red Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Wiem że, to temat dość kontrowersyjny, większość piwowarów raczej odradza bo raczej nie wychodzi. Jestem dość niepokorny i mimo wszystko mam zamiar doświadczyć tego na własnej skórze. Znalazłam taką recepturę: http://domowybrowarmole.blogspot.com/2012/12/piwo-miodowe.html . Jakoś przekonuje mnie ta receptura, pewnie pozmieniam co nie co. Nie miej jednak chciałbym skonsultować się z wami na ten temat, sugestie mile widziane . Zastanawiam się na przykład czy nie zadać drożdży dolnej fermentacji i po nagazowaniu zlagerować czy raczej US05 i bez kombinacji. Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 To receptura Zbyszka T z tego forum. Ponoć bdb piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 To wygląda jak braggot, nie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 robiłem podpierając się tą recepturą i wyszło bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Jeśli mogę doradzić i zaproponować coś. Na cichą albo na 0' użyj chmielu Huell Melon. Ostatnio piłem piwo z tym chmielem bez miodu a tak dawało miodem że głowa mała. A przy miodowych problem zawsze jest z aromatem. Sam chciałem to przetestować ale skoro będziesz warzył to masz okazję. Piwer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Warzyłem miodowe kilkukrotnie i zawsze aromat i smak jest mocny i wyraźny. Nie daję, żadnych słodów karmelowych, czy ciemnych, żeby nie przykryć miodu. Zasyp to pils, pszeniczny, carapils (ewentualnie karmelowy 30), bez chmielenia na aromat. 1kg miodu daję na jakieś 5', albo 0'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Warzyłem miodowe kilkukrotnie i zawsze aromat i smak jest mocny i wyraźny. Nie daję, żadnych słodów karmelowych, czy ciemnych, żeby nie przykryć miodu. Zasyp to pils, pszeniczny, carapils (ewentualnie karmelowy 30), bez chmielenia na aromat. 1kg miodu daję na jakieś 5', albo 0'. Jaki miód dawałeś ? Ja dawałem litrowy słoik to nawet chyba więcej jak 1kg miodu wielokwiatowego czyli takiego najbardziej pospolitego. Żeby nie było nie z marketu. I powiem ci że miałem problemy z aromatami. Pierwsza próba była nie udana ale skorzystam z twoich porad i spróbuje jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Warzyłem miodowe kilkukrotnie i zawsze aromat i smak jest mocny i wyraźny. Nie daję, żadnych słodów karmelowych, czy ciemnych, żeby nie przykryć miodu. Zasyp to pils, pszeniczny, carapils (ewentualnie karmelowy 30), bez chmielenia na aromat. 1kg miodu daję na jakieś 5', albo 0'. Jaki miód dawałeś ? Ja dawałem litrowy słoik to nawet chyba więcej jak 1kg miodu wielokwiatowego czyli takiego najbardziej pospolitego. Żeby nie było nie z marketu. I powiem ci że miałem problemy z aromatami. Pierwsza próba była nie udana ale skorzystam z twoich porad i spróbuje jeszcze raz. Miód mam od sąsiada z pasieki. On nazywa miody od miesiąca zbioru i tak dawałem majowy i lipcowy. Gdzieś mam opisy, który jest z czego, ale to już przyrodnicze ciekawostki co kiedy pszczoła "jadła" i z czego miód powstał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Warzyłem miodowe kilkukrotnie i zawsze aromat i smak jest mocny i wyraźny. Nie daję, żadnych słodów karmelowych, czy ciemnych, żeby nie przykryć miodu. Zasyp to pils, pszeniczny, carapils (ewentualnie karmelowy 30), bez chmielenia na aromat. 