KillingJoke Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Witajcie,Aktualnie jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej i poszukuje artykułów o granulatach chmielowych, opisach chmieli i przede wszystkim opis granulatów P90/45 jeśli ktoś z was miałby jakiś ciekawy artykuł chętnie przytulę może być po angielsku.I tak dla pewności, nie chce by ktoś pomyślał że idę na łatwiznę szukam już dobre kilka miesięcy czegoś na temat tych granulatów p90/45, ale żywcem nic nie mogę znaleźć.Za wszelką pomoc serdeczne dzięki ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 (edited) Gdzie dokładnie już szukałeś? Masz z poziomu uczelni dostęp do płatnych baz? Masz już zebrane jakiekolwiek artykuły chociaż luźno związane z tematem? Znalezienie na ten temat czegoś po polsku może graniczyć z cudem ale po angielsku coś mi się pokazuje. Jaki temat pracy? Edited November 28, 2016 by udarr Link to comment Share on other sites More sharing options...
KillingJoke Posted November 29, 2016 Author Share Posted November 29, 2016 Gdzie dokładnie już szukałeś? Masz z poziomu uczelni dostęp do płatnych baz? Masz już zebrane jakiekolwiek artykuły chociaż luźno związane z tematem? Znalezienie na ten temat czegoś po polsku może graniczyć z cudem ale po angielsku coś mi się pokazuje. Jaki temat pracy?Artykuły i książki mam, ogólnie większość do swojej pracy też, jednakże te granulaty spędzają mi sen z powiek. Temat pracy to "Analiza związków goryczy w piwach intensywnie chmielonych" Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmei Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 W ksiazce "For the love of hops" jest krotka wzmianka o granulatach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 Nie lepiej do źródła uderzyć? Puławy chyba robią na zamówienie t45 Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 Pozwolili Ci przepuścić piwo przez hplc? Mieliście kolumne pod te związki czy specjalnie kupiona? Wieczorem może zerknę na te arty ale po pierwsze z domu nie mam dostępu do baz więc czasami mogę podglądać tylko abstrakt jak art jest płatny, a po drugie może być ciężko znaleźć art w całości poświęcony tematyce pelletu, prędzej będą to jakieś wyrywkowe informacje, które trzeba samemu poskładać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KillingJoke Posted November 29, 2016 Author Share Posted November 29, 2016 Pozwolili Ci przepuścić piwo przez hplc? Mieliście kolumne pod te związki czy specjalnie kupiona? Wieczorem może zerknę na te arty ale po pierwsze z domu nie mam dostępu do baz więc czasami mogę podglądać tylko abstrakt jak art jest płatny, a po drugie może być ciężko znaleźć art w całości poświęcony tematyce pelletu, prędzej będą to jakieś wyrywkowe informacje, które trzeba samemu poskładać. ja już pracę badawczą zrobiłem teraz kwestia zgromadzenia brakującej bibliografii i można pisać jakbyś coś znalazł nawet szczątkowego będę wdzięczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Culter Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 W Brewing Science and Practice o pelletach jest jedna strona w Brewing New technologies tak samo, ale zawsze. Tu całkiem sporo o pelletach: Clarke, B. J. (1986), HOP PRODUCTS. Journal of the Institute of Brewing, 92: 123–130. doi:10.1002/j.2050-0416.1986.tb04385.x Tu o wpływie przechowywania: A Canbaş, H Erten, F Özşahin, The effects of storage temperature on the chemical composition of hop pellets, Process Biochemistry, Volume 36, Issue 11, May 2001, Pages 1053-1058, ISSN 1359-5113, http://dx.doi.org/10.1016/S0032-9592(01)00134-0. (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032959201001340) KillingJoke 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KillingJoke Posted November 29, 2016 Author Share Posted November 29, 2016 W Brewing Science and Practice o pelletach jest jedna strona w Brewing New technologies tak samo, ale zawsze. Tu całkiem sporo o pelletach: Clarke, B. J. (1986), HOP PRODUCTS. Journal of the Institute of Brewing, 92: 123–130. doi:10.1002/j.2050-0416.1986.tb04385.x Tu o wpływie przechowywania: A Canbaş, H Erten, F Özşahin, The effects of storage temperature on the chemical composition of hop pellets, Process Biochemistry, Volume 36, Issue 11, May 2001, Pages 1053-1058, ISSN 1359-5113, http://dx.doi.org/10.1016/S0032-9592(01)00134-0. (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032959201001340) dziękuje Ci bardzo za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Culter Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 Ogólnie polecasz pisać pracę o piwie? Też chciałem w tym roku na inżynierkę podjąć temat około piwny, ale zostałem szybko przez dr odwiedziony ot tego pomysłu, bo niby literatury nie ma (co raczej jest bzdurą) i w ogóle. Ale