Jump to content

Charakterystyka granulatów chmielowych


Recommended Posts

Witajcie,

Aktualnie jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej i poszukuje artykułów o granulatach chmielowych, opisach chmieli i przede wszystkim opis granulatów P90/45 jeśli ktoś z was miałby jakiś ciekawy artykuł chętnie przytulę :) może być po angielsku.

I tak dla pewności, nie chce by ktoś pomyślał że idę na łatwiznę szukam już dobre kilka miesięcy czegoś na temat tych granulatów p90/45, ale żywcem nic nie mogę znaleźć.

Za wszelką pomoc serdeczne dzięki !

Link to comment
Share on other sites

Gdzie dokładnie już szukałeś? Masz z poziomu uczelni dostęp do płatnych baz? Masz już zebrane jakiekolwiek artykuły chociaż luźno związane z tematem? Znalezienie na ten temat czegoś po polsku może graniczyć z cudem ale po angielsku coś mi się pokazuje. Jaki temat pracy?

Edited by udarr
Link to comment
Share on other sites

Gdzie dokładnie już szukałeś? Masz z poziomu uczelni dostęp do płatnych baz? Masz już zebrane jakiekolwiek artykuły chociaż luźno związane z tematem? Znalezienie na ten temat czegoś po polsku może graniczyć z cudem ale po angielsku coś mi się pokazuje. Jaki temat pracy?

Artykuły i książki mam, ogólnie większość do swojej pracy też, jednakże te granulaty spędzają mi sen z powiek. Temat pracy to "Analiza związków goryczy w piwach intensywnie chmielonych"

 

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Pozwolili Ci przepuścić piwo przez hplc? Mieliście kolumne pod te związki czy specjalnie kupiona? Wieczorem może zerknę na te arty ale po pierwsze z domu nie mam dostępu do baz więc czasami mogę podglądać tylko abstrakt jak art jest płatny, a po drugie może być ciężko znaleźć art w całości poświęcony tematyce pelletu, prędzej będą to jakieś wyrywkowe informacje, które trzeba samemu poskładać.

Link to comment
Share on other sites

Pozwolili Ci przepuścić piwo przez hplc? Mieliście kolumne pod te związki czy specjalnie kupiona? Wieczorem może zerknę na te arty ale po pierwsze z domu nie mam dostępu do baz więc czasami mogę podglądać tylko abstrakt jak art jest płatny, a po drugie może być ciężko znaleźć art w całości poświęcony tematyce pelletu, prędzej będą to jakieś wyrywkowe informacje, które trzeba samemu poskładać.

ja już pracę badawczą zrobiłem teraz kwestia zgromadzenia brakującej bibliografii i można pisać :D jakbyś coś znalazł nawet szczątkowego będę wdzięczny :)

Link to comment
Share on other sites

W Brewing Science and Practice o pelletach jest jedna strona

w Brewing New technologies tak samo, ale zawsze.

 

Tu całkiem sporo o pelletach:

Clarke, B. J. (1986), HOP PRODUCTS. Journal of the Institute of Brewing, 92: 123–130. doi:10.1002/j.2050-0416.1986.tb04385.x

 

Tu o wpływie przechowywania: 

A Canbaş, H Erten, F Özşahin, The effects of storage temperature on the chemical composition of hop pellets, Process Biochemistry, Volume 36, Issue 11, May 2001, Pages 1053-1058, ISSN 1359-5113, http://dx.doi.org/10.1016/S0032-9592(01)00134-0.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032959201001340)

Link to comment
Share on other sites

W Brewing Science and Practice o pelletach jest jedna strona

w Brewing New technologies tak samo, ale zawsze.

 

Tu całkiem sporo o pelletach:

Clarke, B. J. (1986), HOP PRODUCTS. Journal of the Institute of Brewing, 92: 123–130. doi:10.1002/j.2050-0416.1986.tb04385.x

 

Tu o wpływie przechowywania: 

A Canbaş, H Erten, F Özşahin, The effects of storage temperature on the chemical composition of hop pellets, Process Biochemistry, Volume 36, Issue 11, May 2001, Pages 1053-1058, ISSN 1359-5113, http://dx.doi.org/10.1016/S0032-9592(01)00134-0.

(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032959201001340)

dziękuje Ci bardzo za pomoc :)

Link to comment
Share on other sites

Ogólnie polecasz pisać pracę o piwie?

Też chciałem w tym roku na inżynierkę podjąć temat około piwny, ale zostałem szybko przez dr odwiedziony ot tego pomysłu, bo niby literatury nie ma (co raczej jest bzdurą) i  w ogóle. 

Ale obiecałem sobie, że na mgr już nie popuszczę i coś o piwie być musi. Wiadomo, że o wiele przyjemniej czyta się literaturę na temat swojego hobby, a i wie się już nieco w tym temacie.

