Skocz do zawartości

Takie sobie ESB


buber

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję uwarzyć ESB. Planowane wybicie 25 l, ok. 13,8 Blg

Zasyp:

Pale ale - 5 kg,

Pszeniczny - 0,5 kg,

Carared - 0,5 kg

Jęczmień prażony - 50 g (do wysładzania, aby podnieść kolor).

 

Proszę o uwagi. Czy gdyby to nachmielił na smak Lubelskim, a na aromat Fugglesem, dałoby to dobry efekt? I ile chmielu sypnąć na smak i aromat? Na goryczkę dosypię tak, aby było ok. 35-40 IBU. Drożdże oczywiście S-04. Dzięki

Edytowane przez buber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem (przynajmniej wg mnie ;) ) całkiem niezłe bittery na samej Marynce, w sumie to dużej różnicy nie będzie, ja bym wymieszał, co do ilości to 30g na 15' i 30g na 0' powinno być ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.