Areh Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Cześć. Czy ma ktoś doświadczenie z dodawaniem do piwa melisy (cytrynowej)? Domyślam się że najlepiej dodać pod sam koniec gotowania, albo nawet po nim, ale ie mam pojęcia jak z ilością tego ziela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) Z melisą podobnie jak z miętą w formie ekstraktu najlepiej na cichą albo przed samym butelkowaniem. 10g ziela zalej 100-200ml alkoholu o mocy 70-76% i poddaj potrójnej dygestii na drodze kąpieli wodnej. Ekstrakt w ilości 3ml na butelkę dostosuj do własnych preferencji. Edytowane 25 Października 2016 przez Bogi Nicodemus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) Zapomniałem napisać, że chodzi o świeżą melisę. Bogi - piszesz z doświadczenia, czy to raczej teoretyczne rozważania? Oczywiście dziękuję za odpowiedź, ale najbardziej zależałoby mi na pomocy kogoś kto to już przerabiał osobiście. Głównie o ilości mi chodzi, żeby melisa była wyraźnie wyczuwalna, ale nie zdominowała całkowicie smaku. EDIT. Widzę że edytowałeś posta w momencie kiedy ja pisałem swojego. Dzięki za dokładniejszy opis. Edytowane 25 Października 2016 przez Areh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Kolega robił piwko wg mojej wykładni, stout z miętą grejpfrutową i było bardzo chwalone. W przypadku wykorzystywania ziół piszę zawsze z pozycji praktyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Bogi zamiast potrójnej dygestii, nie lepiej napisać potrójnej maceracji . Więcej osób to zrozumie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 2-3 łyżeczki melisy suszonej na 5l jasnego piwa, melisa była mocno wyczuwalna, dodana 1' przed końcem gotowania. Myślę jednak, że metoda Bogiego jest dużo lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Bogi zamiast potrójnej dygestii, nie lepiej napisać potrójnej maceracji . Więcej osób to zrozumie . Ale kwestia jest taka, że aby wyekstrahować to, co najfajniejsze, musi być na ciepło, maceracja przeważnie kojarzy się na zimno, a wówczas żeby coś osiągnąć trzebaby min 48 godzin a nie 45 minut:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 No właśnie, maceracja jakoś się kojarzy a dygestia raczej nie. Sam kiedyś nie wiedziałem co to znaczy, dopiero na pewnym forum wyjaśnili, że to taka przyspieszona maceracja na ciepło . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Przyznaję, nie wiedziałem co to znaczy, ale jest Google. Dziękuję wszystkim za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Dodawałem świeżą melisę cytrynową do Saisona około 15 g - dała trochę aromatu, ale w połączeniu z innymi ziołami wyszła delikatna apteczność. Więc z umiarem to zioło nawet fajnie się łączy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 27 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Planuję warkę 20l, na cichą podzielić na pół, do połowy sama melisa, do drugiej melisa + mięta. @Undeath - w jakiej formie dawałeś i jak duża ta warka była? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Świeżą 15 g pisałem na 20 litrów Uważaj na miętę bo jest dominująca i potrafi zrobić w piwie pastę do zębów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się