jkx6 Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) Dałem sobie spokój. Jeszcze jedno źródło infekcji w dziewiczej brzeczce Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Brzeczka jest gorąca, więc dezynfekuje druciak. Edyta: Nie wziąłem pod uwagę rodzaju chłodnicy jaką możesz operować. Ja używam przeciwbieżnej, więc druciak jest cały czas praktycznie we wrzątku, a przy wykorzystaniu zanurzeniowej rzeczywiście może to być potencjalne źródło infekcji. Edytowane 12 Listopada 2016 przez jkx6 Bartek Śliwiński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Ja mowie o dużej ilości chmielu na whirlpool. Czyli poniżej 80°C. Wtedy to juz by trzeba oddzielnie dezynfekować druciak. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Wydaje mi się, że konkluzja jest taka: każdy musi indywidualnie dopasować sposób oddzielania osadów gorących w zależności od używanego sprzętu i metodyki działania. To co u mnie powinno się dobrze sprawdzać u kogoś innego będzie dziadostwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Jak fermentacja wreszcie ruszy (i nie będzie żadnego zakażenia) to może wyjdzie dobre, choć zapewne zbyt słodkie piwo https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1143819119030095.1073741846.100002060524531&type=3Oczywiście na cichą będzie dorzucone chmielu...Tak wyszło zacieranie -70°C - zadanie słodów (w 17l wody)do 35min - 66°Cdo 20min - 64°C do 0min - 66°C+15min do 0min - 61°Cpodgrzanie do 78°C i trzymanie 78-76°C przez 10minChmielenie podczas gotowania -wrzenie - 50g Lubelskido 15min - 20g Cascade plus 20g Mandarina Bavariado 5min - 20g Centennial Wysładzanie - do czasu aż z fementora przez przewód będzie lecieć brzeczka z 2°Blg(użyto w sumie 19l wody o temp 75-79°C)Przed filtracją i wysładzaniem - 18°Blg (niestety nie jestem w stanie podać temp. brzeczki/pomiaru - nie zmierzyłem).Przed gotowaniem brzeczki - 14.5°Blg (temp. nieznana - dlaczego tak mało? Tu objawia się brak doświadczenia piwowara)Po gotowaniu brzeczki - 15.5°Blg (zostawione w menzurce do schłodzenia [parapet] ale rano zmierzono w temp 13.5°C bo za dużo temp spadła) Drożdże US-05 - uwodnienie o. g.21:40 w temp wody 23.5°C zadane dopiero rano po wystudzeniu brzeczki tj. o g.6:40temp. brzeczki do której dodano drożdże - 16°C. Na razie praca drożdży, fermentacja burzliwa, jeszcze nie ruszyła...Mam nadzieję, że nie doszło do zakażenia - pewne problemy przy zaciąganiu paszczą przy dekantacji po chłodzeniu do fermentora.Brak doświadczenia piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Tak wyszło zacieranie - 70°C - zadanie słodów (w 17l wody) do 35min - 66°C do 20min - 64°C do 0min - 66°C +15min do 0min - 61°C podgrzanie do 78°C i trzymanie 78-76°C przez 10min Chmielenie podczas gotowania - wrzenie - 50g Lubelski do 15min - 20g Cascade plus 20g Mandarina Bavaria do 5min - 20g Centennial Przepraszam lecz kompletnie nie rozumiem tego zapisu. Czy możesz go jakoś przeredagować? Przed filtracją i wysładzaniem - 18°Blg (niestety nie jestem w stanie podać temp. brzeczki/pomiaru - nie zmierzyłem). Przed gotowaniem brzeczki - 14.5°Blg (temp. nieznana - dlaczego tak mało? Tu objawia się brak doświadczenia piwowara) Po gotowaniu brzeczki - 15.5°Blg (zostawione w menzurce do schłodzenia [parapet] ale rano zmierzono w temp 13.5°C bo za dużo temp spadła) Dlaczego takie wartości? Zapewne mierzyłeś w zbyt odbiegającej od 20 stopni temp. Jeżeli temperatura będzie wyższa BLG będzie zakłamane w dół, jeżeli niższa to w górę. Przypomnij jeszcze jaki miałeś zasyp bo już nie pamiętam ile tego tam sypałeś i w jakie wartości celowałeś. Co do fermentacji to przy tak grubej czapie drożdżowej powinna ruszyć lada chwila (chyba, że większość to osady gorące ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Drożdże US-05 - uwodnienie o. g.21:40 w temp wody 23.5°C zadane dopiero rano po wystudzeniu brzeczki tj. o g.6:40 fatalnie to rozegrałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) Dlaczego takie wartości? Zapewne mierzyłeś w zbyt odbiegającej od 20 stopni temp. Jeżeli temperatura będzie wyższa BLG będzie zakłamane w dół, jeżeli niższa to w górę. Przypomnij jeszcze jaki miałeś zasyp