ponqero Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Cześć, pierwsza warka z brewkitu już za mną. Jutro rozlewam piwo do butelek i chcę uwarzyć od razu drugą warkę. Tym razem z ekstraktów słodowych z własnym chmieleniem. W związku z tym mam pytanie. Przejrzałem sporo tematów, ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Chodzi o wielkość garnka do uwarzenia piwa. Brewkit rozpuszczałem w ok. 5-6 litrowym garnku, a później uzupełniałem brzeczkę zimną wodą mineralną. Czy tak samo mogę zrobić z ekstraktami? Czy garnek nie będzie za mały? Czytałem, że ekstrakt brzeczki może być za duży żeby chmielić lub że chmielenie nie będzie tak efektywne jak gotując całą brzeczkę. Czy dobrym pomysłem jest rozdzielenie gotowania na dwa razy lub na dwa garnki? Przy okazji przepis na piwo - chciałbym, żeby to była session IPA ok. 12 BLG, jakieś 50-60 ibu: Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY (w syropie) 1,7 kg x2 = 3,4 kg Iunga 30 g - 60 min. Citra 20 g - 15 min. Citra 20 g - po wyłączeniu palnika Citra 60 g - na cichą Drożdże US-05 Temperatura fermentacji na jaką obecnie mnie stać to coś w granicach 19-21 stopni. Dzięki za pomoc. Edytowane 25 Listopada 2016 przez ponqero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych Co prawda nie jest tam wprost napisane, że potrzebny garnek ma mieć tyle, a tyle litrów, ale jednak nie trzeba wiele dumać żeby dojść do słusznych wniosków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponqero Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Okej, czyli tak jak myślałem, ma to wpływ na smak piwa. Jesteś w stanie rozwinąć co zmienia w smaku gotowanie gęstej brzeczki? I czy na tyle (biorąc pod uwagę, że to moja druga warka), żeby zrezygnować z tego sposobu warzenia? Mam już surowce i chciałbym jutro rano warzyć. Wiem, że to ode mnie zależy, ale liczę jednak na jakieś wskazówki Edytowane 25 Listopada 2016 przez ponqero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Nie spróbujesz - nie przekonasz się. Ja proponuję coś takiego: Zagotuj 1,5 puszki w garnku, przelej do chłodzenia. Drugą porcję z 0,5 puchy gotuj z chmieleniem według planu. Na gotowym piwie wybadasz jak wygląda goryczka względem zakładanej. No i jak z trwałością smaku i aromatu chmielowego. edyta: na pewno nie masz się co bać o smak gotowego piwa. jak nie zakazisz - będzie pyszne. Edytowane 25 Listopada 2016 przez łysy ĄĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Ja pierwsze piwa chmielilem na dwa garnki 5l i 6l - a potem dolewalem kranowki aby schłodzić. Wiem że nie powinno tak się robić - ale nie miałem wyczuwalnej infekcji - no i pierwsze piwo zawsze schodzi w miesiąc - więc nawet nie było czasu aby coś się rozwinęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Ja pierwsze piwa chmielilem na dwa garnki 5l i 6l - a potem dolewalem kranowki aby schłodzić. Wiem że nie powinno tak się robić - ale nie miałem wyczuwalnej infekcji a co ma piernik do wiatraka? Może czegoś jeszcze nie wiem no to może rozwiniesz tę myśl o infekcji z gotowania w 2 garnkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Infekcja to raczej od dolewania kranowki. Gotowanie na parę garow niczym nie grozi. Ba nawet bym powiedział że jest wskazane - w stosunku do gotowania w mniejszym garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponqero Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Nie spróbujesz - nie przekonasz się. Ja proponuję coś takiego: Zagotuj 1,5 puszki w garnku, przelej do chłodzenia. Drugą porcję z 0,5 puchy gotuj z chmieleniem według planu. Na gotowym piwie wybadasz jak wygląda goryczka względem zakładanej. No i jak z trwałością smaku i aromatu chmielowego. edyta: na pewno nie masz się co bać o smak gotowego piwa. jak nie zakazisz - będzie pyszne. Okej, a możesz jeszcze mi wyjaśnić skąd akurat takie proporcje ekstraktów (1,5+0,5)? Jeśli chodzi o samo warzenie, to lepiej chyba odpalić 2 gary w tym samym momencie (zaoszczędzone 60 min gotowania). Edit. Ok, rozumiem. Nie doczytałem, że w pierwszej części chodzi tylko o zagotowanie. Edytowane 26 Listopada 2016 przez ponqero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Okej, a możesz jeszcze mi wyjaśnić skąd akurat takie proporcje ekstraktów (1,5+0,5)? Jeśli będziesz chmielił w garnku o obj. 1/4 warki, to logiczne wydaje mi się użycie 1/4 cukrów do chmielonej porcji, żeby chmielona brzeczka nie była zbyt gęsta. Jak masz możliwość jazdy na 2 garnki, to jeszcze lepiej, bo nachmielisz brzeczkę w połowę warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponqero Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 