lukasz.b Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Przy okazji fermentacji piwa w komorze z chłodzeniem wstawiłem tam dwa szkła z winem, przy czym jedno zostało zalane gęstym syropem i w normalnych warunkach pokojowych nie fermentowało. Żadnych drożdży nie dodawałem, fermentacja zamknięta i zaczęło musować. Możliwe, że dzikie dolniaki wystartowały koło 12-13C? Czy jakieś świństwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Jakieś zwykłe dzikusy poszły pewnie, kiedyś sprawdzałem czy Brettki ruszą w chyba 7-8°C, bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się