joe Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Witam znalazlem recepture w necie i chcialbym uwarzyc takie piwo ale mam pare pytan oryginal receptury to 4.0 kg Pilsner (DE) 0.5 kg Belgian Candi Sugar - Amber/Brown 0.43 kg Flaked Wheat 0.03 kg CaraMunich II (DE) 60.0 g Styrian Golding 90 min 20.0 g Citra 0 min Extras 50.0 g Orange Fruit / Zest 10min 1.0 pt Whole Cloves 10 min 3.0 g Liquorice 10 min Zacieranie 62 C - 35' 72 C - 25' Moje pytanie to ile tych gozdzikow 1.0 pt to pinta ale moim zdaniem to za duzo. 3 g Liquorice - lukrecja czy chodzi o korzeń lukrecji i wystarczy zetrzec i dodac czy robic jakis wywar. Z gory dzieki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) Lukrecja korzeń, jak kupowałem w sklepie to był w formie małych kawałków, wrzucasz do gara po prostu, goździków to wrzuć max 2-3 (zwłaszcza, że to chyba nie świąteczne czy spiced beer), pinta to jakiś kosmos Edytowane 8 Listopada 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Z lukrecją nic nie robisz, bo to nie porter, wrzucasz taką, jaką kupisz, chyba że sobie wykopiesz, to wtedy można ją wysuszyć i połamać. Z tym pt to musi być literówka i pewnie chodzi o g, jak wszędzie, wówczas 1g goździków, to ledwo poczuje piwko, jak dobrze pamiętam to będzie niecałe pół dorodnego gwoździa Odnalazłem przepis oryginalny i jest tak jak byk: Sinaasappelvrucht 50 gram 10 min.Kruitnagel 1 gram 10 min.Zoethout 3 gram 10 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Dzieki za szybka odpowiedz z tymi gozdzikami to nadal jakos malo przekonany przeciez 1 gram to nic nie wniesie ale ja to sie tam nie znam. Nie bede zakladal nowego posta i moze tutaj zapytam pierwsze pytanie to słod caravienne mam go w przepisie na Orvala i znalazlem na forum ze to karmelowy pale ok 50 EBC czy aby nie za ciemny? Szukam receptur na takie piwa St. Bernardus Pater 6, La Trappe Dubbel znalazlem tylko na candisyrup.com czy moze ma ktos i moze podrzucic bede wdzieczny. Dzieki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Dzieki za szybka odpowiedz z tymi gozdzikami to nadal jakos malo przekonany przeciez 1 gram to nic nie wniesie ale ja to sie tam nie znam. Bo w Grimbergenie tych goździków raczej nie czuć. Te przyprawy raczej mają się po prostu przyczynić do ogólnego odbioru fenolowości nadanej przez drożdże, a nie być wyczuwalne same w sobie. Obstawiam, że tam chodzi po prostu o 1 sztukę goździka. A co do receptur - poszukaj sobie po prostu jakieś sprawdzone receptury na blondy, dubble, itd. I tak identycznego piwa jak tamte nie zrobisz. Edytowane 9 Listopada 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się