Jump to content

Takie sobie ESB


buber

Recommended Posts

Planuję uwarzyć ESB. Planowane wybicie 25 l, ok. 13,8 Blg

Zasyp:

Pale ale - 5 kg,

Pszeniczny - 0,5 kg,

Carared - 0,5 kg

Jęczmień prażony - 50 g (do wysładzania, aby podnieść kolor).

 

Proszę o uwagi. Czy gdyby to nachmielił na smak Lubelskim, a na aromat Fugglesem, dałoby to dobry efekt? I ile chmielu sypnąć na smak i aromat? Na goryczkę dosypię tak, aby było ok. 35-40 IBU. Drożdże oczywiście S-04. Dzięki

Edited by buber
Link to comment
Share on other sites

Ja robiłem (przynajmniej wg mnie ;) ) całkiem niezłe bittery na samej Marynce, w sumie to dużej różnicy nie będzie, ja bym wymieszał, co do ilości to 30g na 15' i 30g na 0' powinno być ok.

Link to comment
Share on other sites

Ja robiłem (przynajmniej wg mnie ;) ) całkiem niezłe bittery na samej Marynce, w sumie to dużej różnicy nie będzie, ja bym wymieszał, co do ilości to 30g na 15' i 30g na 0' powinno być ok

A zasyp jest ok? 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.