Jump to content

piwo miodowe, temat bumerang ;)


red

Recommended Posts

Wiem że, to temat dość kontrowersyjny, większość piwowarów raczej odradza bo raczej nie wychodzi. Jestem dość niepokorny i mimo wszystko mam zamiar doświadczyć tego na własnej skórze. Znalazłam taką recepturę: http://domowybrowarmole.blogspot.com/2012/12/piwo-miodowe.html . Jakoś przekonuje mnie ta receptura, pewnie pozmieniam co nie co. Nie miej jednak chciałbym skonsultować się z wami na ten temat, sugestie mile widziane ;) . Zastanawiam się na przykład czy nie zadać drożdży dolnej fermentacji i po nagazowaniu zlagerować czy raczej US05 i bez kombinacji. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli mogę doradzić i zaproponować coś. 

Na cichą albo na 0' użyj chmielu Huell Melon. Ostatnio piłem piwo z tym chmielem bez miodu a tak dawało miodem że głowa mała. A przy miodowych problem zawsze jest z aromatem.

Sam chciałem to przetestować ale skoro będziesz warzył to masz okazję.

Link to comment
Share on other sites

Warzyłem miodowe kilkukrotnie i zawsze aromat i smak jest mocny i wyraźny.

Nie daję, żadnych słodów karmelowych, czy ciemnych, żeby nie przykryć miodu.

Zasyp to pils, pszeniczny, carapils (ewentualnie karmelowy 30), bez chmielenia na aromat.

1kg miodu daję na jakieś 5', albo 0'.

Link to comment
Share on other sites

Warzyłem miodowe kilkukrotnie i zawsze aromat i smak jest mocny i wyraźny.

Nie daję, żadnych słodów karmelowych, czy ciemnych, żeby nie przykryć miodu.

Zasyp to pils, pszeniczny, carapils (ewentualnie karmelowy 30), bez chmielenia na aromat.

1kg miodu daję na jakieś 5', albo 0'.

Jaki miód dawałeś ?

 

Ja dawałem litrowy słoik to nawet chyba więcej jak 1kg miodu wielokwiatowego czyli takiego najbardziej pospolitego. Żeby nie było nie z marketu. I powiem ci że miałem problemy z aromatami. Pierwsza próba była nie udana ale skorzystam z twoich porad i spróbuje jeszcze raz.

Link to comment
Share on other sites

 

Warzyłem miodowe kilkukrotnie i zawsze aromat i smak jest mocny i wyraźny.

Nie daję, żadnych słodów karmelowych, czy ciemnych, żeby nie przykryć miodu.

Zasyp to pils, pszeniczny, carapils (ewentualnie karmelowy 30), bez chmielenia na aromat.

1kg miodu daję na jakieś 5', albo 0'.

Jaki miód dawałeś ?

 

Ja dawałem litrowy słoik to nawet chyba więcej jak 1kg miodu wielokwiatowego czyli takiego najbardziej pospolitego. Żeby nie było nie z marketu. I powiem ci że miałem problemy z aromatami. Pierwsza próba była nie udana ale skorzystam z twoich porad i spróbuje jeszcze raz.

 

Miód mam od sąsiada z pasieki. On nazywa miody od miesiąca zbioru i tak dawałem majowy i lipcowy. Gdzieś mam opisy, który jest z czego, ale to już przyrodnicze ciekawostki co kiedy pszczoła "jadła" i z czego miód powstał.

Link to comment
Share on other sites

Warzyłem miodowe kilkukrotnie i zawsze aromat i smak jest mocny i wyraźny.

Nie daję, żadnych słodów karmelowych, czy ciemnych, żeby nie przykryć miodu.

Zasyp to pils, pszeniczny, carapils (ewentualnie karmelowy 30), bez chmielenia na aromat.

1kg miodu daję na jakieś 5', albo 0'.

A jak zacierasz? Też myślę o miodowym. Czy wystarczy zatrzeć na słodko (np. 15 min 62C i 45min 72C), żeby było "miodowe" też w smaku? W temacie piw miodowych przewija się motyw sztucznego dosładzania - czego ja jednak chciałbym uniknąć.

 

Jeśli mogę doradzić i zaproponować coś. 

Na cichą albo na 0' użyj chmielu Huell Melon. Ostatnio piłem piwo z tym chmielem bez miodu a tak dawało miodem że głowa mała. A przy miodowych problem zawsze jest z aromatem.