No to chyba w tym wypadku najlepiej będzie podzielić ilość chmielu na pół i gotować na 2 gary na raz, tak jak napisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponqero Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Ok, zrobiłem tak jak proponował łysy - 1,5 puszki ekstraktu slodowego zagotowalem w 5l garze i wlalem do fermentora, pozostale 0,5 puszki gotowałem 60 min z zaplanowanym chmieleniem i dolalem do fermentora. Resztę uzupełniłem zimna woda. I teraz cos co mnie troche niepokoi. Po uzupelnieniu brzeczki do 20 litrów zmierzyłem blg - wyniosło dobre 15,5 prawie 16. Według tego co sie dowiedziałem i własnych obliczeń 20 l brzeczki gotowanej z 3,4 kg ekstraktU slodowego powinno dac ok 12 blg i tak tez celowałem. Troche jestem zdezorientowany i nie wiem gdzie tkwi problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Nie ma się czym martwić A na poważnie mierzyłeś próbkę ok. 20 st. C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponqero Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Brzeczka miała około 18-19 stopni gdy mierzyłem. Czy mozliwe jest, ze cos sie nie wymieszało? Chociaż zarówno brzeczke, jak i wodę mocno rozchlapywalem nalewając do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Dolej wody, bedzie wiecej piwa Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 A ile Ci pokazuje na czystej wodzie? Poszło z fona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponqero Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) Na kranówie pokazuje 0 blg Edytowane 27 Listopada 2016 przez ponqero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 No to faktycznie albo źle wymieszane, albo masz mniej niż 20 l, albo spławik się opierał o dno podczas pomiaru, albo użyłeś bardziej skondensowanym ekstraktów. Poszło z fona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Czasem popełniamy jakiś głupi błąd a potem jest "jak ja tego mogłem nie zauważyć? ? ?" Na przykład. możesz mieć 17 litrów a wydaje Ci się że widzisz 20. lub coś w tym stylu, albo puszki były jakieś bonusowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponqero Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Sprawdziłem i na pewno jest 20 litrów w fermentorze. Ekstrakty, których użyłem to: http://esencjesmaku.pl/pl/p/Ekstrakt-slodowy-niechmielony-JASNY-1%2C7-kg/294 Czy moge teraz zamieszać piwo? Jakieś 2h temu zaczęły pojawiac sie pierwsze bulknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Kiedyś takich używałem. Dwie puchy dają ok 20l 12 blg. Stawiam na złe rozmieszanie ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponqero Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 I co teraz poczynić? Otwierać pokrywę i mieszać zdezynfekowana łychą czy zostawić w spokoju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) Ja bym zostawił w spokoju. Swoją drogą ciekawe ekstrakt Ci wyszedł. Ja przy dwóch jasnych Bruntala i 20 l brzeczki dwa razy osiągnąłem zaledwie 11°BLG. Edytowane 27 Listopada 2016 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zari Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Pytanie laika: po co gotować 1,5l ekstraktu?? Ja połowę ekstraktu dawałem na początku warzenia (żeby nie chmielić samej wody?) a połowę na ostatnie 5 min. Fakt że robiłem mniejszą warkę i mi się w garze wszystko zmieściło. Do fermentora dolewałem zimnej wody, w efekcie chmieliłem około połowy objętości docelowej brzeczki. Sugerowałem się jakimiś komentarzami na forum. Edytowane 28 Listopada 2016 przez Zari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) To ja zadam to pytanie nieco inaczej. Czy w ekstrakcie są istotne ilości prekursorów DMS? Bo sam DMS to raczej odparował kiedy zagęszczali ekstrakt. Czyli innymi słowy czy gotując ekstrakt krócej niż normalną brzeczkę ryzykujemy większą ilość DMSu? Edytowane 28 Listopada 2016 przez koval_blazej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponqero Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Dziś 6 dzień fermentacji (bulkanie jest, ale coraz rzadsze), więc postanowiłem sprawdzić blg - wyniosło 4. Jednak co innego mnie zaskoczyło. Niestety kranik odmówił współpracy i po prostu się zapchał. 150 ml piwa do menzurki spływało chyba z minutę, przy czym przy końcu już kropelkami. Przyznam, że zapomniałem się podczas przelewania brzeczki do fermentora i poleciały do niego wszystkie chmieliny. Mam jednak zamontowany reduktor osadów i chyba powinien sobie z tym poradzić. Jak u was? Mieliście kiedyś taką sytuację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się