1kg miodu daję na jakieś 5', albo 0'. A jak zacierasz? Też myślę o miodowym. Czy wystarczy zatrzeć na słodko (np. 15 min 62C i 45min 72C), żeby było "miodowe" też w smaku? W temacie piw miodowych przewija się motyw sztucznego dosładzania - czego ja jednak chciałbym uniknąć. Jeśli mogę doradzić i zaproponować coś. Na cichą albo na 0' użyj chmielu Huell Melon. Ostatnio piłem piwo z tym chmielem bez miodu a tak dawało miodem że głowa mała. A przy miodowych problem zawsze jest z aromatem. Sam chciałem to przetestować ale skoro będziesz warzył to masz okazję. No właśnie, sugerujesz raczej wrzucić 0' czy na cichą a może połączyć? W tym piwie co piłeś, wiesz na którym etapie został dodany chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Warzyłem miodowe kilkukrotnie i zawsze aromat i smak jest mocny i wyraźny. Nie daję, żadnych słodów karmelowych, czy ciemnych, żeby nie przykryć miodu. Zasyp to pils, pszeniczny, carapils (ewentualnie karmelowy 30), bez chmielenia na aromat. 1kg miodu daję na jakieś 5', albo 0'. A jak zacierasz? Też myślę o miodowym. Czy wystarczy zatrzeć na słodko (np. 15 min 62C i 45min 72C), żeby było "miodowe" też w smaku? W temacie piw miodowych przewija się motyw sztucznego dosładzania - czego ja jednak chciałbym uniknąć. Jeśli mogę doradzić i zaproponować coś. Na cichą albo na 0' użyj chmielu Huell Melon. Ostatnio piłem piwo z tym chmielem bez miodu a tak dawało miodem że głowa mała. A przy miodowych problem zawsze jest z aromatem. Sam chciałem to przetestować ale skoro będziesz warzył to masz okazję. No właśnie, sugerujesz raczej wrzucić 0' czy na cichą a może połączyć? W tym piwie co piłeś, wiesz na którym etapie został dodany chmiel? Zacieranie na leniucha 66*, a piwo i tak praktycznie zawsze schodzi do ok. 1blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Jeśli mogę doradzić i zaproponować coś. Na cichą albo na 0' użyj chmielu Huell Melon. Ostatnio piłem piwo z tym chmielem bez miodu a tak dawało miodem że głowa mała. A przy miodowych problem zawsze jest z aromatem. Sam chciałem to przetestować ale skoro będziesz warzył to masz okazję. No właśnie, sugerujesz raczej wrzucić 0' czy na cichą a może połączyć? W tym piwie co piłeś, wiesz na którym etapie został dodany chmiel? Niestety nie pisali na opakowaniu bo mało kiedy piszą takie rzeczy na piwach. Ale nazwa to Browar Okrętowy - Ket Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Budex - a jaką fermentacją robiłeś piwo miodowe - górną/dolną, jakimi drożdżami? Ja pmyślałem o dolnej, W34/70. Unknown, dzieki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 dzięki za porady, a co bardziej polecacie względem drożdży? Górna czy dolna fermentacja? Ja bym skłaniał się do dolnej z lagerowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Gryczany zostawia mocny smak i aromat, inne są bardzo ulotne i minimum trzeba dać 50% żeby coś potem wyczuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) Budex - a jaką fermentacją robiłeś piwo miodowe - górną/dolną, jakimi drożdżami? Ja pmyślałem o dolnej, W34/70. Unknown, dzieki za odpowiedź Górna - US-05. Gryczany zostawia mocny smak i aromat, inne są bardzo ulotne i minimum trzeba dać 50% żeby coś potem wyczuć. Bzdura. Edyta: Tutaj Bogi degustował moje miodowe. Miodu było 1lg ( ~20% zasypu): http://www.piwo.org/topic/16946-browar-piwny-ul/?hl=%2Bpiwny+%2Bul Edytowane 29 Listopada 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 krzysiek9999, dnia 28 listopad 2016 - 21:55, napisał: Gryczany zostawia mocny smak i aromat, inne są bardzo ulotne i minimum trzeba dać 50% żeby coś potem wyczuć. Bzdura. Edyta: Tutaj Bogi degustował moje miodowe. Miodu było 1lg ( ~20% zasypu): http://www.piwo.org/.../?hl=+piwny+ul No cóż... może ja jestem mało wrażliwy na smaki. Albo lubię dużo . Kolendry do witka też daję 20g, co inni uważają za grubą przesadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Kolendry do witka też daję 20g, co inni uważają za grubą przesadę. no Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Kolendry do witka też daję 20g, co inni uważają za grubą przesadę. no Co komu pasuje, o kwestiach gustu się nie dyskutuje. Jedni wolą warzyć według Reinheitsgebot i kolendra fee, a ja tam też wole na bogato 20g na 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się