Luqas van Dred Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) Witam Chcę stworzyć prosty Hop Spider taki jak na tym filmie: Brakuje mi tylko torby filtracyjnej. Może mi ktoś coś polecić? Pisałem do twojbrowar.pl z pytaniem dotyczącym ich torby filtracyjnej. Niestety nie potrafili mi odpowiedzieć ile mikrometrów mają oczka w materiale. Gdzieś na forum przeczytałem, że do chmielu najlepszy byłby materiał 200um. Ktoś zamawiał torby z polskich sklepów? Jak się sprawują i ile mają mikrometrów? Macie jakieś sprawdzone linki np. z aliexpress? Edytowane 25 Października 2016 przez Luqas van Dred Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Ja może z prośbą bardziej niż z odpowiedzą. Czy mógłbyś opisać jakie dokładnie części zakupiłeś gdzie i w jakiej cenie ? Serdecznie dziękuję, sam chętnie bym coś takiego wykonał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 nie mam niestety czasu przeglądać filmu więc nie wiem dokładnie jakiej wielkości i z jakiego materiału torby szukasz, ale w zeszłym tygodniu zamówiłem w piwnym krafcie nylonowy worek filtracyjny 150 i działa świetnie - trzeba było tylko usztywnić, żeby się nie przysysał to końcówki węża na pomocą którego spuszczam brzeczkę z gara... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Tak jak post wyżej: ja również mam worek z piwnego kraftu, sprawdza się rewelacyjnie przy filtracji chmielin. Do pewnego stopnia zatrzymuje również "mączkę" z słodu. Z tym, że ja korzystam z niego trochę inaczej, bo używam bazooki i częściowo przefiltrowaną z chmielin brzeczkę dodatkowo przelewam do worka filtracyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Nie mam paragonu, ale zamknąłem się w kwocie 25zl. Wszystkie części kupiłem w praktikerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Torbę możesz zrobić z woalu, np. kawałka firanki. Możesz też jako obręczy użyć obręczy ze zwykłego sitka (odcinasz wszystko, co niepotrzebne), pozwoli to na szersze rozciągnięcie siatki, a tym samym lepsze wykorzystanie chmielu. Do tego cztery długie śruby i masz hop spider. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 W marketach można kupić gwintowane pręty do zawiesi, co daje możliwość dopasowania do wielkości gara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 W marketach można kupić gwintowane pręty do zawiesi, co daje możliwość dopasowania do wielkości gara O tym myślałem, nie wiem jak to się dokładnie nazywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Tak jak post wyżej: ja również mam worek z piwnego kraftu, sprawdza się rewelacyjnie przy filtracji chmielin. Do pewnego stopnia zatrzymuje również "mączkę" z słodu. Z tym, że ja korzystam z niego trochę inaczej, bo używam bazooki i częściowo przefiltrowaną z chmielin brzeczkę dodatkowo przelewam do worka filtracyjnego. opisz tę swoją bazooke ,jakieś foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Sprawdzi się taki hopspider do granulatu? Mówię o hopspiderze na worku z piwnego kraftu. Jeszcze mnie ciekawi jak to się sprawdzi kiedy włoży się chłodnicę i będzie się nią machac w czasie chłodzenia (przyśpiesza chłodzenie). Uprzedzę pytanie czemu nie wyjmowac hopspidera - chmielenie w ostatniej minucie itp . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Tak jak post wyżej: ja również mam worek z piwnego kraftu, sprawdza się rewelacyjnie przy filtracji chmielin. Do pewnego stopnia zatrzymuje również "mączkę" z słodu. Z tym, że ja korzystam z niego trochę inaczej, bo używam bazooki i częściowo przefiltrowaną z chmielin brzeczkę dodatkowo przelewam do worka filtracyjnego. opisz tę swoją bazooke ,jakieś foto Zapodam zdjęcie od kogoś z forum, moja niczym się nie różni: bazooka. Wydaje mi się jasne jak działa, ale na wszelki wypadek powiem dwa zdania. Przykręcam ją na gwint od środka kega i otwieram kranik, z którego brzeczka leci do worka i dalej do fermentora. Edytowane 26 Października 2016 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Sprawdzi się taki hopspider do granulatu? Mówię o hopspiderze na worku z piwnego kraftu. Jeszcze mnie ciekawi jak to się sprawdzi kiedy włoży się chłodnicę i będzie się nią machac w czasie chłodzenia (przyśpiesza chłodzenie). Uprzedzę pytanie czemu nie wyjmowac hopspidera - chmielenie w ostatniej minucie itp . Toż to chłodnica nie zajmuje całej powierzchni gara, przecież może tam być hopspider i dalej masz możliwość machania chłodnicą Jedyne o co musisz zadbać to dobre zamocowanie worka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Sprawdzi się taki hopspider do granulatu? Mówię o hopspiderze na worku z piwnego kraftu. używam go do zlania gorącej brzeczki po whirlpoolu (chłodzę w wiadrach w oczku) i głównie chmielu w granulacie, więc tak, działa. swoją drogą chyba nie ogarniam sensu hopspidera w proponowanym przez was wykonaniu, tj. gotowanie chmielu w worku w brzeczce. zawsze byłem przekonany że cząstki chmielu, w szczególności mocno rozdrobnionego granulatu, zarodkują dla wytrącania białek, a tu się ogranicza ich podążanie za ruchami konwekcyjnymi. no chyba że mówimy stricte o szyszce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Ja skuteczne i często używam worka filtracyjnego wykonanego z b.gęstej firanki, filtruje tym wina, zaciery owocowe, soki a kiedyś piwa jak nie miałem hop stoppera w postaci kosza a obecnie sita w garze. Taki worek spisywał się super, używam go jeszcze do chmielnianina piwa na zimno polecam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 A ten worek z piwnykraft.pl się nada na chmielenie na zimno ? Czyli wsypujemy chmiel i kulki szklane zawiązujemy i wrzucamy wszystko do fermentatora na parę dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Nada się, choć ja używam go inaczej. Wsypuję chmiel do fermentora i przy rozlewie na końcu rurki mocuję worek: chmieliny zostają w worku, piwo zlatuje do fermentora. Oczywiście trzeba to robić trzymając rurkę przy krawędzi fermentora, żeby nie napowietrzać. Dzięki temu mogę używać worka do każdej warki: podczas warzenia i do rozlewu przy chmieleniu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 https://m.facebook.com/Browar-Dred-839109889538702/?ref=bookmarks Mala relacja zdjeciowa. Ostatni post na facebooku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi