Antrymir Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Witam, mam dwa pytania dotyczące earl grey IPA: 1. Z ostatniego warzenia zostały mi: - pilzneński - 4 kg - carapils - 0,5 kg - pszeniczny - 0,5 - płatki ryżowe - 0,5 Czy może to być dobry zasyp do tego piwa, czy raczej powinienem coś dokupić? 2. Ile earl greya dodać i w jakiej postaci? Myślałem o 50 dkg zaraz po gotowaniu i 50 dkg na 3 dni cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) jakie blg szacujesz i jakie ibu? jakie chmielenie? plus: http://www.piwo.org/topic/16025-piwo-herbaciane-prosze-o-pomoc-w-zaplanowaniu/?hl=%2Bpiwo+%2Bherbata Edytowane 18 Listopada 2016 przez karollom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antrymir Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 jakie blg szacujesz i jakie ibu? jakie chmielenie? plus: http://www.piwo.org/topic/16025-piwo-herbaciane-prosze-o-pomoc-w-zaplanowaniu/?hl=%2Bpiwo+%2Bherbata Blg w okolicach 12, a co do chmielenia, to nie zdecydowałem jeszcze. Pewnie jakaś Citra, ale tylko leciutko, żeby nie przykryć herbaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 po pierwsze dobra jakościowo herbata a po drugie łącznie 100dkg co daje 1kg to chyba nic oprócz herbaty nie będzie w smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antrymir Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 po pierwsze dobra jakościowo herbata a po drugie łącznie 100dkg co daje 1kg to chyba nic oprócz herbaty nie będzie w smaku Kurcze, miałem na myśli 50 gramów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Daj te 50gr na flame out jeśli chcesz, po burzliwej zobacz jak smakuje, daj na cichą jeśli będzie Ci mało aromatu/smaku i przerwij jak będzie satysfakcjonujący efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 O ile zalezy ci na efekcie a nie na uzyciu herbaty to polecam http://twojbrowar.pl/pl/dodatki-piwowarskie/1741-suszone-skorki-pomaranczy-bergamotki-100g.html 20g na 10'. Przy 40g było zbyt bergamotkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 50g herbaty to wg. mnie także sporo za dużo. Earl Grey daj mocne efekty, przy dużo delikatniejszej mieszance dawałem poniżej 20g i efekt był wyraźny acz nie przegięty. Pewnie użyłbym coś w okolicach 15-18g na 3 doby cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 To pewnie zależny od danej herbaty, niektóre mają tak ordynarny "zapach", że pewnie i 20 gr da piwo ciężkie do wypicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 A ktoś ma porównanie z wykorzystaniem dobrej jakości earl grey vs sama bergamotka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi