Igorrodz Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) Będę warzył w przyszłym tygodniu (mam urlop). Oto chyba ostateczna receptura: Pale Ale 4kgMonachijski 0.5kgAbbey Malt 0.3kgCarabelge 0.3kg FM26 Belgijskie Pagórki Extra Styrian Dana 15g 60' i na zimno 15g 5dniEast Kent Goldings 15g 15', na zimno 15g 5dni Styrian Golding 15g 15', na zimno 15g 5dni Zacieranie 62°C 30' -> 72°C 30' -> krótki wygrzew warka 20lCo sądzicie? Szczególnie cenne byłyby uwagi dot. chmielenia. Edytowane 16 Marca 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darnok267 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Czy jest sens zacierać w tak skrajnych temperaturach (Zacieranie 62°C 30' -> 72°C 30' ) jeżeli z wykresu przecinania się beta i alfa amylazy wynika że przenikają się wzajemnie w okolicy 67st.C i zastosować 60' w tej temperaturze da identyczny efekt ? To moje przemyślenia więc jak się mylę to mnie poprawcie. Pozdrawiam. Konrad Edytowane 18 Marca 2017 przez darnok267 Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Ja natomiast zastanawiam się, na ile zasadne jest w tym stylu piwa chmielenia na zimno. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Pozdrawiam. Dzięki za trafną uwagę. Zatrę w takim razie tak, jak zrobiła to @dori w swoim Grand Championie - 64°C 20' i 72° 45'. Zasyp zostawię tak, jak jest. na ile zasadne jest w tym stylu piwa chmielenia na zimno. Zaraz przyjdzie @Dr2 i napisze, że są style w których nie należy chmielić na zimno. Może i ma rację ale... "Ale... ale jest piwna rewolucja - i wszystko można. Wszystko można - byle ze smakiem" Poczytałem trochę i doszedłem do wniosku, że w klasycznym stylu BPA najważniejszy jest balans więc może faktycznie, mimo wszystko, nie warto? Znalazłem jednak kilka przepisów piwowarów domowych, którzy chmielili na zimno. Bo przecież nigdzie nie jest to zabronione. Zatem trochę przerobię chmielenie, teraz będzie wyglądało tak: Extra Styrian Dana (13.2% AK) 10g 60' East Kent Goldings (6% AK) 10g 20', 15g 7' Styrian Golding (5.3 AK) 10g 20', 15g 7'. W sumie Brewness.com podaje, że przy takim chmieleniu uzyskam około 36IBU co i tak przekracza styl (20-30IBU). Teraz lepiej? Edytowane 18 Marca 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Zaraz przyjdzie Dr2 i napisze, że są style w których nie należy chmielić na zimno. Dziękuję. Owszem tak uważam, ale uważam również iż zakazu nie ma tylko nie należy wtedy używać w odniesieniu do tego piwa wprost nazwy stylu, którym się wzorujemy Edytowane 18 Marca 2017 przez �Dr2 dori, Enethion i Igorrodz 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się