buber Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 (edytowane) Planuję uwarzyć ESB. Planowane wybicie 25 l, ok. 13,8 Blg Zasyp: Pale ale - 5 kg, Pszeniczny - 0,5 kg, Carared - 0,5 kg Jęczmień prażony - 50 g (do wysładzania, aby podnieść kolor). Proszę o uwagi. Czy gdyby to nachmielił na smak Lubelskim, a na aromat Fugglesem, dałoby to dobry efekt? I ile chmielu sypnąć na smak i aromat? Na goryczkę dosypię tak, aby było ok. 35-40 IBU. Drożdże oczywiście S-04. Dzięki Edytowane 26 Listopada 2016 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Wg mnie Lubelski to nie jest dobry chmiel do ESB, z polskich Marynka jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Wg mnie Lubelski to nie jest dobry chmiel do ESB, z polskich Marynka jest ok. Czyli może być Marynka na smak, a Fuggles na aromat, czy wymieszać? Jak uważasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Ja robiłem (przynajmniej wg mnie ) całkiem niezłe bittery na samej Marynce, w sumie to dużej różnicy nie będzie, ja bym wymieszał, co do ilości to 30g na 15' i 30g na 0' powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Ja robiłem (przynajmniej wg mnie ) całkiem niezłe bittery na samej Marynce, w sumie to dużej różnicy nie będzie, ja bym wymieszał, co do ilości to 30g na 15' i 30g na 0' powinno być ok A zasyp jest ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Ok, ja bym raczej ciemniejszy karmel użył, pewnie ze 100EBC ale może być, będzie bardziej słodsze, mniej podpiekane. buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się