darinho Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Dziś butelkowałem piwo Czeski Leżak, które było na drożdżach Mangrove Jacks M76. Pierwszy raz zebrałem gęstwę po cichej fermentacji (15 dni burzliwej i 13 cichej. Czy ktoś z powodzeniem używał podobnej gęstwy? Na wiki piszą, że można po cichej, ale jest to dyskusyjne. Jak to jest w praktyce? Mam jeszcze jednego lagera na burzliwej i głównie na tą gęstwę czekam, ale może mógłbym warzyć już jutro jakiegoś lekkiego lagera zamiast czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Spokojnie można jeśli jest wystarczająca ilość i jeśli użyjesz krótko po zebraniu. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Nawet jak jest zbyt mało można zrobić starter, namnożyć drożdże przed zadaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Użyj kalkulatora. Wpisz odpowiedni wiek gęstwy a dowiesz się ile mililitrów będzie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Drożdże zadane do marcowego 18l 12blg. Zadałem ok 100ml tych jasnych z wierzchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 no to powinno być git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 19 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 I chyba jest/będzie git bo piwo ruszyło po kilku-kilkunastu godzinach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi