Chicken Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Od razu proszę o nie linczowanie. Widzę, że bardzo nie lubicie tematu tuningowania brewkitów i mocno dajecie to odczuć tym, którzy planują i pytają. Ja póki co ma tylko pytania o to czy takie lub inne zmiany mogą mieć istotny wpływ na smak piwa. Ale do rzeczy. Brewkit to Coopers Oktoberfest Lager. Czytałem niezbyt pochlebne opinie na temat tego brewkita, a zwłaszcza jego smaku. Wiem, wiem co napiszecie - nie próbowałeś, nie piłeś to co chcesz zmieniać. Chodzi o czysto teoretyczną wiedzę. 1. Czy użycie innych drożdży niż tych, które są w zestawie wpływa na smak? Czy np..Bavarian Lager M76 Mangrove Jack's czy White Labs WLP810 San Francisco Lager istotnie wpłyną na smak bo tak to rozumiem czytając forum. 2. Jest różnica między polepszaczami 50/50 z Gozdawy i Coopers? W sensie odczuwalna. A może miodowe i zamiast polepszacza walnąć miód? 3. Rozumiem, że nie znając IBU dla brewkita nie ma co się bawić w nachmielanie? Więc to pytanie jest czysto retoryczne. Z góry dziękuję za odpowiedzi i czas. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 ad.1 tak, zmiana drożdży będzie miała znaczny wpływ na smak (te z zestawów nie są najlepsze) ad.2 produktów Gozdawy unikaj! Coopers będzie znacznie lepszy (z miodem bym się wstrzymał) ad.3 nachmielanie na goryczkę sobie daruj, możesz natomiast z powodzeniem dochmielić na aromat (na kilkanaście minut gotowania lub na zimno) Chicken 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris81 Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) Robilem juz 4 piwa z puszek Coopersa. Za kazdym razem uzywam drozdzy Mangrove Jack's odpowiednich do stylu. Do Europena Lager i do Heritage Lager uzywalem M84 Bohemian Lager (po 20 gram na warke). Drozdze te zostaly mi polecone od osoby ktora zaczynala od puszek i powiedziala mi ze jest roznica w smaku z tym ze te drozdze to drozdze dolnej fermentacji i trzeba je trzymac w zakresie temperatur od 8 do 12. Co do drugiego pytania to do mojej czwartej warki Coopers Pilsener dodalem ulepszacza. Byl to tzw. flavapak lager ( http://www.thehomebrewcompany.ie/flavapak-lager-p-1000.html ) i piwo jest smaczniejsze, ma wieksza goryczke i lepszy aromat. Teraz bede robil Copersa Wheat Beer i bede dodawal skorki pomaranczy, gozdziki i nasiona kolendry. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Przepis znaleziony na forum Coopersa. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Listopada 2016 przez kris81 Chicken 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Tak. Fermentacja ma największy wpływ na smak piwa. Nawet nie zmieniając drożdży możesz uzyskać zupełnie inne piwo utrzymując inną temperaturę fermentacji. Żeby poczuć miód w piwie musiałbyś użyć aromatu, albo miodu gryczanego (lub innego o wyraźnym, mocnym aromacie). Na pewno nie będzie jednak takiego efektu jak z polepszaczem. Gozdawę ogólnie odradzają, więc raczej coopers Chmielenie na aromat, albo na zimno jest sensowne. W innym wypadku możesz przesadzić Chicken 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Chmielenie na aromat, albo na zimno jest sensowne. W innym wypadku możesz przesadzić Przy czym marcowe to raczej nie powinno być mocno chmielone na aromat. Chicken 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Żeby poczuć miód w piwie musiałbyś użyć aromatu, albo miodu gryczanego (lub innego o wyraźnym, mocnym aromacie). Na pewno nie będzie jednak takiego efektu jak z polepszaczem. Gozdawę ogólnie odradzają, więc raczej coopers Tak miałem na myśli miód gryczany. Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi i pomoc w rozwianiu wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) 1. Naturalnie, lepiej dla piwa użyć dobrych drożdży 2. Coopers jak już 3. Ten brewkit ma 28,8 IBU na 23 litry piwa czyli nawet jest lekko przechmielone, co jest zresztą typowe dla brewkit'ów Coopers'a. Edytowane 7 Listopada 2016 przez Bogi Chicken 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Jak już wydajesz tyle kasy na drożdże płynne to zamiast ulepszacza daj ekstrakt słodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Jak już wydajesz tyle kasy na drożdże płynne to zamiast ulepszacza daj ekstrakt słodowy. Dobry pomysł. Oczywiście o ile nie weźmie Gozdawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 racja, kup jasny ekstrakt płynny 1,7kg WES lub Bruntal (Bruntal tańszy); będzie lepsze (polepszacze zawierają glukozę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Bruntal i tańszy i lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) OK, ale jeśli w grę wchodzi wymiana drożdży, dochmielanie na aromat i ekstrakt słodowy na dodatek to już jest praktycznie cały proces warzenia z ekstraktów. Po co do tego mieszać brewkit? Zostaje tylko nachmielic na goryczkę. Nawet jak już masz tego coopersa to zawsze możesz go komuś dać w prezencie - święta blisko. Edytowane 8 Listopada 2016 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 To i ka podepnę się pod temat. Właśnie jestem na etapie rozlewa/butelkowania pierwszej warki lecz z brewkitu. Chodzi o warzenie z ekstraktów... Warto spróbować z ekstraktów cz szkoda czasu bo efekty porównywalne do brewkitu? Docelowo oczywiście chcę zabrać się za pełny proces zacierania lecz dopóki nie zbiorę do kupy całego sprzętu tj odpowiedni gar i palnik to szukam troszkę półsrodków zawsze jakieś doświadczenie Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Ogranicza mnie sprzęt i czas więc na razie bawię z ekstraktami i samodzielnym chmieleniem i na razie, choć dopiero dwie warki mam za sobą a trzecia fermentuje jestem z tych piw bardziej zadowolony niż z brewkitu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 No ja także podpytuję ze względu na ograniczenia czasowo-sprzętowe a powiedz ekstrakty kupujesz zestawy czy komponujesz sam coś ciekawego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Pilsa robiłem z przepisu z forum, apę i stouta kombinowałem sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Warto spróbować z ekstraktów cz szkoda czasu bo efekty porównywalne do brewkitu? Warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Warto spróbować z ekstraktów cz szkoda czasu bo efekty porównywalne do brewkitu?Warto I takiej odpowiedzi oczekiwałem Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) Pilsa robiłem z przepisu z forum, apę i stouta kombinowałem sam. Możesz zdradzić jak je robiłeś i jakie były efekty? Chodzi mi przede wszystkim o stouta ale recepturę na APA z ekstraktów również możesz zapodać... Edytowane 8 Listopada 2016 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 jak ktoś się nie czuje na siłach żeby samemu zamówić odpowiednie składniki to na homebrewing jest coś koło 20 gotowych zestawów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 jak ktoś się nie czuje na siłach żeby samemu zamówić odpowiednie składniki to na homebrewing jest coś koło 20 gotowych zestawówZ tych 20 dostępnych jest niecała połowa. Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Pewnie wystarczy napisać i się pojawi dostępność. A poza tym to przecież są szczegółowo opisane. Wystarczy się "zainspirować" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) Pilsa robiłem z przepisu z forum, apę i stouta kombinowałem sam. Możesz zdradzić jak je robiłeś i jakie były efekty? Chodzi mi przede wszystkim o stouta ale recepturę na APA z ekstraktów również możesz zapodać... Na apę trzeba będzie poczekać jeszcze ok trzech tydodni bo dopiero butelkowałem, a stout właśnie rozpoczął burzliwą więc efekt nieznany :-)Ale oczywiście receptury mogę podać. Edytowane 8 Listopada 2016 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Ale oczywiście receptury mogę podać. dawaj dawaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Jeśli chcesz się bawić w chmielenie ekstraktów, to polecam Ci robić to z partial mashem. Czyli częściowym zacieraniem słodów. Wystarczy do tego pielucha zszyta w w woreczek, w którym słody namaczasz na godzinę w wodzie o odpowiedniej temperaturze. Piwa wychodzą lepsze niż tylko z samych ekstraktów. Tu masz linki do moich udanych prób: http://www.piwo.org/topic/21164-apa-partial-mash/ http://www.piwo.org/topic/21689-pils-z-ekstrakt%C3%B3w-partial-mash/ http://byo.com/aging/item/2052-widmer-brewings-w-10-pitch-black-ipa-clone A na zagranicznych forach znajdziesz znacznie więcej przepisów dla tej metody niż na polskich. Jancewicz i ansyn 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się