Jump to content

Melisa w piwie


Areh

Recommended Posts

Cześć.

Czy ma ktoś doświadczenie z dodawaniem do piwa melisy (cytrynowej)? Domyślam się że najlepiej dodać pod sam koniec gotowania, albo nawet po nim, ale ie mam pojęcia jak z ilością tego ziela.

Link to comment
Share on other sites

Z melisą podobnie jak z miętą w formie ekstraktu najlepiej na cichą albo przed samym butelkowaniem. 10g ziela zalej 100-200ml alkoholu o mocy 70-76% i poddaj potrójnej dygestii na drodze kąpieli wodnej. Ekstrakt w ilości 3ml na butelkę dostosuj do własnych preferencji.

Edited by Bogi
Link to comment
Share on other sites

Zapomniałem napisać, że chodzi o świeżą melisę.

Bogi - piszesz z doświadczenia, czy to raczej teoretyczne rozważania? Oczywiście dziękuję za odpowiedź, ale najbardziej zależałoby mi na pomocy kogoś kto to już przerabiał osobiście. Głównie o ilości mi chodzi, żeby melisa była wyraźnie wyczuwalna, ale nie zdominowała całkowicie smaku.

 

EDIT.

Widzę że edytowałeś posta w momencie kiedy ja pisałem swojego. Dzięki za dokładniejszy opis.

Edited by Areh
Link to comment
Share on other sites

Bogi zamiast potrójnej dygestii, nie lepiej napisać potrójnej maceracji  ;) . Więcej osób to zrozumie :naughty: .

Ale kwestia jest taka, że aby wyekstrahować to, co najfajniejsze, musi być na ciepło, maceracja przeważnie kojarzy się na zimno, a wówczas żeby coś osiągnąć trzebaby min 48 godzin a nie 45 minut:D

Link to comment
Share on other sites

No właśnie, maceracja jakoś się kojarzy a dygestia raczej nie. Sam kiedyś nie wiedziałem co to znaczy, dopiero na pewnym forum wyjaśnili, że to taka przyspieszona maceracja na ciepło :) . 

Link to comment
Share on other sites

Dodawałem świeżą melisę cytrynową do Saisona około 15 g - dała trochę aromatu, ale w połączeniu z innymi ziołami wyszła delikatna apteczność. Więc z umiarem to zioło nawet fajnie się łączy ;)

Link to comment
Share on other sites

Planuję warkę 20l, na cichą podzielić na pół, do połowy sama melisa, do drugiej melisa + mięta.

@Undeath - w jakiej formie dawałeś i jak duża ta warka była?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.