Jump to content

Chmiel taki sam a jednak inny.


darinho

Recommended Posts

Ku przestrodze.

Dziwna sprawa. Wczoraj warzyłem Marcowe do którego na aromat miałem dać chmiel H. Hersbrucker. Przed sezonem zrobiłem 1 duże zamówienie, wszystkie chmiele trzymam w tym samym miejscu. Chmiele jak na zdjęciu. Oba zebrane w 2015r. Datę ważności tego z prawej zasłonił napis. Nie były to te same daty ale dość zbliżone.

 

Chmiel nr 1 (na każdym zdjęciu z lewej strony) otwarty wczoraj, nie był rozszczelniony. Chmiel nr 2 (na każdym zdjęciu z prawej strony) otwarty 15.11 potem zwinięty i zaklejony taśmą.

post-15266-0-69633700-1479564192_thumb.jpg

post-15266-0-27916000-1479564238_thumb.jpg

 

Chmiel nr 1 

post-15266-0-94078300-1479564469_thumb.jpg

 

Nie użyłem go. Ciemniejsza barwa i odrzucający zapach skarpet.

 

Chmiel nr 2

post-15266-0-30103600-1479564518_thumb.jpg

 

Typowy bardzo przyjemny chmielowy aromat.

 

Prównianie

post-15266-0-52222900-1479564559_thumb.jpg

 

Często na forum czytałem o tym jak przechowywać chmiel, który już otworzyliśmy itd. Staram się go trzymać szczelnie i w miarę możliwości szybko zużyć. Ale nie spotkałem się jeszcze (i się nie spodziewałem) z tak ewidentną różnicą między takimi samymi chmielami. Gdybym nie miał drugiej paczki do porównania to możliwe, że pomyślałbym, że tak ma ten chmiel pachnieć i był by zonk. Miał ktoś podobne doświadczenia? Co jest tego przyczyną ?

Edited by darinho
Link to comment
Share on other sites

Miał ktoś podobne doświadczenia? Co jest tego przyczyną ?

Nie miałem takich doświadczeń, ale mam przeczucie graniczące z pewnością, że winę ponosi: dostęp powietrza ;) Choćby nie wiem jak się starać zawsze coś w otwartej torebce zostanie (chyba, że znowu zapakujesz próżniowo), więc w miarę upływu czasu efekty będą coraz wyraźniejsze. 

Link to comment
Share on other sites

 

Miał ktoś podobne doświadczenia? Co jest tego przyczyną ?

Nie miałem takich doświadczeń, ale mam przeczucie graniczące z pewnością, że winę ponosi: dostęp powietrza ;) Choćby nie wiem jak się starać zawsze coś w otwartej torebce zostanie (chyba, że znowu zapakujesz próżniowo), więc w miarę upływu czasu efekty będą coraz wyraźniejsze. 

 

 

ale przez 3dni tak by się utleniło?

Link to comment
Share on other sites

Ja rowniez podtrzymuje utlenienie. Wychodzi na to ze zostal zapakowany juz utleniony. Raz mialem taka citre, kupilem po promocji, otworzylem i cytrusy takie sobie a kolor jak u Ciebie. Na poczatku przygody z warzeniem nieodpowiednio przechowywalem chmiel i tak wlasnie sie utlenial. Teraz juz jest ok bo zakupilem urzadzenie do hermetycznego pakowania zywnosci i spisuje sie ok przy wiekszych zamowieniach chmielu, no i trzymanie w lodowie. A chmiel mozesz uzyc na poczatek gotowania.

Link to comment
Share on other sites

Kolego Enethion, ten wadliwy chmiel to był prosto z paczki. Ten lepszy miał ok. 3 dni od rozpakowania. Więc to nie była kwestia mojego przechowywania.

Ja bym obstawiał tak jak manhat, że to złe zapakowanie już na etapie produkcji chmielu, może niedostateczne wysuszeni przed spakowaniem. ?

Edited by darinho
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.