Jump to content

Mały keg, małe spożycie - czy ręczna pompa ma sens?

markus383

Recommended Posts

Witajcie :)

Chciałbym zapytać o sprzęt potrzebny do "wyszynku" piwa z 5L kega(puchy). Chciałbym otrzymać piwo w stylu Guinessa - ciemne, kremowe z pianką. Chciałbym kupić sobie ze dwa-trzy kegi 5L i tam wlać piwko. Myślałem o zamontowaniu ręcznej pompy, jak w barze, ale nie mogę znaleźć informacji co będzie mi potrzebne do takiego wyszynku. Możecie mi podpowiedzieć co powinienem zakupić? Mam butlę z CO2 i reduktorem, ale tutaj raczej nie będzie miała zastosowania. Jak długo takie piwo z beczki 5L może być nalewane, aby nie zepsuło się? U mnie jest małe spożycie, więc pewnie z ponad miesiąc bawiłbym się z taką beczką sam lub szybciej ze znajomymi. Ewentualnie jest jakiś sposób na doprowadzenie azotu do butelki z piwem? Oczywiście poza kulką lub innym ustrojstwem opatentowanym przez browar Guiness ;)

Sposób ze strzykawką znam i na kokosowym się sprawdził, ale może jest jeszcze jakiś inny sposób ;)

Pozdrawiam,

Mateusz :)

• 1 month later...

Masz butlę CO2 z reduktorem a chcesz się ładować w minikegi? Wiesz że one nie pozwalają nagazować piwa?

Na twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał i zakupił KEG 9l. Przy małym spożyciu ratuje cię dopełnianie do zbiornika CO2 - a ręczne pompki są .. na powietrze.

Ja nie mam butli CO2 ale sobie zakupię i do tego wykonam z zaworu wentyla do kół samochodowych prosty zestaw do wymuszonego nagazowania piwa w butelkach plastikowych.
I tak sobie będę trzymał. Ty już masz 90% tego kosztu i kłopotu za sobą...

EDIT: kremowa piana w stoutach wynika z nagazowania piwa mieszanką N2 + CO2 (azot plus dwutlenek węgla) i nie ma innej metody uzyskania tego efektu.

Edited by Marcin Wojtczuk

Myślałem o zamontowaniu ręcznej pompy, jak w barze, ale nie mogę znaleźć informacji co będzie mi potrzebne do takiego wyszynku.

Te tematy przeglądałeś??

http://www.piwo.org/topic/20985-puszka-5-cio-litrowa-po-piwie-ponowne-wykorzytanie/page-2?hl=+mini%20+keg

http://www.piwo.org/topic/21127-ponowne-wykorzystanie-mini-keg%C3%B3w-5l-party-keg%C3%B3w-z-piw-sklepowych/?hl=%2Bmini+%2Bkeg&do=findComment&comment=427078