Skocz do zawartości

Melisa w piwie


Areh

Rekomendowane odpowiedzi

Z melisą podobnie jak z miętą w formie ekstraktu najlepiej na cichą albo przed samym butelkowaniem. 10g ziela zalej 100-200ml alkoholu o mocy 70-76% i poddaj potrójnej dygestii na drodze kąpieli wodnej. Ekstrakt w ilości 3ml na butelkę dostosuj do własnych preferencji.

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem napisać, że chodzi o świeżą melisę.

Bogi - piszesz z doświadczenia, czy to raczej teoretyczne rozważania? Oczywiście dziękuję za odpowiedź, ale najbardziej zależałoby mi na pomocy kogoś kto to już przerabiał osobiście. Głównie o ilości mi chodzi, żeby melisa była wyraźnie wyczuwalna, ale nie zdominowała całkowicie smaku.

 

EDIT.

Widzę że edytowałeś posta w momencie kiedy ja pisałem swojego. Dzięki za dokładniejszy opis.

Edytowane przez Areh
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bogi zamiast potrójnej dygestii, nie lepiej napisać potrójnej maceracji  ;) . Więcej osób to zrozumie :naughty: .

Ale kwestia jest taka, że aby wyekstrahować to, co najfajniejsze, musi być na ciepło, maceracja przeważnie kojarzy się na zimno, a wówczas żeby coś osiągnąć trzebaby min 48 godzin a nie 45 minut:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodawałem świeżą melisę cytrynową do Saisona około 15 g - dała trochę aromatu, ale w połączeniu z innymi ziołami wyszła delikatna apteczność. Więc z umiarem to zioło nawet fajnie się łączy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.