Antrymir Posted November 18, 2016 Share Posted November 18, 2016 Witam, mam dwa pytania dotyczące earl grey IPA: 1. Z ostatniego warzenia zostały mi: - pilzneński - 4 kg - carapils - 0,5 kg - pszeniczny - 0,5 - płatki ryżowe - 0,5 Czy może to być dobry zasyp do tego piwa, czy raczej powinienem coś dokupić? 2. Ile earl greya dodać i w jakiej postaci? Myślałem o 50 dkg zaraz po gotowaniu i 50 dkg na 3 dni cichej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karollom Posted November 18, 2016 Share Posted November 18, 2016 (edited) jakie blg szacujesz i jakie ibu? jakie chmielenie? plus: http://www.piwo.org/topic/16025-piwo-herbaciane-prosze-o-pomoc-w-zaplanowaniu/?hl=%2Bpiwo+%2Bherbata Edited November 18, 2016 by karollom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antrymir Posted November 18, 2016 Author Share Posted November 18, 2016 jakie blg szacujesz i jakie ibu? jakie chmielenie? plus: http://www.piwo.org/topic/16025-piwo-herbaciane-prosze-o-pomoc-w-zaplanowaniu/?hl=%2Bpiwo+%2Bherbata Blg w okolicach 12, a co do chmielenia, to nie zdecydowałem jeszcze. Pewnie jakaś Citra, ale tylko leciutko, żeby nie przykryć herbaty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karollom Posted November 18, 2016 Share Posted November 18, 2016 po pierwsze dobra jakościowo herbata a po drugie łącznie 100dkg co daje 1kg to chyba nic oprócz herbaty nie będzie w smaku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antrymir Posted November 18, 2016 Author Share Posted November 18, 2016 po pierwsze dobra jakościowo herbata a po drugie łącznie 100dkg co daje 1kg to chyba nic oprócz herbaty nie będzie w smaku Kurcze, miałem na myśli 50 gramów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karollom Posted November 18, 2016 Share Posted November 18, 2016 Daj te 50gr na flame out jeśli chcesz, po burzliwej zobacz jak smakuje, daj na cichą jeśli będzie Ci mało aromatu/smaku i przerwij jak będzie satysfakcjonujący efekt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 O ile zalezy ci na efekcie a nie na uzyciu herbaty to polecam http://twojbrowar.pl/pl/dodatki-piwowarskie/1741-suszone-skorki-pomaranczy-bergamotki-100g.html 20g na 10'. Przy 40g było zbyt bergamotkowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 50g herbaty to wg. mnie także sporo za dużo. Earl Grey daj mocne efekty, przy dużo delikatniejszej mieszance dawałem poniżej 20g i efekt był wyraźny acz nie przegięty. Pewnie użyłbym coś w okolicach 15-18g na 3 doby cichej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 To pewnie zależny od danej herbaty, niektóre mają tak ordynarny "zapach", że pewnie i 20 gr da piwo ciężkie do wypicia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 A ktoś ma porównanie z wykorzystaniem dobrej jakości earl grey vs sama bergamotka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts