CraftMat Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Tylko do jednej butelki wsypałem więcej. Reszty nie ruszałem. Czyli ta jedna butelkę do chlodnego miejsca i wychylic w piątek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 No ale cukru dosypalem akurat do butelki zakapslowanej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Jak zrozumiałem to do pozostałych dałeś nie 1 gram tylko na 1l, tak? To chyba też za dużo. Zważ ile dokładnie dałeś tego cukru to łatwiej będzie coś doradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Nie nie. Dodałem tyle ile trzeba. Do jednej dodalem 2 razy za duzo. Reszta jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 To całe larum o jedną butelkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Tak nie chodzi o piwo, procenty czy o to, że szkoda butelki. Tylko o nabycie wiedzy. Co z tym zrobić dalej najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Co z tym zrobić dalej najlepiej pilnować nagazowania i odgazowywać (czasochłonne ale skuteczne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 uwaga, jestem ekspertem i tłumaczę kolega nasypywał miarką do cukru na której jest opis 0,3-0,5 i 0,7 wsypał po miarce 0,5 na butelkę 0,5l później dostał pomroczności jasne i myślał że to 0,5g jest i jak na butelkę 0,5l ma być np. 2g to trzeba 4 miarki po 0,5 przynajmniej tak ja zrozumiałem sylwester zbliża się dużymi korkami, mogło by być ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 No ale cukru dosypalem akurat do butelki zakapslowanej Połóż na kapslu złotówkę i delikatnie otwieraczem uchyl kawałek kapsla, tak by uciekł gaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Dlatego robi sie syrop cukrowy a nie sypie cukier do butelki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Dlatego robi sie syrop cukrowy a nie sypie cukier do butelki Jakoś związku nie kojarzę? Może coś za napiszesz bo dodawanie syropu to też ma swoje wady i też można się pomylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 uwaga, jestem ekspertem i tłumaczę kolega nasypywał miarką do cukru na której jest opis 0,3-0,5 i 0,7 wsypał po miarce 0,5 na butelkę 0,5l później dostał pomroczności jasne i myślał że to 0,5g jest i jak na butelkę 0,5l ma być np. 2g to trzeba 4 miarki po 0,5 przynajmniej tak ja zrozumiałem tu nie ma co rozumieć, tak jest napisane. ja bym się raczej zastanawiał jak to się stało, że myśląc że miarka wskazuje pół grama kolega posypał 1g (czyli dwie miarki) już na samym początku, kiedy jeszcze pytał co ma zrobić jak sypnął za mało - konkretnie skąd mu się wzięło że ma być 1g? druga sprawa, wracając już do czasów, kiedy kolego wie co wskazuje miarka, to dwie porcje cukru (w miarce którą miałem na 0,5L miarka była wyskalowana do 3g) może być za dużo. w myśl zasady że lepsze słabe piwo niż szyjka butelki w oku ja bym przez pierwszy tydzień zostawił w ciepłym z odpuszczonymi pałąkami - nadmiar gazu sobie spokojnie pod rozszczelnionymi grzybkami uleci raczej bez szkody dla piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Dlatego robi sie syrop cukrowy a nie sypie cukier do butelkiJakoś związku nie kojarzę?Może coś za napiszesz bo dodawanie syropu to też ma swoje wady i też można się pomylić Odwazasz 70/100/120g cukru. Mieszasz z woda. Gdzie tu miejsce na pomyłkę. ? Mozna zle rozmieszać, ale to juz inna opcja. Idąc tym tropem mozna sie pomylić i wsypać sól do wody zamiast cukru Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Też jestem ciekaw jakie można pomyłki walnąć przy robieniu syropu. Można niby zrobić zbyt gęsty/rzadki syrop. Pierwsze grozi złym rozmieszaniem (część piw zmieni się w granaty, część będzie prawie bez gazu), drugie wydaje się mniej groźne (choć rozwadnia piwo i nieco zmniejsza nagazowanie). Można ewentualnie użyć za dużo surowca, ale to na jedno wychodzi, bo przy miarkach można też poszaleć (jak niniejszy temat pokazuje), a sam fakt dania większej ilości surowca niż wskazane, to raczej kwestia nieumiejętności stosowania kalkulatorów, albo nie stosowania ich w ogóle (chyba, że już lecimy rutynowo przy n-tej warce i coś nam odbiło nasypać 2x więcej niż zwykle). Niedofermentowanego piwa nie liczę, bo to nie jest pomyłka przy refermentacji, a zignorowanie potrzeb drożdży przy fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Można zamiast cukru,dodać kakała;-)proszę was koledzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Gdzie tu miejsce na pomyłkę. ? Ano właśnie mnie też się wydawało, że miarką nie jest łatwo się pomylić, a jednak ten przypadek nie jest odosobniony Pomylić się można zawsze i wszędzie, a w przypadku syropu cukrowego niestety częstym błędem (no fakt to nie pomyłka) jest złe wymieszanie, czego dowodem jest wiele wpisów dotyczących złego nagazowania piw w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris81 Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Gdzie tu miejsce na pomyłkę. ?Ano właśnie mnie też się wydawało, że miarką nie jest łatwo się pomylić, a jednak ten przypadek nie jest odosobniony Pomylić się można zawsze i wszędzie, a w przypadku syropu cukrowego niestety częstym błędem (no fakt to nie pomyłka) jest złe wymieszanie, czego dowodem jest wiele wpisów dotyczących złego nagazowania piw w butelkach Jezeli posiadasz wiedze jak to zrobic to ja z mila checia poczytam jaka dokladna ilosc wody dobrac do zrobienia syropu i jak go wymieszac z brzeczka zeby wszystkie piwa byly rownomiernie nagazowane. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 z mila checia poczytam ano, łatwo też nie jest Ja robię tak: - odważam odpowiednią ilość cukru - dodaję trochę więcej wody niż konieczne dla roztworu o podobnej gęstości jak miała brzeczka - zagotowuję syrop (tak z 5 min.) - schładzam nieco syrop - sprawdzam na wadze czy w syropu jest +/- tyle ile zakładałem - wlewam syrop do fermentora - zlewam piwo do fermentora - lekko (delikatnie) przemieszam długa łyżką piwo z syropem - rozlewam piwo do butelek Metoda dobra jak każda inna i jak inne ma swoje wady i zalety u mnie się sprawdza i nie mam problemów z nierównomiernym nagazowaniem, nadmiernym natlenieniem, infekcjami i co tam jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris81 Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) To na 130 gram cukru wystarczy powiedzmy okolo 400ml wody? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Listopada 2016 przez kris81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Przecie kolega pisze. Blg takie jak brzeczki nastawnej. Trza policzyć ile wody ma byc. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 - wlewam syrop do fermentora - zlewam piwo do fermentora a ja robię tak że wlewam piwa i jak mam z 15cm po nad kranik to dopiero daję syrop coś mi się ubzdurało że jak wleję syrop i na to piwo to wleci do kranika i później takie gęste tam zostanie i pierwsza butelka będzie przegazowana ale to taka moja fanaberia niczym nie udowodniona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 liczę w jakiej ilości wody muszę rozpuścić x gram cukru by uzyskać 10ml - jako że 1kg cukru to 0,6L objętości, zatem jest to 10 - 0,6 * x (przykładowo dla 3g jest to 3g cukru + 8,2ml zimnej wody - tak przygotowany roztwór w 10ml ma 3g cukru) mnożę jedno i drugie przez 1,5 * ilość butelek - cukier tani, woda tania, jak zostanie nadwyżka to się nic nie stanie mieszam i zagotowuję, studzę, w międzyczasie rozlewam piwo do każdej butelki wpuszczam po 10ml schłodzonego roztworu za pomocą strzykawki 100ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) weźcie jeszcze pod uwagę temperaturę samego piwa; ja np. ostatnio butelkowałem 20 L chwilę po wyjęciu z lodówki w której sobie leżało w 8°C na cichej. Zrobiłem tak jak zwykle, tj. wlałem syrop na dno fermentora do którego zdekantowałem piwo. Zazwyczaj nie mieszam już takiego piwa łychą bo wirek przy zlewaniu mam niezły i się zawsze ładnie wszystko ze sobą łączy; tym razem jednak przez róznicę temperatur nie wymieszało się praktycznie w ogóle. Efekt - 2 granaty, 4 piwa przegazowane a reszta kompletnie bez gazu. Edytowane 7 Listopada 2016 przez needmorehops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 A widzisz, trza było zamieszać albo schłodzić syrop Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się