buber Posted November 26, 2016 Share Posted November 26, 2016 (edited) Planuję uwarzyć ESB. Planowane wybicie 25 l, ok. 13,8 Blg Zasyp: Pale ale - 5 kg, Pszeniczny - 0,5 kg, Carared - 0,5 kg Jęczmień prażony - 50 g (do wysładzania, aby podnieść kolor). Proszę o uwagi. Czy gdyby to nachmielił na smak Lubelskim, a na aromat Fugglesem, dałoby to dobry efekt? I ile chmielu sypnąć na smak i aromat? Na goryczkę dosypię tak, aby było ok. 35-40 IBU. Drożdże oczywiście S-04. Dzięki Edited November 26, 2016 by buber Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 26, 2016 Share Posted November 26, 2016 Wg mnie Lubelski to nie jest dobry chmiel do ESB, z polskich Marynka jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted November 26, 2016 Author Share Posted November 26, 2016 Wg mnie Lubelski to nie jest dobry chmiel do ESB, z polskich Marynka jest ok. Czyli może być Marynka na smak, a Fuggles na aromat, czy wymieszać? Jak uważasz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 26, 2016 Share Posted November 26, 2016 Ja robiłem (przynajmniej wg mnie ) całkiem niezłe bittery na samej Marynce, w sumie to dużej różnicy nie będzie, ja bym wymieszał, co do ilości to 30g na 15' i 30g na 0' powinno być ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted November 27, 2016 Author Share Posted November 27, 2016 Ja robiłem (przynajmniej wg mnie ) całkiem niezłe bittery na samej Marynce, w sumie to dużej różnicy nie będzie, ja bym wymieszał, co do ilości to 30g na 15' i 30g na 0' powinno być ok A zasyp jest ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Ok, ja bym raczej ciemniejszy karmel użył, pewnie ze 100EBC ale może być, będzie bardziej słodsze, mniej podpiekane. buber 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts