Jump to content

Pierwszy starter drożdżowy w karierze - problemy


aston

Recommended Posts

Cześć

 

Przystąpiłem dziś do przygotowania pierwszego w karierze starteru drożdżowego, z Wyestów 3522 Belgian Ardennes. Jednakże mam wątpliwości czy wszytko poszło tak jak powinno.

Posiłkowałem się instrukcją z http://blog.homebrewing.pl/starter-drozdzowy-prosta-instrukcja-ze-zdjeciami/. Rano przygotowałem 2 litry brzeczki z 0,25 kg ekstraktu płynnego, wyszło ok. 10 BLG. Potem rozbiłem kapsułkę wewnątrz opakowania drożdży i zostawiłem je do "spuchnięcia". Po 6 godzinach paczka troszeczkę nabrzmiała, ale daleko jej było do stanu z instrukcji. Jednak mimo tego postanowiłem (może zbyt pochopnie...) zadać te drożdze do przygotowanej i ochłodzonej brzeczki. Po pół dnia przebywania drożdży w brzeczce stan jest taki, że starter wygląda dokładnie tak samo jak przed zadaniem drożdży - jednolita konsystencja starteru, zero aktywności drożdży (tak jak na zdjęciach). Zrobiłem pomiar ekstraktu tego startera - wyszło 10 BLG...

Czy gdzieś popełniłem błąd? Czy warto jeszcze czekać, aby drożdzę ruszyły?

Martwią mnie daty na opakowaniu drożdży - pierwsza z nich, "mfg" to 18 Apr 2016; druga, "MHD" to 18.10.2016. Co oznaczają skróty "mfg" i "MHD"? Czy te drożdże są może przeterminowane?

post-12762-0-14770500-1478384102_thumb.jpg

post-12762-0-63945000-1478384112_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pół dnia + 6h to może być za krótko. Pamiętaj że starter musi być napowietrzany albo przez wstrząsanie, albo za pomocą mieszadła magnetycznego. Ta pierwsza data to prawdopodobnie data produkcji i 6mies później data ważności. Jednak wszystko zależy jak były przechowywane. Ja bym czekał i trząchał tym słojem :D

Link to comment
Share on other sites

Za krótko czekałeś na napuchnięcie saszetki i za szybko oczekujesz startu. To już nieco starawe drożdże i potrzebują więcej czasu. Do tego bez mieszadła też łatwo nie będzie. Potrząsaj słoikiem i czekaj.

Link to comment
Share on other sites

Wygląda na to, że już jest ok - rano na powierzchni zaczeły się pojawiać drożdże, po odkryciu folii jest nawet drożdżowy aromat. Teraz pojawia się obfita piana na wierzchu startera. Ma się ku dobremu! :)

Acha - słoikiem bołtam tak często jak tylko mogę :) Brak mieszadła faktycznie doskwiera, ale mówi się trudno. Będzie przynajmiej o co prosić na gwiazdkę :)

Myślę, że ten starter potrzymam do jutra popołudnia. Drożdże do tego czasu powinny się namnożyć, prawda?

 

To na koniec jeszcze pytanie o sposób zadania drożdży. Będą pracowały w brzeczce tripla 18 BLG, warka 10l. Czy lepiej zadać starter od razu w całości czy wstawić go do lodówki, oddzielić rzadkie od gęstwy i zadać samą gęstwę?

Link to comment
Share on other sites

Wygląda na to, że już jest ok - rano na powierzchni zaczeły się pojawiać drożdże, po odkryciu folii jest nawet drożdżowy aromat. Teraz pojawia się obfita piana na wierzchu startera. Ma się ku dobremu! :)

Acha - słoikiem bołtam tak często jak tylko mogę :) Brak mieszadła faktycznie doskwiera, ale mówi się trudno. Będzie przynajmiej o co prosić na gwiazdkę :)

Myślę, że ten starter potrzymam do jutra popołudnia. Drożdże do tego czasu powinny się namnożyć, prawda?

 

To na koniec jeszcze pytanie o sposób zadania drożdży. Będą pracowały w brzeczce tripla 18 BLG, warka 10l. Czy lepiej zadać starter od razu w całości czy wstawić go do lodówki, oddzielić rzadkie od gęstwy i zadać samą gęstwę?

Jeśli uważasz że zapach/smak startera może Ci przeszkadzać w gotowym piwie to oddziel. Jeśli nie to nie ma przeciwwskazań, żeby wlać wszystko.

Link to comment
Share on other sites

2-litrowy starter do 10 litrów piwa??? Sam pomyśl czy chcesz pić 20% roztwór startera...

Moja wina, nie przeczytałem pierwszego postu dokładnie, zakładałem takie standardowe wartości, 1L startera 20L brzeczki. W takim razie definitywnie oddzielić należy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.