Jump to content

Hop Spider DIY


Luqas van Dred

Recommended Posts

Witam 

 

Chcę stworzyć prosty Hop Spider taki jak na tym filmie:

 

Brakuje mi tylko torby filtracyjnej. Może mi ktoś coś polecić?

 

Pisałem do twojbrowar.pl z pytaniem dotyczącym ich torby filtracyjnej. Niestety nie potrafili mi odpowiedzieć ile mikrometrów mają oczka w materiale. 

Gdzieś na forum przeczytałem, że do chmielu najlepszy byłby materiał 200um.

 

Ktoś zamawiał torby z polskich sklepów? Jak się sprawują i ile mają mikrometrów? Macie jakieś sprawdzone linki np. z aliexpress?

Edited by Luqas van Dred
Link to comment
Share on other sites

nie mam niestety czasu przeglądać filmu więc nie wiem dokładnie jakiej wielkości i z jakiego materiału torby szukasz, ale w zeszłym tygodniu zamówiłem w piwnym krafcie nylonowy worek filtracyjny 150 i działa świetnie - trzeba było tylko usztywnić, żeby się nie przysysał to końcówki węża na pomocą którego spuszczam brzeczkę z gara...

Link to comment
Share on other sites

Tak jak post wyżej: ja również mam worek z piwnego kraftu, sprawdza się rewelacyjnie przy filtracji chmielin. Do pewnego stopnia zatrzymuje również "mączkę" z słodu. 

Z tym, że ja korzystam z niego trochę inaczej, bo używam bazooki i częściowo przefiltrowaną z chmielin brzeczkę dodatkowo przelewam do worka filtracyjnego. 

Link to comment
Share on other sites

Torbę możesz zrobić z woalu, np. kawałka firanki. Możesz też jako obręczy użyć obręczy ze zwykłego sitka (odcinasz wszystko, co niepotrzebne), pozwoli to na szersze rozciągnięcie siatki, a tym samym lepsze wykorzystanie chmielu. Do tego cztery długie śruby i masz hop spider.

Link to comment
Share on other sites

Tak jak post wyżej: ja również mam worek z piwnego kraftu, sprawdza się rewelacyjnie przy filtracji chmielin. Do pewnego stopnia zatrzymuje również "mączkę" z słodu. 

Z tym, że ja korzystam z niego trochę inaczej, bo używam bazooki i częściowo przefiltrowaną z chmielin brzeczkę dodatkowo przelewam do worka filtracyjnego. 

opisz tę swoją bazooke ,jakieś foto

Link to comment
Share on other sites

Sprawdzi się taki hopspider do granulatu? Mówię o hopspiderze na worku z piwnego kraftu.

Jeszcze mnie ciekawi jak to się sprawdzi kiedy włoży się chłodnicę i będzie się nią machac w czasie chłodzenia (przyśpiesza chłodzenie). Uprzedzę pytanie czemu nie wyjmowac hopspidera - chmielenie w ostatniej minucie itp ;).

Link to comment
Share on other sites

 

Tak jak post wyżej: ja również mam worek z piwnego kraftu, sprawdza się rewelacyjnie przy filtracji chmielin. Do pewnego stopnia zatrzymuje również "mączkę" z słodu. 

Z tym, że ja korzystam z niego trochę inaczej, bo używam bazooki i częściowo przefiltrowaną z chmielin brzeczkę dodatkowo przelewam do worka filtracyjnego.

opisz tę swoją bazooke ,jakieś foto

 

Zapodam zdjęcie od kogoś z forum, moja niczym się nie różni: bazooka. Wydaje mi się jasne jak działa, ale na wszelki wypadek powiem dwa zdania. Przykręcam ją na gwint od środka kega i otwieram kranik, z którego brzeczka leci do worka i dalej do fermentora.

Edited by fuki33
Link to comment
Share on other sites

Sprawdzi się taki hopspider do granulatu? Mówię o hopspiderze na worku z piwnego kraftu.

Jeszcze mnie ciekawi jak to się sprawdzi kiedy włoży się chłodnicę i będzie się nią machac w czasie chłodzenia (przyśpiesza chłodzenie). Uprzedzę pytanie czemu nie wyjmowac hopspidera - chmielenie w ostatniej minucie itp ;).

Toż to chłodnica nie zajmuje całej powierzchni gara, przecież może tam być hopspider i dalej masz możliwość machania chłodnicą :D Jedyne o co musisz zadbać to dobre zamocowanie worka.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Sprawdzi się taki hopspider do granulatu? Mówię o hopspiderze na worku z piwnego kraftu.

 

używam go do zlania gorącej brzeczki po whirlpoolu (chłodzę w wiadrach w oczku) i głównie chmielu w granulacie, więc tak, działa.

 

swoją drogą chyba nie ogarniam sensu hopspidera w proponowanym przez was wykonaniu, tj. gotowanie chmielu w worku w brzeczce. zawsze byłem przekonany że cząstki chmielu, w szczególności mocno rozdrobnionego granulatu, zarodkują dla wytrącania białek, a tu się ogranicza ich podążanie za ruchami konwekcyjnymi. no chyba że mówimy stricte o szyszce...

Link to comment
Share on other sites

Ja skuteczne i często używam worka filtracyjnego wykonanego z b.gęstej firanki, :D  filtruje tym wina, zaciery owocowe, soki a kiedyś piwa jak nie miałem hop stoppera w postaci kosza a obecnie sita w garze. Taki worek spisywał się super, używam go jeszcze do chmielnianina piwa na zimno polecam, :okey:

Link to comment
Share on other sites

Nada się, choć ja używam go inaczej. Wsypuję chmiel do fermentora i przy rozlewie na końcu rurki mocuję worek: chmieliny zostają w worku, piwo zlatuje do fermentora. Oczywiście trzeba to robić trzymając rurkę przy krawędzi fermentora, żeby nie napowietrzać. Dzięki temu mogę używać worka do każdej warki: podczas warzenia i do rozlewu przy chmieleniu na zimno.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.