! Piwo będzie... niebawem... Takie coś dostałem (w piątek) od kolegi za friko -Takie coś przyszło (dopiero dzisiaj) w paczce [stąd] - A to miałem wcześniej -Czegoś mi jeszcze brakuje... hmmm... tylko czego? Ach tak, już wiem.Ale to odbiorę osobiście jutro [stąd] Tak więc - piwo będzie.[A jak ktoś będzie chciał zdegustować to w swoim czasie znajdzie się tutaj ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Solidny karton jest, a to juz polowa sukcesu Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Solidny karton jest Suchy. Ale będzie mokry, poczujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Ile ma ten garnek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) 27cm (średnica) x 22cm (wysokość) EDIT: Mam jeszcze taki o wymiarach 37cm (średnica) x 28cm (wysokość) Edytowane 8 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Jest taki pomysł na filtrację piwnej brzeczki po gotowaniu i chmieleniu - przelewam do fermentora z zamontowanym filtratorem z oplotu i kranikiem a z tamtąd kranikiem do fermentora w którym będzie fermentacja burzliwa. W ten sposób pozbyłbym się chmielin. Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Nie łatwiej i bezpieczniej zdekantować znad chmielin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Nie wiem, pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Ok. Ponieważ mam wielki gar gotującej się brzeczki spróbuję dekantacji znad chmielin, ponad 25kg piwa to jednak spory ciężar do "ręcznego" przelewania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Jest taki pomysł na filtrację piwnej brzeczki po gotowaniu i chmieleniu - przelewam do fermentora z zamontowanym filtratorem z oplotu i kranikiem a z tamtąd kranikiem do fermentora w którym będzie fermentacja burzliwa. W ten sposób pozbyłbym się chmielin. Co sądzicie? To nie działa. Będziesz miał brzeczkę pełną mułu. Robiłem tak kiedyś i totalna padaka. Najlepiej działa zwykły wirpool i dekantacja. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 I ponczocha na koncu Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Przy przelewaniu brzeczki do fermentora pończocha chyba jest zbędna. Nawet jak przejdą jakieś drobinki, to szybko opadną na dno. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Jak nawaliłem 130g chmielu do kotła to nie ma cudów zeby zdekantowac czysta brzeczke. Do fermentora przeleciał z 1cm chmielin. Ale kto by sie tam przejmował Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 U mnie problemy zaczynają się przy ponad 80 gramach chmielu. A zwłaszcza kiedy wrzucam na 0'. Lecz dzięki temu, że mam duży gar (50 l) wszystko po wirpoolu zbiera się na środku i można dekantować. Coś zawsze poleci do wiadra, ale jest tego tak mało, że drożdże praktycznie następnego dnia to zakrywają. Słyszałem, że dobrym patentem jest założenie na końcówkę rurki druciaka do zmywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Dałem sobie spokój. Jeszcze jedno źródło infekcji w dziewiczej brzeczce Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się