bo już nie pamiętam ile tego tam sypałeś i w jakie wartości celowałeś. Zasyp - 4.0kg Pale Ale 1.0kg Monachijski II 0.2kg karmelowy 300 0.5kg płatki owsiane błyskawiczne Drożdże - Safale US-05 Chmiel - Lubelski 50g 60' Cascade 20g 15' Mandarina Bavaria 20g 15' Centennial 20g 5' celowałem w 20l gotowego piwa o BLG około 14* i IBU około 40 Co do fermentacji to przy tak grubej czapie drożdżowej powinna ruszyć lada chwila (chyba, że większość to osady gorące ) Nie wiem, co to są osady gorące. Czapy już nie ma bo dokonano wzruszenia i zabełtania zamkniętym fermentorem EDIT - już wiem: http://www.wiki.piwo.org/Gor%C4%85cy_osad Czyli co? Ruszy, nie ruszy? Dodać ponownie drożdże? Czy możesz go jakoś przeredagować? Zasyp przy temperaturze 70°C pomiar po 25min - 66°C po 40min - 64°C po 60min - 66°C przytrzymałem jeszcze na ogniu 15min - temp zeszła z 66°C do 61°C przy 61°C (tj 75min zacierania) podgrzałem wodę do 78°C i trzymałem 10min w niej. Przy wyłączeniu palnika 76°C. Edytowane 12 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 fatalnie to rozegrałeś ...i?Sorry kolego ale z tego żadna porada nie wynika, nadal nie wiem jak uratować piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 To nie była porada tylko zwróciłem uwagę na błąd, który popełniłeś. Po wytłumaczenie odsyłam do np. bloga Dori i odnalezienie wpisu o uwadnianiu drożdży. Poza tym co Ty chcesz ratować? Jeszcze nawet nie wiadomo czy jakikolwiek ratunek jest wymagany bo od zadania drożdży minęło raptem 10h. Daj im chociaż 48h, szczególnie, że je męczyłeś w tej wodzie całą noc jkx6 i Igorrodz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) Dzięki. Nie można tak było od razu? Co do uwadniania to czytałem ale jako, że brak mi praktyki nie przewidziałem iż czas chłodzenia będzie tak duży.Powiedz mi jeszcze, czy w razie czego dodanie drugiej saszetki takich samych drożdży uwodnionych wg przepisu Dori może poprawić sytuację? Oczywiście po więcej niż 48h? Czy można zamiast identycznych dodać innych (np S-33)? Edytowane 12 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Będzie okej jak dodasz takie same. Prawdę mówiąc to normalnie nie powinieneś się niczym martwić natomiast ja osobiście nie mam pojęcia jaka jest żywotność drożdży uwadnianych przez całą noc, nigdy o tym nawet nie czytałem. Może komuś się zdarzyła podobna historia i Ci pomoże, może dostaniesz odpowiedź, że piwo w ogóle nie ruszyło wtedy bym nowe drożdże dodał od razu. Proponuję abyś o to zapytał w ostrym dyżurze. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) wtedy bym nowe drożdże dodał od razu Nowe. Tylko czy muszą być te same czy mogą być inne? Zapytam gdzie piszesz. Edytowane 12 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) Gdybym miał to zadałbym takie same, gdybym nie miał to zadałbym jakiekolwiek. edit: ale najpierw dowiedziałbym się czy całonocne uwadnianie aż tak źle wpływa na grzyby żeby z miejsca ratować się nowymi. Edytowane 12 Listopada 2016 przez udarr Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Nie śmieć w ostrym dyżurze. Jeszcze na to za wcześnie. Jeżeli nie ugotowałeś tych drożdży we wrzątku to powinny ruszyć. Teraz się namnażają. Przy mojej pierwszej warce też miałem taką wtopę i drożdże stały całą noc w lodówce. Ale ruszyły. Na Twoim miejscu nic bym nie kombinował. Jeżeli po 48 h nie ruszą zadawaj nowe. Już nie ważne jakie, najlepiej takie same ale z barku laku każde będą dobre. Ale tak jak mówiłem, nie bój nic. Powinno być wszystko dobrze. Przy takim zasypie na 20 l piwa żeby osiągnąć 14 BLG powinieneś mieć wydajność nieco ponad 70% co nie jest łatwym do osiągnięcia wynikiem, zwłaszcza dla świeżaka. Musisz poznać sprzęt oraz usystematyzować sobie technologie to po kliku następnych warkach powinno zacząć Ci się klarować układać co możesz, a czego nie możesz osiągnąć na swoim sprzęcie. Generalnie całkiem spoko Ci poszło, tylko nie skop fermentacji to wszytko będzie cacy Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) Musisz poznać sprzęt oraz usystematyzować sobie technologie to po kliku następnych warkach powinno zacząć Ci się klarować układać co możesz, a czego nie możesz osiągnąć na swoim