obiecałem sobie, że na mgr już nie popuszczę i coś o piwie być musi. Wiadomo, że o wiele przyjemniej czyta się literaturę na temat swojego hobby, a i wie się już nieco w tym temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KillingJoke Posted November 29, 2016 Author Share Posted November 29, 2016 Ogólnie polecasz pisać pracę o piwie? Też chciałem w tym roku na inżynierkę podjąć temat około piwny, ale zostałem szybko przez dr odwiedziony ot tego pomysłu, bo niby literatury nie ma (co raczej jest bzdurą) i w ogóle. Ale obiecałem sobie, że na mgr już nie popuszczę i coś o piwie być musi. Wiadomo, że o wiele przyjemniej czyta się literaturę na temat swojego hobby, a i wie się już nieco w tym temacie. Ja polecam ogólnie na mojej uczelni (UR), mamy całą katedrę poświęconą fermentacji alkoholowej z kadrą specjalizującą się w różnego rodzaju trunkach, także u mnie nie było z tym problemu. Super sprawa przy okazji można porobić badania dla browarów i załapać ciekawe kontakty. Co do literatury to prawda ja czerpie czystą przyjemność z czytania artykułów czy też z ich tłumaczenia na nasz ojczysty język, same plusy zdobywać branżowe słownictwo i przy okazji można dowiedzieć się ciekawych rzeczy np. o izo-alfa kwasach, fermentacji piw mocno chmielonych itp. w przypadku mojej pracy. Magisterkę też na pewno będę pisał o naszej ulubionej branży ;D Culter 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 Również polecam, w google scholar materiałów jest nieograniczona ilość, rzecz jasna nie po naszemu, ja pisałem o czynnikach wpływających na jakość piwa warzonego w domu, badania robiłem na hplc z kolumną od produktów fermentacji i kwasów organicznych, tej od szeroko rozumianych alfa kwasów niestety uczelnia nie chciała mi zasponsorować. KillingJoke and Culter 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 (edited) Ja polecam ogólnie na mojej uczelni (UR), mamy całą katedrę poświęconą fermentacji alkoholowej z kadrą specjalizującą się w różnego rodzaju trunkach, także u mnie nie było z tym problemu. No patrz, a ja Ci psuję USOSweba co jakiś czas (aktualizacje) xD Potwierdzam: jest katedra fermentacji na wydziale technologii żywności UR. Jako ciekawostkę dodam, że prowadzą też podyplomowe z piwowarstwa A w temacie. Ja na Twoim miejscu bym się uparł na temat w dziedzinie piwowarstwa. Na AGH (chyba tam) był nawet przypadek pracy dyplomowej z budowy kadzi zacierno-warzelnej na bazie kociołka elektrycznego i sterownika Arduino. Pdf jest gdzieś w sieci. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru EDIT: Wspomniana praca to jednak na Politechnice Warszawskiej [KLIK] Edited December 7, 2016 by Enethion KillingJoke and Culter 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KillingJoke Posted December 5, 2016 Author Share Posted December 5, 2016 Ja polecam ogólnie na mojej uczelni (UR), mamy całą katedrę poświęconą fermentacji alkoholowej z kadrą specjalizującą się w różnego rodzaju trunkach, także u mnie nie było z tym problemu.No patrz, a ja Ci psuję USOSweba co jakiś czas (aktualizacje) xDPotwierdzam: jest katedra fermentacji na wydziale technologii żywności UR. Jako ciekawostkę dodam, że prowadzą też podyplomowe z piwowarstwa A w temacie. Ja na Twoim miejscu bym się uparł na temat w dziedzinie piwowarstwa. Na AGH (chyba tam) był nawet przypadek pracy dyplomowej z budowy kadzi zacierno-warzelnej na bazie kociołka elektrycznego i sterownika Arduino. Pdf jest gdzieś w sieci. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru już wiem do kogo będę pisał jak USOS będzie świrował Link to comment Share on other sites More sharing options...
Culter Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 (edited) Dzięki za podpowiedź i motywację. My mamy katedrę Mikrobiologii i Biotechnologii. Podobno kiedyś zawsze były ok. dwie prace mgr z piwowarstwa, ale dziś zainteresowanie kadry jest niskie. Może gdybym przyszedł z konkretnym, ciekawym tematem, to przejdzie... Edited December 7, 2016 by Culter Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 7, 2016 Share Posted December 7, 2016 dwie osoby zorientowane w piwowarstwie, z czego jedna na emeryturze, a druga nie pała entuzjazmem:P najpierw pomyśl pomyśl pisz bo teraz możesz mieć przekopane a pracy powiedz papa Link to comment Share on other sites More sharing options...
KillingJoke Posted December 8, 2016 Author Share Posted December 8, 2016 Dzięki za podpowiedź i motywację. My mamy katedrę Mikrobiologii i Biotechnologii. Podobno kiedyś zawsze były ok. dwie prace mgr z piwowarstwa, ale dziś zainteresowanie kadry jest niskie. Może gdybym przyszedł z konkretnym, ciekawym tematem, to przejdzie... zapraszam na UR na mgr. specjalizację Fermenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now