Undeath Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Wsypujesz drożdże do odkażonej szklanki z wodą, mieszasz, czekasz kilka minut zadajesz. Bocian, a co ja napisałem? Napisałem zamieszać drożdże tak, żeby się wszystkie uwodniły Czytać z zrozumieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 28 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Racja racja. Po prostu niektórzy mówią, żeby ich nie mieszać. I jeden rabin powie tak , a drugi powie nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Dołączę się z pytaniem na temat zadawania drożdży. Otóż uwadniam drożdże w temperaturze 25C i moje pytanie brzmi, czy lepiej zadać drożdże do brzeczki o temperaturze takiej jak woda, w której je rehydratyzuję, a następnie schłodzić całość w lodówce czy zadać drożdże już do schłodzonej brzeczki? Przyznam, że zdarzyło mi się z dwa razy zadać do nie schłodzonej brzeczki i żadnych niepożądanych efektów nie miałem. Zazwyczaj drożdże startowały jak brzeczka miała już odpowiednią temperaturę, a na dodatek szybciej niż w piwach, w których najpierw schładzałem brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Moim zdaniem optymalnie jest schłodzić szklankę z drożdżami i dodać do brzeczki o temperaturze w jakiej będzie fermentacja. Obniżanie temperatury brzeczki z zadanymi drożdżami na pewno nie wpływa na nie pozytywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Poprawnie jest schłodzić brzeczkę do temperatury fermentacji lub nawet niższej w zależności od piwa, drożdży (chodzi o kompensację zbyt gwałtownego wzrostu temperatury przy mocnym starcie) i dopiero zadać drożdże, które dobrze żeby w momencie zadawania miały podobną temperaturę co brzeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 No miałem na myśli to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Drożdże optymalna temperatura rozpoczęcia dzialania to 35stopni. Podczas pracy niektóre szczepy potrafią wytworzyć w optymalnych warunkach nawet 45stopni. Ale piwa nie robimy w takich temperaturach. Drożdże też podczas startu nie lubią szoku temperaturowego. Uwodnic w temp powyżej max 5 stopni od brxeczki i zadać. Co do podawania na pianę lub nie. Używałem podczas nastawów cukrowych obu metod. Podanie drożdży do nastawu lub ich uwodnienie wcxesniejsze dawalo ten sam rezultat. Tylko że... to drożdże turbo gdzie na nastaw 35l jest ich ok. 100g. !!! Z doświadczeń winnych zaś ZAWSZE UWADNIAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się