sprzęcie. Wiem - po prostu brakuje mi doświadczenia a rady z forum nie często są jednoznaczne oraz... oraz jeden piwowar powie tak a drugi powie nie - w tej samej sprawie. I najgorsze w tym, że obaj mają rację. Dziękuję za porady, poczekam te 48h od zadania drożdży do fermentora. W międzyczasie - tj. jutro - spróbuję zdobyć drugą paczuszkę US-05, może się uda w Pogwizdowie u @dori? Edytowane 12 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Panie i Panowie - fermentacja po 24h od zadania drożdży ruszyła. Żywotność grzybów jest jednak wielka https://youtu.be/O4BZoTAjiTw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Nie za ciepło ma to piwo? 20 stopni na zewnątrz to około 23 jak nie lepiej w środku. To nie jest dobre dla jakości piwa. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Nie za ciepło ma to piwo? 20 stopni na zewnątrz to około 23 jak nie lepiej w środku. To nie jest dobre dla jakości piwa. Szczególnie takiego, które powinno mieć w miarę czysty profil, żeby wyeksponować chmiele. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Producent drożdży sugeruje fermentację w temp 12-25°C więc raczej mieści się wszystko w przedziale. Zakręciłem jednak grzejnik na zero oraz rozszczelniłem okno, temperatura w pomieszczeniu powinna spaść o te 2-3°C, tak będzie waszym zdaniem lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Szczególnie takiego, które powinno mieć w miarę czysty profil, żeby wyeksponować chmiele. Owszem tez uważam, że mogłaby być niższa temperatura, ale z tym "eksponowaniem" aromatów chmielowych w AAA to troszkę tak z przesadą napisałeś Producent drożdży sugeruje fermentację w temp 12-25°C więc raczej mieści się wszystko w przedziale. Zakręciłem jednak grzejnik na zero oraz rozszczelniłem okno, temperatura w pomieszczeniu powinna spaść o te 2-3°C, tak będzie waszym zdaniem lepiej? Niestety nie wszystko co pisze producent zgadza się z rzeczywistą praktyką. Poza tym on pisze o temp. brzeczki fermentującej, a nie otoczenia, która ma wyższą temp. o ok 2-4°C. Drożdże nie do końca lubią jak im się obniża temp. w trakcie pracy. Zdarza się, że wtedy przestają pracować i mamy niedofermentowane piwo jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Początek fermentacji powinien być prowadzony w dolnym zakresie pracy drożdży. Później, w przeciągu dwóch tygodni, temperatura powinna rosnąć do górnego zakresu w którym piwo powinno postać jeszcze klika dni. Dzięki temu nie naprodukuje się wiele nie pożądanych związków typu aldehyd octowy czy wyższe alkohole. Tylko, żeby nie przyszło Ci teraz do głowy chłodzić piwo skokowo z tych 20 do 15 stopni ponieważ drożdże mogą przeżyć szok i porzucić fermentację. Powoli obniż do tych 17-18 (jeżeli masz możliwość) i zostaw tak przez dwa tygodnie bez zaglądania. Na ostatnie kilka dni możesz podnieść, żeby drożdże dojadły swoje i posprzątały po sobie. Edyta: Dr2 mnie ubiegł Edytowane 13 Listopada 2016 przez jkx6 Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Skajo, dnia 13 listopad 2016 - 09:59, napisał: Szczególnie takiego, które powinno mieć w miarę czysty profil, żeby wyeksponować chmiele. Owszem tez uważam, że mogłaby być niższa temperatura, ale z tym "eksponowaniem" aromatów chmielowych w AAA to troszkę tak z przesadą napisałeś Zasugerowałem się tytułem posta, mój błąd. Edytowane 13 Listopada 2016 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 I tak pewnie wyjdzie ulepek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 I tak pewnie wyjdzie ulepek Niby czemu tak uważasz ? Nic na to nie wskazuje. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Pisząc ulepek przeważnie się ma na myśli słodki ulepek. U ciebie to ie ma szans wyjść bo nie dałeś dużo karmeli i nie zacierałeś na słodko. W takiej temperaturze (20C) piwo przefermentuje w 3 dni. Mogą wyjść posmaki alkoholowe ale jak nie będziesz w te piwo ingerował zbyt mocno i dasz mu czas na fermentacje 2-3 tygodnie aż się sklaruje powinno wyjść pijane jak na pierwsze piwo. Wyciągnij wnioski z tego warzenia na przyszłość i dużo czytaj. Powodzenia Edytowane 16 Listopada 2016 przez redlum Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się