Sam chciałem to przetestować ale skoro będziesz warzył to masz okazję.

No właśnie, sugerujesz raczej wrzucić 0' czy na cichą a może połączyć? W tym piwie co piłeś, wiesz na którym etapie został dodany chmiel?

Link to comment
Share on other sites

 

Warzyłem miodowe kilkukrotnie i zawsze aromat i smak jest mocny i wyraźny.

Nie daję, żadnych słodów karmelowych, czy ciemnych, żeby nie przykryć miodu.

Zasyp to pils, pszeniczny, carapils (ewentualnie karmelowy 30), bez chmielenia na aromat.

1kg miodu daję na jakieś 5', albo 0'.

A jak zacierasz? Też myślę o miodowym. Czy wystarczy zatrzeć na słodko (np. 15 min 62C i 45min 72C), żeby było "miodowe" też w smaku? W temacie piw miodowych przewija się motyw sztucznego dosładzania - czego ja jednak chciałbym uniknąć.

 

Jeśli mogę doradzić i zaproponować coś. 

Na cichą albo na 0' użyj chmielu Huell Melon. Ostatnio piłem piwo z tym chmielem bez miodu a tak dawało miodem że głowa mała. A przy miodowych problem zawsze jest z aromatem.

Sam chciałem to przetestować ale skoro będziesz warzył to masz okazję.

No właśnie, sugerujesz raczej wrzucić 0' czy na cichą a może połączyć? W tym piwie co piłeś, wiesz na którym etapie został dodany chmiel?

 

Zacieranie na leniucha 66*, a piwo i tak praktycznie zawsze schodzi do ok. 1blg.

Link to comment
Share on other sites

 

Jeśli mogę doradzić i zaproponować coś. 

Na cichą albo na 0' użyj chmielu Huell Melon. Ostatnio piłem piwo z tym chmielem bez miodu a tak dawało miodem że głowa mała. A przy miodowych problem zawsze jest z aromatem.

Sam chciałem to przetestować ale skoro będziesz warzył to masz okazję.

No właśnie, sugerujesz raczej wrzucić 0' czy na cichą a może połączyć? W tym piwie co piłeś, wiesz na którym etapie został dodany chmiel?

Niestety nie pisali na opakowaniu bo mało kiedy piszą takie rzeczy na piwach.

Ale nazwa to Browar Okrętowy - Ket

Link to comment
Share on other sites

Budex - a jaką fermentacją robiłeś piwo miodowe - górną/dolną, jakimi drożdżami? 

 

Ja pmyślałem o dolnej, W34/70.

 

Unknown, dzieki za odpowiedź

Link to comment
Share on other sites

Budex - a jaką fermentacją robiłeś piwo miodowe - górną/dolną, jakimi drożdżami? 

 

Ja pmyślałem o dolnej, W34/70.

 

Unknown, dzieki za odpowiedź

Górna - US-05.

 

Gryczany zostawia mocny smak i aromat, inne są bardzo ulotne i minimum trzeba dać 50% żeby coś potem wyczuć. 

Bzdura.

 

Edyta: Tutaj Bogi degustował moje miodowe. Miodu było 1lg ( ~20% zasypu):

http://www.piwo.org/topic/16946-browar-piwny-ul/?hl=%2Bpiwny+%2Bul

Edited by BuDeX
Link to comment
Share on other sites

 

 

krzysiek9999, dnia 28 listopad 2016 - 21:55, napisał: Gryczany zostawia mocny smak i aromat, inne są bardzo ulotne i minimum trzeba dać 50% żeby coś potem wyczuć.  Bzdura.   Edyta: Tutaj Bogi degustował moje miodowe. Miodu było 1lg ( ~20% zasypu): http://www.piwo.org/.../?hl=+piwny+ul

No cóż... może ja jestem mało wrażliwy na smaki. Albo lubię dużo :). Kolendry do witka też daję 20g, co inni uważają za grubą przesadę. 

Link to comment
Share on other sites

 

Kolendry do witka też daję 20g, co inni uważają za grubą przesadę.

no :(

 

Co komu pasuje, o kwestiach gustu się nie dyskutuje. Jedni wolą warzyć według Reinheitsgebot i kolendra fee, a ja tam też wole na bogato 20g na 20l :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.