Link to comment
Share on other sites

Ogólnie polecasz pisać pracę o piwie?

Też chciałem w tym roku na inżynierkę podjąć temat około piwny, ale zostałem szybko przez dr odwiedziony ot tego pomysłu, bo niby literatury nie ma (co raczej jest bzdurą) i  w ogóle. 

Ale obiecałem sobie, że na mgr już nie popuszczę i coś o piwie być musi. Wiadomo, że o wiele przyjemniej czyta się literaturę na temat swojego hobby, a i wie się już nieco w tym temacie.

Ja polecam ogólnie na mojej uczelni (UR), mamy całą katedrę poświęconą fermentacji alkoholowej z kadrą specjalizującą się w różnego rodzaju trunkach, także u mnie nie było z tym problemu. Super sprawa przy okazji można porobić badania dla browarów i załapać ciekawe kontakty. Co do literatury to prawda ja czerpie czystą przyjemność z czytania artykułów czy też z ich tłumaczenia na nasz ojczysty język, same plusy zdobywać branżowe słownictwo i przy okazji można dowiedzieć się ciekawych rzeczy np. o izo-alfa kwasach, fermentacji piw mocno chmielonych itp. w przypadku mojej pracy. Magisterkę też na pewno będę pisał o naszej ulubionej branży ;D

Link to comment
Share on other sites

Również polecam, w google scholar materiałów jest nieograniczona ilość, rzecz jasna nie po naszemu, ja pisałem o czynnikach wpływających na jakość piwa warzonego w domu, badania robiłem na hplc z kolumną od produktów fermentacji i kwasów organicznych, tej od szeroko rozumianych alfa kwasów niestety uczelnia nie chciała mi zasponsorować.

Link to comment
Share on other sites

Ja polecam ogólnie na mojej uczelni (UR), mamy całą katedrę poświęconą fermentacji alkoholowej z kadrą specjalizującą się w różnego rodzaju trunkach, także u mnie nie było z tym problemu.

No patrz, a ja Ci psuję USOSweba co jakiś czas (aktualizacje) xD

Potwierdzam: jest katedra fermentacji na wydziale technologii żywności UR. Jako ciekawostkę dodam, że prowadzą też podyplomowe z piwowarstwa :)

 

A w temacie. Ja na Twoim miejscu bym się uparł na temat w dziedzinie piwowarstwa. Na AGH (chyba tam) był nawet przypadek pracy dyplomowej z budowy kadzi zacierno-warzelnej na bazie kociołka elektrycznego i sterownika Arduino. Pdf jest gdzieś w sieci.

 

 

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

 

EDIT: Wspomniana praca to jednak na Politechnice Warszawskiej :D [KLIK]

Edited by Enethion
Link to comment
Share on other sites

 

Ja polecam ogólnie na mojej uczelni (UR), mamy całą katedrę poświęconą fermentacji alkoholowej z kadrą specjalizującą się w różnego rodzaju trunkach, także u mnie nie było z tym problemu.

No patrz, a ja Ci psuję USOSweba co jakiś czas (aktualizacje) xD

Potwierdzam: jest katedra fermentacji na wydziale technologii żywności UR. Jako ciekawostkę dodam, że prowadzą też podyplomowe z piwowarstwa :)

 

A w temacie. Ja na Twoim miejscu bym się uparł na temat w dziedzinie piwowarstwa. Na AGH (chyba tam) był nawet przypadek pracy dyplomowej z budowy kadzi zacierno-warzelnej na bazie kociołka elektrycznego i sterownika Arduino. Pdf jest gdzieś w sieci.

 

 

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

 

już wiem do kogo będę pisał jak USOS będzie świrował :D

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za podpowiedź i motywację.

My mamy katedrę Mikrobiologii i Biotechnologii. Podobno kiedyś zawsze były ok. dwie prace mgr z piwowarstwa, ale dziś zainteresowanie kadry jest niskie. Może gdybym przyszedł z konkretnym, ciekawym tematem, to przejdzie...

Edited by Culter
Link to comment
Share on other sites

 

 

dwie osoby zorientowane w piwowarstwie, z czego jedna na emeryturze, a druga nie pała entuzjazmem:P

najpierw pomyśl pomyśl pisz :smilies:

bo teraz możesz mieć przekopane :D

a pracy powiedz papa :P

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za podpowiedź i motywację.

My mamy katedrę Mikrobiologii i Biotechnologii. Podobno kiedyś zawsze były ok. dwie prace mgr z piwowarstwa, ale dziś zainteresowanie kadry jest niskie. Może gdybym przyszedł z konkretnym, ciekawym tematem, to przejdzie...

zapraszam na UR na mgr. specjalizację Fermenty :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.