Apofis Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 witam Chciałbym następną warkę uwarzyć English Pale Ale proszę o ocenę receptury English Pale Ale 12,5 Blg 20 litrów , Ibu 37 Pale Ale Strzegom 4,5 kg Karmelowy 30 Strzegom 0,5 kg Czekoladowy cemny 1200 0,05 kg Drożdże WLP 002 Chmielelnie : Admiral 20g 60 min English Golding 15g 10 min zacieranie 65 C 65 min wygrzew 75 C 5 min po burzliwej chciałbym do 10 litrów dodać 1 kg mrożonych malin kiedy dodać na początku cichej czy pod koniec? pozdrawiam Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 witam Chciałbym następną warkę uwarzyć English Pale Ale proszę o ocenę receptury English Pale Ale 12,5 Blg 20 litrów , Ibu 37 Pale Ale Strzegom 4,5 kg Karmelowy 30 Strzegom 0,5 kg Czekoladowy cemny 1200 0,05 kg Drożdże WLP 002 Chmielelnie : Admiral 20g 60 min English Golding 15g 10 min zacieranie 65 C 65 min wygrzew 75 C 5 min po burzliwej chciałbym do 10 litrów dodać 1 kg mrożonych malin kiedy dodać na początku cichej czy pod koniec? pozdrawiam Karol Zasyp ok, Ibu za niskie, wrzuć więcej na goryczkę, osobiście celował bym w około 45 - 50 IBU, ale jak nie lubisz mocno goryczkowych piw to zostaw jak jest. Wrzucanie owoców, nawet mrożonych to proszenie się o infekcję więc zastanów się nad eksperymentem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apofis Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Chciałem coś zrobić dla dziewczyn na święta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Chciałem coś zrobić dla dziewczyn na święta Są lepsze i bezpieczniejsze sposoby, a i piweczka więcej, jedynie kwestia tego czy drożdże się wyrobią na gwiazdkę ) http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apofis Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 ok. dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Zasyp ok, Ibu za niskie, wrzuć więcej na goryczkę, osobiście celował bym w około 45 - 50 IBU Bzdura, Pale Ale nie są tak mocno chmielone. 37IBU to jest poziom nachmielenia 0.75, czyli w środku stylu. Czekoladowy cemny 1200 0,05 kgczekoladowy najlepiej wrzuć na mashout dopiero jeśli jest tylko dla koloru. po burzliwej chciałbym do 10 litrów dodać 1 kg mrożonych malin kiedy dodać na początku cichej czy pod koniec?Najlepiej sobie daruj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 To juz bardziej zakrawa na jakiegoś ciemnego bittera. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apofis Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 tak czekoladowy dla koloru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Może jestem zbyt sceptyczny ale nie widzę w takim piwie malin no ale eksperymentować zawsze warto. Moje EIPA było tak tytoniowo-popielniczkowo-ziołowo-piołunowo-ziemiste, że maliny to ostatnia rzecz jaką bym do tego wrzucił, no tylko u mnie poszedł fuggles w nieco większej ilości, Twoje PA powinno być znacznie lżejsze, mój Bitter na EKG właśnie był dosyć delikatny pod tym względem ale nadal nie widziałbym w nim malin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Jaka jest różnica między EPA i bitterem? Edit: a ok już rozumiem - kolega zaakcentował słowo ciemnego a mi się skojarzyło z tym że może jest jakaś ta różnica. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 30 Listopada 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Oczywiście nazewnictwo stosowane jest zamiennie. Miałem na myśli wlasnie dużo ciemnych słodów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apofis Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 witam mam taką małą zagwozdkę kiedy zebrać gęstwę ? tzn będę na dniach przelewał na cichą i mam zamiar zrobić z części piwo malinowe z proponowanego przepisu a tam jest podane żeby zostawić 5-7 litrów razem z tym co na dnie i dodać syrop i wodę .To kiedy zebrać gęstwę po przerobieniu piwa malinowego czy przed rozlaniem na cichą trochę zostawić w fermentorze a resztę w słoik ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 witam mam taką małą zagwozdkę kiedy zebrać gęstwę ? tzn będę na dniach przelewał na cichą i mam zamiar zrobić z części piwo malinowe z proponowanego przepisu a tam jest podane żeby zostawić 5-7 litrów razem z tym co na dnie i dodać syrop i wodę .To kiedy zebrać gęstwę po przerobieniu piwa malinowego czy przed rozlaniem na cichą trochę zostawić w fermentorze a resztę w słoik ? pozdrawiam Część zbierz do słoika przy przelewaniu na cichą, resztę zostaw w fermentorze i zapodaj składniki na kobiece piwerko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apofis Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Jeżeli chodzi o składniki to będę robić z linka w poście nr 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się